Roman Polanski a castigat procesul de calomnie intentat revistei Vanity Fair, care publicase un articol despre avansurile pe care celebrul regizor le facea unei femei, in timp ce-si conducea sotia asasinata, Sharon Tate, pe ultimul drum. Regizorul a
Roman Polanski a castigat procesul de calomnie intentat revistei Vanity Fair, care publicase un articol despre avansurile pe care celebrul regizor le facea unei femei, in timp ce-si conducea sotia asasinata, Sharon Tate, pe ultimul drum. Regizorul a mai castigat si despagubiri in valoare de 87.000 de dolari. Juriul Curtii Superioare de Justitie din Londra, format din noua barbati si trei femei, a deliberat ieri timp de aproape cinci ore, inainte de a ajunge la verdictul mai sus mentionat.
"Acest episod din viata mea este cu siguranta, trist si neplacut. Oricum, decizia instantei m-a facut fericit" a declarat Polanski.
Pe de alta parte, publicistul revistei, Conde Nast, a recunoscut ca este posibil ca incidentul de care a fost vorba in proces sa nu fi avut loc inainte de inmormantarea sotiei regizorului, ci poate la doua saptamani dupa. Oricum, acesta sustine ca articolul a fost complet adevarat. Avocatul revistei Vanity Fair a declarat, inainte de retragerea juriului pentru deliberari, ca Roman Polanski are o "binemeritata reputatie de cinic si animal de prada sexual". In replica, avocatul lui Polanski a declarat ca acesta a fost "calomniat monstruos de dragul unei anecdote murdare".
In pledoaria finala, avocatul apararii a subliniat ca regizorul era in stare sa se comporte in felul in care este acuzat ca a facut-o in 1969. Regizorul a recunoscut el insusi ca la o luna de la moartea sotiei sale s-a consolat in bratele unei femei. "Cat despre posibilitatea ca reputatia domnului Polanski sa mai fie afectata, aceasta este deja afectata iremediabil, din pacate. O persoana onorabila ar veni la acest tribunal, o persoana onorabila s-ar intoarce in California, o persoana onorabila nu s-ar fi comportat asa cum a facut-o el - nici macar in anii '60", a spus avocatul revistei. Polanski a obtinut dreptul de a depune marturie de la Paris, deoarece se temea ca daca ar veni la Londra ar putea fi extradat in Statele Unite. Pe numele sau exista un mandat de arestare american din 1977 pentru intretinerea de relatii sexuale cu o minora de 13 ani. Regizorul s-a recunoscut vinovat, dar a fugit in Franta inainte de pronuntarea sentintei in procesul sau. Avocatul apararii a cerut juriului ca in cazul in care acorda castig de cauza regizorului, sa nu-i acorde acestuia decat "despagubiri simbolice" precum "pretul unui bilet de cinema". "Astfel veti transmite un mesaj peste Canal despre valorile morale pe care le respecta oamenii cinstiti", a adaugat el. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.