Saptamana "Dinu Lipatti"
De-a lungul acestei saptamani, canalul Radio Romania Muzical "G. Enescu" l-a evocat zi de zi pe marele pianist roman Dinu Lipatti (foto), de asemenea compozitor si profesor, de la a carui moarte se implinesc asta
Saptamana "Dinu Lipatti"
De-a lungul acestei saptamani, canalul Radio Romania Muzical "G. Enescu" l-a evocat zi de zi pe marele pianist roman Dinu Lipatti (foto), de asemenea compozitor si profesor, de la a carui moarte se implinesc astazi (2 decembrie) 55 de ani. In cadrul acestui proiect comemorativ, au fost si continua, pana duminica, sa fie difuzate auditii muzicale, evocari, dezbateri in jurul personalitatii lui Dinu Lipatti. (D.C.)
Documentare la ICR
Tot astazi, de la orele 20.00, Institutul cultural Roman gazduieste proiectia documentarelor artistice "Gratian" de Thomas Ciulei si "Dumnezeu la saxofon, dracu la vioara" de Alexandra Gulea, multi-premiate la o serie de festivaluri de profil din Europa. (I.G.)
Expozitiile unui restaurator
"Parvu Mutu la Berca intre presupunere si certitudine" si "Portrete cantacuzine - Filipestii de Padure" sunt cele doua expozitii ale restauratorului Ion Chiriac care se vor inaugura azi (2 decembrie), la pranz, la galeria Ministerului Culturii si Cultelor (MCC). Prima prezinta ansamblul pictural al lui Parvu Mutu (Portretul pictorului cu semnatura), gasit la fosta manastire Berca, judetul Buzau, unde lucrarile de conservare si de restaurare au inceput in 2004 si se afla inca in derulare. La Filipesti, lucrarile incepute in 1994, s-au finalizat anul trecut, dezvaluind cel mai bine conservat ansamblu pictural dintre toate ctitoriile cantacuzine realizate de Parvu Mutu. Ambele proiecte au fost finantate de MCC si executate de S.C. Patrimoniu, coordonator expert restaurator pictura murala, Ion Chiriac. Expozitia ramane deschisa pana pe 9 decembrie. (L.D.)
Balet "Clandestin"
Parte a programului cultural "Informal Studio" al companiei Orion Balet, condus de coregraful Sergiu Anghel, al carui scop este promovarea creatiilor tinerilor coregrafi, spectacolul de dans contemporan "Clandestin" va fi prezentat maine (3 decembrie), de la orele 18.00, in Sala "George Constantin" a Teatrului "C.I. Nottara" din Bucuresti. Elena Zamfirescu abordeaza tema comunicarii in societatea contemporana. O societate in care omul este marcat de agresivitatea fenomenului informational, ce il transforma intr-o marioneta a diferitelor sisteme social-economice. Ea ilustreaza, prin intermediul mimicii, gestului, miscarii, efectele influentei negative ale acestui fenomen asupra psihicului uman. Cu alte cuvinte, "Clandestin" este un spectacol despre omul lipsit de interioritate, omul-carcasa, omul-masa, individul care se simte in largul sau cand este asemanator cu ceilalti. Realizat de coregrafa Elena Zamfirescu impreuna cu scenografa Raluca Botez, "Clandestin" ii reuneste pe dansatorii Elena Zamfirescu, Raluca Botez, Raluca Nicolae, Petrica Voicu, Gabriel Luca si Irina Duta. (L.D.)
Proiecte multimedia la "Astra"
Primele doua puncte informationale cu tematica etnografica-culturala-istorica din tara noastra vor fi inaugurate maine (3 decembrie, orele 9.00) la Complexul National Muzeal "Astra" din Sibiu. Proiectul, intitulat "Sibiu's, e-Story, Past, Present, Future", se inscrie in cadrul lucrarilor Simpozionului stiintific national "Identitate si globalizare in secolul XX cercetare si reprezentare muzeala", prilejuit de aniversarea centenarului Muzeului "Astra" (1905-2005). Prin intermediul celor doua proiecte - realizate cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite din Bucuresti si al Consulatului German din Sibiu - este posibila o calatorie incitanta in lumea virtuala a satului romanesc (in cazul Muzeului in Aer Liber din Dumbrava) sau o incursiune istorica, incepand cu anul 1800 si pana in zilele noastre (Muzeul Astra). "Sibiu's, e-Story, Past, Present, Future" reprezinta o enciclopedie unica, un rezultat al colaborarii tuturor specialistilor muzeului, suportul lingvistic fiind asigurat in limbile romana, engleza si germana. (L.D.)
Incepe Targul de Sf. Nicolae
Peste 150 de mesteri artizani din intreaga tara vor fi prezenti anul acesta la Muzeul Taranului Roman (MTR) pentru traditionalul Targ de Sfantul Nicolae, dedicat sarbatorilor de iarna. In perioada 2-4 decembrie, la MTR pot fi intalniti olari din cele mai importante centre de ceramica - Vladesti, Baia Mare, Oboga, Hurezi, Radauti -, rudari, cioplitori in lemn, confectioneri de port si tesatori, blanari, cojocari, lucratori in piele, cei care fac podoabe, fauritorii de instrumente muzicale, realizatori de masti, impletitori, caldarari si argintari, iconari. Galeria de Arta Taraneasca si Libraria muzeului vor completa oferta. Targul va fi animat cu muzica de dans de catre fanfara din Vorona, judetul Botosani. In ultima zi a targului, la muzeu, in studioul "Horia Bernea" va avea loc un concert care va marca decernarea unui nou premiu international, "Coup de coeur", acordat de Academia "Charles Cros" pentru colectia de muzici traditionale "Ethnophonie", realizata de MTR si Fundatia "Alexandru Tzigara Samurcas". (L.D.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.