Zece dosare privind fraude in utilizarea fondurilor comunitare acordate Romaniei au fost trimise, in primele sase luni ale acestui an, Parchetului National Anticoruptie (PNA) de catre Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF). Ministrul delegat pe
Zece dosare privind fraude in utilizarea fondurilor comunitare acordate Romaniei au fost trimise, in primele sase luni ale acestui an, Parchetului National Anticoruptie (PNA) de catre Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF). Ministrul delegat pentru controlul programelor cu finantare internationala, Cristian David, a prezentat, ieri, o situatie a cazurilor verificate de DLAF in primul semestru al anului, in principal in ceea ce priveste modul de folosire a fondurilor comunitare acordate Romaniei prin programele de preaderare.
Astfel, conform datelor prezentate, departamentul a verificat in perioada mentionata 32 de dosare, dintre care 23 s-au referit la utilizarea fondurilor comunitare, iar noua cazuri au fost de natura interna. Din cele 23 de dosare privind fondurile UE, 19 cazuri au fost finalizate, celelalte aflandu-se inca in proceduri de verificare. De asemenea, 14 dosare dintre cele finalizate au semnalat nereguli si posibile fraude in utilizarea fondurilor, in timp ce in cinci verificari nu au fost confirmate sesizarile primite. Dintre cele 14 dosare, zece cazuri au fost trimise la PNA, iar celelalte patru, continand nereguli in utilizarea sumelor, au fost transmise institutiilor cu atributii in domeniu.
Cazurile Vacaroiu si Puwak
Ministrul Cristian David a confirmat si faptul ca printre aceste zece dosare se afla si cel referitor la firma "Best XZ" SRL Bucuresti, unde actionar este si fiul fostului prim ministru Nicolae Vacaroiu, Mihai Vacaroiu. De altfel, potrivit lui Tudor Chiuariu, secretar de stat la Departamentul de lupta antifrauda din cadrul Cancelariei Primului-Ministru, PNA a inceput urmarirea penala fata de administratorul acestei firme. "In cazul firmei Best XZ SRL administratorul Adrian Negru a folosit documente si informatii false pentru obtinerea fondurilor comunitare. Fondurile erau destinate realizarii unei burse electronice de locuri de munca. Pentru aceasta era necesara achizitionarea, prin licitatie, a unor bunuri. La licitatia organizata s-au prezentat firme la care Adrian Negru era actionar. S-a finalizat ancheta si s-au mai descoperit fraude comise de Adrian Negru si in alte doua proiecte cu finantare europeana. Administratorul firmei Best XZ, a facut cerere la ministerul Integrarii Europene sa rezilieze contractele si sa restituie banii primiti. Probabil, PNA va inainta la instanta pana la sfarsitul lunii august dosarul in care l-au investigat pe Adrian Negru", a precizat Chiuariu.
In acelasi timp, ministru Cristian David s-a referit si la cazul fostului ministru al Integrarii Europene, Hildegard Puwak, suspectata de nereguli in utilizarea fondurilor comunitare, precizand ca acest dosar se afla in solutionare in instanta.
Protectia intereselor fianciare ale UE
Altfel, ministrul Cristian David a prezentat Strategia Nationala de Lupta Antifrauda pentru Protectia Intereselor Financiare ale Uniunii Europene in Romania, adoptata de Guvern in sedinta din 14 iulie pentru a preveni si combate mai eficient cazurile de frauda in utilizarea fondurilor comunitare. In aceasta ordine de idei, sunt stipulate masuri precum imbunatatirea controlului financiar public intern - reprezentand intregul sistem de control intern din sectorul public - pentru identificarea fraudelor si a neregulilor in utilizarea fondurilor comunitare si imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul recuperarii fondurilor de preaderare.
Pana in noiembrie 2005, Ministerul Finantelor va elabora un Cod al controlului intern, urmand ca, pana in ianuarie 2006, sa creeze cadrul legal necesar pentru incheierea unor contracte clare, continand indicatori de performanta si raspundere manageriala a conducatorilor de agentii care aplica programele cu finantare internationala. Totodata, pana in octombrie 2005, Ministerul Finantelor va propune modificarea legislatiei in vigoare astfel incat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sa aiba competente exclusive asupra procedurilor de executare silita in cazul prejudiciilor sesizate prin modul de folosire a fondurilor comunitare. La randul ei, pana la sfarsitul acestui an, ANAF va elabora un cadru juridic unitar privind activitatea de control fiscal si de combatere a evaziunii fiscale. Se are in vedere si reducerea duratei de verificare a cazurilor de frauda semnalate, inclusiv a controalelor efectuate de Parchetul National Anticoruptie, printr-o colaborare mai eficienta intre Departamentul guvernamental Antifrauda si PNA. De asemenea, potrivit aceluiasi document, in aproximativ o luna, Ministerul Justitiei ar urma sa elaboreze o serie de prevederi de drept penal si procedural privind raspunderea penala a firmelor. In acelasi timp, Departamentul Antifrauda intentioneaza ca, saptamana viitoare, sa incheie protocoale de colaborare cu Garda Financiara si Curtea de Conturi, pentru aplicarea masurilor prevazute in strategie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.