Politicienii incearca, fiecare cum poate, sa se mobilizeze si sa gaseasca o solutie la criza inundatiilor. Guvernul scoate bani de la rezerva de stat pentru a repara ceea ce apele au distrus. Puterea isi scoate oamenii pe teren, liberalii si democrat

Politicienii incearca, fiecare cum poate, sa se mobilizeze si sa gaseasca o solutie la criza inundatiilor. Guvernul scoate bani de la rezerva de stat pentru a repara ceea ce apele au distrus. Puterea isi scoate oamenii pe teren, liberalii si democratii avand dispozitie de la centru sa-i ajute pe sinistrati. Opozitia renunta si ea la vacanta. PSD cere instituirea de catre CSAT a starii de urgenta, iar PRM vrea cat mai multi militari in zonele calamitate.
Aproape 300 de milioane de euro, atat va pleca de la Bucuresti catre zonele calamitate. Guvernul a decis ieri alocarea a 10.170 miliarde lei vechi (n.r. 285 de milioane de euro) din fondul de rezerva bugetara pentru reconstructia zonelor afectate de inundatii, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu. De asemenea, Cabinetul a hotarat si acordarea de ajutoare umanitare pentru familiile sinistrate, in suma totala de 15 miliarde lei vechi.
Potrivit Oanei Marinescu, ajutoarele vor fi acordate pe baza unor anchete sociale, avand prioritate persoanele care au avut decese in familie si cele ale caror case au fost distruse de ape.

Celula de criza la PNL

Mancare, apa, medicamente si un acoperis deasupra capului, pentru toate acestea demnitarii liberali trebuie sa gaseasca solutii astfel incat sa vina in ajutorul victimelor inundatiilor. "Comitetul Executiv al PNL a decus ca toti demnitarii partidului - parlamentari, ministri, secretari de stat, alesi locali - isi vor asuma responsabilitatea sprijinirii populatiei sinistrate si a autoritatilor locale in prevenirea si limitarea dezastrelor. Demnitarii PNL vor participa atat la rezolvarea problemelor cu care se confrunta oamenii si la inventarierea urmarilor inundatiilor, dar, mai ales, la gasirea unor solutii care sa asigure conditii elementare de existenta, pana se retrag apele si se poate trece la reconstructia zonelor calamitate", a declarat ieri purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu. El a adaugat ca si organizatiile partidului condus de Calin Popescu Tariceanu vor organiza colecte de bani, echipamente si alte materiale de stricta necesitate pentru populatia in dificultate. Toate aceste actiuni vor fi monitorizate de un comandament special ce va functiona pe perioada crizei la nivelul conducerii centrale a PNL, a precizat Nicolaescu.
De asemenea, liderul liberal a afirmat ca partidul sau cere autoritatilor abilitate ale statului sa verifice cauzele pentru care in foarte multe localitati s-au produs dezastre, ca urmare a nerespectarii legii. "Fonduri de mii de miliarde au fost cheltuite pentru luxul unor baroni locali, in loc sa se utilizeze la refacerea sau construirea corecta si in conditii satisfacatoare a unor diguri si baraje care acum ar fi salvat sute de locuinte si mii de gospodarii", a explicat Nicolaescu.

PD isi trimite oamenii pe teren

Presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, a solicitat tuturor parlamentarilor formatiunii ca problema inundatiilor sa constituie principala lor preocupare, pana la incheierea situatiei de criza. "In aceste momente, locul senatorilor si deputatilor democrati este in judetul care i-a trimis in Parlament, acolo unde cetatenii au nevoie de ei", a declarat, ieri, Boc.
Seful PD considera ca parlamentarii pot contribui activ la actiunile de limitare a efectelor inundatiilor prin identificarea problemelor la nivel local, implicarea in ajutorarea cetatenilor afectati si stabilirea, impreuna cu organismele administratiei locale, a masurilor de luat pentru prevenirea repetarii, pe viitor, a unor astfel de situatii. Senatorii si deputatii democrati vor prezenta un raport cu privire la actiunile pe care le-au intreprins in aceasta perioada in sprijinul cetatenilor pe care ii reprezinta in forul legislativ.
Conducerea Partidului Democrat va efectua, dupa stabilizarea situatiei, o analiza cu privire la prestatia primarilor democrati din localitatile afectate de inundatii si la modul in care acestia au asigurat gestionarea crizei, a mai spus Boc.

PSD cere CSAT sa declare stare de urgenta

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a imbratisat ideea lansata acum doua zile de Ion Iliescu si a solicitat autoritatilor declararea starii de urgenta in judetele calamitate si convocarea de urgenta de catre seful statului a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Geoana a mai solicitat convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru aprobarea unei legi de rectificare bugetara si pentru identificarea sumelor bugetare maxime de care tara are nevoie in aceste momente grele.
Seful PSD mai doreste crearea Fondului National "Solidaritatea" in care resursele obtinute prin privatizari si alte instrumente bugetare, precum si alte sume din sprijin extern sa fie transformate intr-un instrument financiar dedicat exclusiv rezolvarii problemelor Romaniei. "Solicitam Fondului Monetar International sa aprobe o majorare temporara a deficitului bugetar al Romaniei. Nu putem sa sustinem resurse bugetare in absenta unui sprijin inclusiv din partea gardienilor stabilitatii macroeconomice", a declarat Geoana.
Pentru colegii din partid, liderul pesedist a avut un mesaj clar: "Nici o zi de vacanta!".
Geoana sustine ca toti alesii locali vor fi concentrati in judetele afectate, activand in cadrul Parlamentului, la Bucuresti, doar cand vor fi chestiuni importante pentru tara.
"Este momentul ca spiritul civic sa-si faca din nou aparitia. Aceasta nota de gravitate si de responsabilitate trebuie sa contrasteze cu galceava politica din ultimele zile. Tara are nevoie de responsabilitate si PSD ramane un partid al responsabilitatii", a precizat Geoana.

PRM: Toata armata trebuia sa fie la inundatii

Liderul grupului parlamentar al PRM de la Camera Deputatilor, Lucian Bolcas, considera ca rezolvarea calamitatilor naturale trebuie facuta prin inlaturarea calamitatii guvernamentale. "Prima problema creata de inundatii este de fapt o problema creata de actuala guvernare, care spune ca nu se poate face nimic pana la retragerea apelor", a declarat Bolcas. Pentru ca deciziile la nivel local sa nu fie afectate de disputele de la nivel central, deputatul PRM apreciaza ca ar trebui numit un Guvern ferm, operativ. Amintind ca la inundatiile din anii 70 militarii au iesit la intarirea digurilor, Bolcas sustine ca "toata armata trebuia sa fie mobilizata in zonele inundate, si nu in Irak".

UDMR: "Premierul are treaba"

Pentru liderul grupului parlamentar al UDMR de la Camera Deputatilor, Marton Arpad, lucrurile stau destul de simplu. "In situatia actuala, in care sunt inundate 31 de judete, primul-ministru nu poate demisiona, pentru ca are treaba. De aceea a primit mandat de la popor, sa rezolve crize precum cea a inundatiilor", considera deputatul Marton Arpad. In opinia sa, in acest context, anticipatele si problema demisiei ar trebui amanate dupa luna noiembrie, dupa ce va fi facut public si raportul de tara privind integrarea in UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.