Primaria Capitalei in urma anchetelor facute a constatat ca de la emiterea ordonantei pentru ieftinirea preturilor la restaurantele de toate categoriile, pe piata alimentelor atat en gros cat si en detail, s'au produs reduceri simtitoare cu deosebire
Primaria Capitalei in urma anchetelor facute a constatat ca de la emiterea ordonantei pentru ieftinirea preturilor la restaurantele de toate categoriile, pe piata alimentelor atat en gros cat si en detail, s'au produs reduceri simtitoare cu deosebire la zarzavaturi, reduceri normale in acest anotimp.
Cum o reducere corespunzatoare la fiecare fel de mancare prin maximalizarea preturilor in practica s'a dovedit dificil de realizat, primaria Capitalei a mentinut si in noua ordonanta care va intra in vigoare saptamana viitoare, principiul reducerii generale de preturi neadmitand exceptiuni nici pentru mancaruri nici pentru localuri.
Ceva mai mult, in noua ordonanta se vor introduce socotite ca necesare alimentarii, pe langa vinul de masa si berea, apele minerale naturale. Primaria Capitalei, fixandu-se asupra punctelor principale din noua ordonanta, aceste puncte au fost prezentate d-lui ministru de interne Armand Calinescu, masurile pentru ieftinirea traiului, facand parte din programul guvernului roman. Aceste puncte sunt urmatoarele:
Noua ordonanta primariala tinand seama de reducerile pe piata zarzavaturilor si carne, sporeste reducerea de 15 sau 10 la suta, la 20 la suta pentru localurile de lux si de categ. I-a si 12 la suta, pentru toate celelalte, oricare ar fi denumirea lor, inclusiv restaurantele populare, asa zise localuri de dejun si ospatarii. Chestiunea ieftinirii traiului fiind de interes general, fara deosebire de categorii sociale, nu se va admite nici un fel de pret exceptional prin natura localului. Deasemeni nu se admite introducerea de adaosuri deghizate, precum bacsisul lucratorului ospatar pe nota de plata, sau trecerea pe aceeasi nota a unor suplimente pentru tacam, servetele etc. acestea din urma facand parte obligatorie din serviciul restaurantului, iar bacsisul lucratorului fiind benevol. Se constata ca unii patroni de localuri pentru a-si mentine castigul, in loc de reducere de preturi, practicau reducerea portiilor de mancare. Acest lucru este interzis in acest moment conform ordonantei. Nota de plata se va da in mod obligatoriu, indiferent daca este ceruta sau nu de catre consumator.
ZIUA, 17 august 1938

Ziua

Sursa: Ziua



Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.