Fostul premier maghiar Viktor Orban a declarat la baile Tusnad ca a incercat sa conditioneze aderarea Romaniei la Uniunea Europeana de acordarea autonomiei teritoriale pentru maghiarii din Transilvania, informeaza Rompres. "Coalitia guvernamentala di
Fostul premier maghiar Viktor Orban a declarat la baile Tusnad ca a incercat sa conditioneze aderarea Romaniei la Uniunea Europeana de acordarea autonomiei teritoriale pentru maghiarii din Transilvania, informeaza Rompres. "Coalitia guvernamentala din Ungaria a respins insa conditiile noastre. Trebuie sa impartasim ideea ca in UE nu se accepta dubla masura. Atata timp cat autonomia functioneaza din Catalania pana in Finlanda, aceasta trebuie sa functioneze si in tarile nou intrate in UE", a subliniat viitorul candidat al FIDESZ pentru functia de premier al Ungariei.
Acesta a spus ca autonomia teritoriala este o prioritate pentru comunitatea maghiara din Transilvania si ca politicienii maghiari de aici trebuie sa vina cu proiecte clare, intrucat a sosit momentul ca acea consultare nationala sa fie extinsa si in comunitatile maghiare din tarile vecine Ungariei.
"Nu noi, cei de la Budapesta, trebuie sa va spunem ce anume vreti voi. Daca doriti ceva, noi va sprijinim. Suntem interesati de reconciliere, dar nu putem lua decizii, ci putem oferi o mana de ajutor. Impotriva maghiarilor din Bazinul Carpatic se pot constata intentii de schimbare a proportiei etnice. In Voivodina, autoritatile sunt pornite impotriva ungurilor ale caror institutii sunt dezavantajate, iar sansele economice sunt subminate. In Serbia, se retraseaza granitele judetelor, pentru ca majoritatea de azi sa fie minoritatea de maine, iar autostrada Transilvaniei de Nord treneaza", a aratat liderul FIDESZ. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.