Uniunea Europeana s-a aratat foarte multumita de modul in care au fost utilizate fondurile comunitare in cadrul proiectului derulat la asezamantul de leprosi de la Tichilesti, Judetul Tulcea. Aici, se afla un spital si cateva zeci de locuinte indivi
Uniunea Europeana s-a aratat foarte multumita de modul in care au fost utilizate fondurile comunitare in cadrul proiectului derulat la asezamantul de leprosi de la Tichilesti, Judetul Tulcea. Aici, se afla un spital si cateva zeci de locuinte individuale. Dupa primul razboi mondial la Tichilesti traiau peste 150 de bolnavi de lepra, izolati de restul lumii, maladia fiind considerata contagioasa. Era socotita specifica saraciei si subdezvoltarii, in perioada comunista mentinandu-se discretia cu privire la existenta unei leprozerii in tara noastra. Astazi, in comunitatea de la Tichilesti mai traiesc 23 de bolnavi, cu varste cuprinse intre 40 si 91 de ani, marcati de sechelele maladiei Hansen. Descoperirea polichimioterapiei a permis tratarea cazurilor in ambulatoriu, iar bolnavii nu mai sunt contagiosi.
In cadrul unui prim proiect derulat prin programul Phare Acces, in 2002, in parteneriat cu Fundatia "Sf. Ana" si Consiliul Judetean Tulcea, a fost initiata o campanie de constientizare a opiniei publice cu privire la maladia Hansen si la caracterul netransmisibil al acesteia. Modestele fonduri alocate atunci (30.000 de euro) au fost utilizate eficient, fiind distribuite pentru modernizarea salilor de baie, achizitionarea de echipamente medicale, electrotehnice si de uz casnic si a altor mijloace prin care a fost imbunatatita viata bolnavilor.
Aflandu-se in vizita la Leprozeria Tichilesti, in octombrie 2002, Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a remarcat in mod deosebit modul in care au fost folosite sumele de bani din cadrul proiectului ce a vizat imbunatatirea conditiilor de viata si tratament si scaderea gradului de izolare a bolnavilor de lepra. Ca urmare, s-a dat curs celui de-al doilea proiect, care a avut ca scop infiintarea, tot la Tichilesti, a unui centru de asistenta sociala pentru persoane in varsta, ramase fara sprijin, in zona Isaccea.
Cu fondul alocat de catre UE (138.825 euro), completat cu o contributie din partea Consiliului Judetean Tulcea, s-au realizat lucrari de reabilitare si modernizare a vechiului pavilion al spitalului, asigurandu-se conditii bune de trai pentru 24 de persoane.
Reusita se datoreaza dr. Razvan Vasiliu, directorul Spitalului Tichilesti, initatorul proiectului, si excelentei sale echipe.
La sfarsitul lunii iunie, Jonathan Scheele a vizitat caminul inaugurat recent si a elogiat competenta cu care a fost administrat de catre conducerea spitalului de leprosi cel de-al doilea proiect Phare, considerandu-l un proiect de real succes. Reprezentantul UE in Romania a declarat ca "este incantat de faptul ca acest proiect de integrare a leprosilor a putut sa fie dus la capat si sa functioneze in prezent". "Pentru spitalul Tichilesti, UE va face tot ce ii sta in putinta pentru a reduce izolarea, atat pentru bolnavi, cat si pentru batrani", a mai spus Scheele.
Pentru viitor se preconizeaza reamenajarea si transformarea altor spatii unde se vor putea organiza conferinte si alte actiuni patronate de Biserica, ce vor ajuta ca Tichilesti sa devina un loc deschis, scos definitiv din izolarea din trecut. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.