Presa vorbeste de un ultimatum pe care l-ati fi dat Aliantei DA pentru o asociere cu PPCD in vederea anticipatelor. Care este exact mesajul?
Este o exagerare, n-am dat nimanui un ultimatum. Am avut discutii in mai multe etape, mai intai cu Base
Presa vorbeste de un ultimatum pe care l-ati fi dat Aliantei DA pentru o asociere cu PPCD in vederea anticipatelor. Care este exact mesajul?
Este o exagerare, n-am dat nimanui un ultimatum. Am avut discutii in mai multe etape, mai intai cu Basescu si cu Stolojan in 2004, in campania electorala, privitor la posibilitatea unor liste comune cu noi. Intre turul intai si turul al doilea al prezidentialelor am facut o declaratie in favoarea candidatului Basescu. Dupa alegeri, am avut discutii cu premierul Tariceanu, am oferit oameni din PPCD care sa fie cooptati in diverse institutii, pentru a colabora si pentru a pune la dispozitie expertiza lor. N-am avut nici un raspuns. Mai mult, ne-am confruntat cu situatii in care sedii ale noastre din Arad, Giurgiu, Hateg, au fost contestate de administratia locala a Aliantei, in ultimul caz de PUR. In 2 iulie, la Bucuresti, ne-am intalnit cu mai multi reprezentanti ai Aliantei si am propus, in cazul unor alegeri anticipate, o federatie de partide, cu pastrarea individualitatii fiecarui partid, in numele unui program comun de combatere a stangii. Propunerea am facut-o direct conducerii PNL si PD.
V-ati intalnit si la Bruxelles, pe tema polului crestin-democrat. Ce zice Partidul Popular European ?
La Bruxelles ne-am intalnit la Biroul Politic al PPE in momentul cand dl. Sorin Frunzaverde a depus dosarul din partea PD, convertit la crestin-democratie. El s-a declarat deschis sa aiba o discutie cu noi si ulterior, cand ne-am intalnit la Timisoara, pe 11 iulie. Totusi, n-am primit nici un raspuns la propunerile noastre. Lipsa de reactie a determinat sa includem, in Rezolutia adoptata la Comitetul National de Conducere al PPCD din 16 iulie 2005, un apel catre toate partidele de centru-dreapta sa se grupeze intr-o singura forta, pentru a gasi solutii reale in momentele de criza prin care trecem. Ne-am reafirmat, de asemenea, sprijinul pentru Alianta. Dar am precizat, neultimativ, ca daca nu vom primi nici un raspuns concret pana in 25 iulie, sau vom primi un raspuns negativ, noi vom merge pe calea noastra.
Ce ofera Aliantei DA, aflate la putere, o asociere cu PPCD, partid extraparlamentar cu un procent sub 2% in algerile parlamentare din 2004?
Cred ca acum Alianta are nevoie de suport de peste tot, fiecare procent conteaza. Aportul nostru se bazeaza pe dovezi concrete si consecvente in sprijinul valorilor de centru-dreapta, pe care nici PUR devenit partid conservator, nici UDMR, care este o uniune etnica, nici chiar PD, care a trecut recent la o platforma populara, nu le pot oferi. Mai cred ca Alianta DA isi supraevalueaza popularitatea. Dupa evaluarea la sase luni de guvernare si in contextul situatiei critice din tara, va fi greu sa obtina peste 50%, daca decide sa organizeze anticipate, si atunci e nevoie de fiecare procent, de fiecare vot. Aliatii mai au nevoie si de credibilitate europeana si internationala, pe care noi, prin relatiile cu PPE, o putem asigura.
Va crediteaza PPE in asa masura incat rapoartele PPCD sa influenteze legatura Romaniei cu Uniunea Europeana?
Ar fi nerealist sa credem asta, dar pentru ca suntem doctrinar cel mai aproape de principalul partid al Parlamentului European, PPE tine cont de conditiile concrete din Romania, iar noi avem datoria sa informam asupra realitatii asa cum este, nu inflorite. Ceea ce stiu, este ca in momentul de fata Guvernul trebuie sa raspunda unor intrebari precise ce deriva din clauza de salvgardare si ca locuitorii din 33 de judete sufera din cauza inundatiilor, de aceea, in chestiunea anticipatelor raspunsul trebuie sa fie politic, asumat, pentru ca implica mari cheltuieli. De aceea alegerile anticipate n-ar trebui sa constituie un scop in sine, ci o decizie ulterioara rezolvarii problemelor stringente ale tarii.
Pierde Romania termenul de 2007 pentru intrarea in UE? Mai ales ca parlamentari populari importanti s-au exprimat astfel...
Eu nu subscriu la scepticismul care se manifesta in legatura cu intrarea Romaniei in 2007. Daca exista factori guvernamentali care nu cred in acest proiect, atunci sa iasa, sa spuna si sa amane alegerile anticipate dupa 25 octombrie, dupa Raportul de tara, care va lamuri dilema.
Ca presedinte de partid, credeti ca e posibila guvernarea in aceasta formula cu frana trasa de PSD?
Aceasta e structura pe care si-au asumat-o cei care se afla azi la guvernare. Din acest punct de vedere, doar ei pot spune daca se poate guverna sau nu, iar daca nu, atunci trebuie sa ia decizia pentru alegeri anticipate. In acest sens am oferit noi sprijin, mai ales ca nici in 2004 jumatate din electorat nu s-a prezentat la vot, iar acum se prevede un absenteism si mai pronuntat, cand trebuie acumulat fiecare vot.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.