In contextul in care amenintarile regimului comunist de la Phenian cu bomba nucleara la adresa Washingtonului sporesc o a patra serie de negocieri pentru a pune capat programului nuclear militar al Coreei de Nord va incepe, azi, la Beijing, dupa o in
In contextul in care amenintarile regimului comunist de la Phenian cu bomba nucleara la adresa Washingtonului sporesc o a patra serie de negocieri pentru a pune capat programului nuclear militar al Coreei de Nord va incepe, azi, la Beijing, dupa o intrerupere de 13 luni, insa analistii nu se asteapta sa se ajunga prea curand la o solutie.
Intr-o rara intalnire de acest gen, Christopher Hill, asistentul secretarului de Stat SUA s-a intretinut ieri pentru mai mult de o ora cu ministrul adjunct de Externe al Coreei de Nord, Kim Kye-gwan, cu cateva ore inainte de deschiderea oficiala a negocierilor care grupeaza cele doua Corei, SUA, Rusia, Japonia si China. Pentru a debloca criza, Coreea de Sud n-a precupetit nici un mijloc, oferind Nordului un ajutor de 500.000 de tone de orez si energie electrica in valoare de 2.000 de megawati, in conditiile in care tara vecina se confrunta cu o grava criza energetica, iar populatia este subalimentata. Aceasta generozitate nu va fi, insa, suficienta, avertizeaza Selig Harrison, expert american care a vizitat Coreea de Nord, ultima data in luna aprilie. "Propunerea sud-coreeana ar putea deveni importanta intr-o etapa ulterioara" a negocierilor, explica el, subliniind ca Phenianul "nu este dispus sa renunte la programul sau de arme nucleare decat dupa ce va avea loc o normalizare completa a relatiilor" cu Statele Unite. Coreea de Nord a solicitat Washingtonului o astfel de normalizare, asigurand ca, in aceste conditii, nu va mai avea nevoie de bombe atomice."Probabil ca nord-coreenii nu vor dori, in cursul negocierilor, sa renunte la atuul pe care il reprezinta programul lor de arme nucleare", considera Laure Paquette, specialist pe problemele Asiei de Nord-Est la Universitatea Lakehead din Canada.
100 de mii de kilometri, pentru cativa pasi
"Daca la capatul unei calatorii de peste 100 de mii de kilometri se afla incheierea completa si verificabila a programului nuclear al Coreei de Nord, viitoarea serie de negocieri nu va permite decat un avans de cativa pasi", considera un diplomat occidental care a solicitat protectia anonimatului. "Nu ma astept ca regimul lui Kim sa renunte complet la capacitatile sale de inarmare nucleara", adauga diplomatul. Precedentele trei serii de negocieri de la Beijing, din august 2003, apoi februarie si iunie 2004, desfasurate in prezenta reprezentantilor din cele doua Corei, din Statele Unite, China, Japonia si Rusia, nu au permis inregistrarea unor progrese pe fondul dosarului, iar discutiile s-au impotmolit de obicei atunci cand a fost vorba de modalitatile de realizare a unei dezarmari nord-coreene si de garantiile de securitate oferite Phenianului. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.