La ""Atletul Albanez"" nu arunci cu sulita dupa vreo bucata de halvita si nici nu trebuie sa alergi 400 de metri garduri pentru o inghetata de zmeura si lamaie. Asta pentru ca vitrinele ""Atletului"" duduie de halvita cu alune si torturi de inghetata

La ""Atletul Albanez"" nu arunci cu sulita dupa vreo bucata de halvita si nici nu trebuie sa alergi 400 de metri garduri pentru o inghetata de zmeura si lamaie. Asta pentru ca vitrinele ""Atletului"" duduie de halvita cu alune si torturi de inghetata.

Hashim Memish este intotdeauna acolo sa-ti stinga setea cu o cana de braga ori de citronada rece-gheata. O face asa cum o facea si tatal lui, Daud Memish in urma cu zeci de ani. Retetele si meseria de cofetar-bragagiu se transmit din
tata-n fiu, la fel cum, generatie de generatie, o familie de albanezi stabiliti in Slatina acum aproape 300 de ani isi pastreaza limba, traditiile si religia musulmana.
RAIUL ZAHARICALELOR. Nici nu stii cu ce sa incepi cand vrei sa vorbesti despre mana de albanezi din inima judetului Olt. Toti copiii din Slatina te pot conduce la pravalia lor cu ochii inchisi. O casa veche, pe un colt de strada la fel de vechi, cu o firma care pare ca nu a mai vazut vopsea proaspata de ani buni, este raiul zaharicalelor din miezul Olteniei. Un rai care a supravietuit prin minune si indarjire - am aflat pe drumul spre bragagerie - tavalugului comunist. ""La atletul albanez"" a fost singura firma privata din Romania pe timpul regimului totalitar. Cum a fost posibil, totusi, acest lucru, am aflat abia dupa ce am gustat din toate bunatatile din vitrine, in timp ce-l asteptam pe Hashim sa iasa din laborator.
RABDARE SI BRAGA. ""Si cati membri are familia dumneavoastra?"". ""Cum faceti halvita asta buna?"". ""De ce costa cupa de inghetata doar 5.000 de lei?"". La acestea si la multe alte intrebari adresate tanarului cu alura de rugbist ori femeii cu batic infasurat pe cap din spatele tejghelei nu a fost chip sa aflam raspunsuri pe loc. ""Asteptati-l pe unchiul"" si ""Fratele meu stie mai bine. Nu poate iesi din laborator, face inghetata si strica temperatura daca iese acum din camera"", ne raspundeau invariabil, dand din umeri, tanarul si femeia. Am asteptat, ca n-aveam incotro, pret de o bucata de halvita, vreo doua cornete de inghetata si un pahar de braga. Un ""Buna ziua!"" hotarat, iesit de sub mustata sura a unui om mic si firav, ne-a trezit din betia de dulce. Fusese deja informat ca-l asteptam, ne-a invitat la o masa mai retrasa si a inceput sa depene povestea familiei Memish.

CELEBRI. Amza Pellea si Nicu Constantin au gustat braga la ""Atletul Albanez""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.