Un tanar pictor de la tara a transformat ulitele satului in care locuieste intr-o expozitie de arta. Figuri ale vedetelor mass-media sau portrete ale consatenilor sunt pictate pe peretii exteriori ai cladirilor, sa se vada de la drum. ""Puterea c

Un tanar pictor de la tara a transformat ulitele satului in care locuieste intr-o expozitie de arta. Figuri ale vedetelor mass-media sau portrete ale consatenilor sunt pictate pe peretii exteriori ai cladirilor, sa se vada de la drum.

""Puterea creatoare"" a pictorului Catalin Mihalache a fascinat lumea rurala de pe raza comunei Milcov din judetul Olt. Babele sunt asa de emotionate de talentul si de caracterul lui Catalin, ca unele nu contenesc sa-i caute o consoarta. ""Ii tanar, mama, si-i baiat bun. Dar ii trebuie si lui o fetita. Nu ne dati si noua o fetita?!"", ne acosteaza o mamaie uitandu-se lung la colega noastra de la Antena 1. Si primarul, si ""vicele"", si toata suflarea functionarilor sunt dati pe spate de talentul lui Catalin. ""Cred ca numai din interiorul corpului lui poate sa faca asa ceva"", incearca un functionar al Primariei Milcov, Ion Lungu, sa-si explice felul in care Mihalache poate picta chipurile oamenilor cu asa exactitate.
SFINTII SI OLTENII. Primarul l-a pus director la caminul cultural din sat si Ion Lungu crede ca bine-i mai face Milcovului, caci ""satul e lasat in paragina de asa obiceiuri"". La fel de fascinat e si preotul. Atat de fascinat, incat e convins ca asa un har dumnezeiesc trebuie pus in slujba Dumnezeirii. Trebuia Mihalache sa picteze si biserica. Problema era ca biserica din comuna era deja pictata. Dar ce mai conteaza, pereti au si o fata exterioara. Preotul nu avea sa-i dea bani, asa ca a facut apel la sateni si oltenii, oameni credinciosi, s-au gandit sa-i dea lui Mihalache fiecare cat va putea pentru a le face donatorilor cate un sfant. Sf. Arh. Gavril e donat de Popescu Constantina, Lica cu familia, Sfantul Arhanghel Mihail - donator Ghita, Ilie, Niculina, Constantin si Margareta, iar Sfantul Petru e donat de nimeni altul decat Valceanu P. (Titel). Milcovenii, pentru a-si iscali numele lor ori la picioare, ori la capul unui sfant, i-au dat lui Catalin in jur de un milion de lei. Altii i-au promis ca-l cinstesc, dar, din lipsa de fonduri, nu i-au mai dat nimic.

DEXTERITATE. Catalin Mihalache poate picta cu ambele maini in acelasi timp


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.