Problema evolutiei practicii judiciare in materia executarii silite, precum si problemele existente in activitatea executorilor judecatoresti din Romania au fost o parte din subiectele dezbatute ieri, la Mamaia, in prima zi a Seminarului internationa
Problema evolutiei practicii judiciare in materia executarii silite, precum si problemele existente in activitatea executorilor judecatoresti din Romania au fost o parte din subiectele dezbatute ieri, la Mamaia, in prima zi a Seminarului international organizat pe aceasta tema de Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ). La seminar participa si Jacques Isnard, presedintele Uniunii Internationale a Executorilor Judecatoresti si Ofiterilor Judiciari. Acesta a subliniat importanta existentei statutului de profesie liberala, mentionand ca "executorii judecatoresti romani se afla deja la standardele UE, cu putine exceptii". Directorul din Ministerul Justitiei, Valeria Puiu, a avertizat asupra numarului foarte mic de executori (497) fata de cel necesar (4000), fapt subliniat de altfel si de senatorul Nicolae Vlad Popa. Parlamentarul a declarat ca "daca nu ar fi atatea sisteme paralele de executori, cum ar fi cei fiscali, bancari si cooperativi, nu s-ar fi dezvoltat retelele de recuperatori care actioneaza contra legii".
Prezent la seminar, prefectul de Constanta, Danut Culete, a spus, suparat, ca "atitudinea unor primari care nu executa hotararile judecatoresti este inadmisibila". Senatorul Popa a mentionat ca majoritatea atacurilor la aceasta profesie provin din informatii ce vizeaza onorariile excesive, iar presedintele UNEJ, Mihai Ducu, a explicat ca exista taxe si cheltuieli destul de mari si ca onorariul nu trece de zece la suta din suma care trebuie recuperata, iar la depasirea plafonului de un miliard de lei, procentul scade - culmea - la unu la suta.
Desfiintarea executorilor paraleli
Executorii judecatoresti au solicitat ieri desfiintarea categoriilor de executori paraleli celor judecatoresti pe motiv de incompatibilitate. Acelasi aspect a fost sesizat, pentru ZIUA, de catre Roger Dujardin, reprezentantul Camerei Nationale a Executorilor de Justitie din Belgia, care a aratat ca sistemul belgian "a suprimat inca din anii '60 existenta altor categorii de executori decat cei judecatoresti". "Ceea ce se intampla cand lucreaza alte categorii de executori decat cei judecatoresti este justitie particulara", a spus Dujardin.
Si in Belgia si in Franta, ca de altfel si in Romania, statul are imunitate in fata executorului. Totusi, Dujardin a aratat ca in sistemul belgian exista o "derogare" care ofera posibilitatea executarii bunurilor institutiilor statului cu conditia ca ele sa nu aiba utilitate publica (ex. tablourile). Executorii romani au justificat insa imposibilitatea executarii statului din cauza ordonantei 22/2002 semnata de ex-ministrul Justitiei Rodica Stanoiu, subliniindu-se ca aceasta este o discriminare fata de cetatean.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.