Seful regimului de la Chisinau, generalul MI sovietic Vladimir Voronin, a transmis Biroului Permanent al Parlamentului de la Chisinau o noua propunere de "reglementare a situatiei juridice a Transnistriei". Proiectul respectiv insa respecta in tot
Seful regimului de la Chisinau, generalul MI sovietic Vladimir Voronin, a transmis Biroului Permanent al Parlamentului de la Chisinau o noua propunere de "reglementare a situatiei juridice a Transnistriei". Proiectul respectiv insa respecta in totalitate principiile planului Kozak, avansat de Rusia si respins de Voronin doar la presiunile Statelor Unite. Cu o graba suspecta, Voronin cere ca acest proiect sa fie votat de Parlament in cursul zilei de azi. Alcatuit de ministrul Reintegrarii Vasile Sova, "noul" plan prevede dreptul Tiraspolului de a avea o politica externa proprie, parlament propriu si drept de secesiune, practic de a deveni o republica-baza militara ruseasca dupa modelul Kaliningrad. Sova a avansat acest plan imediat dupa sosirea dintr-un turneu la Moscova si Kiev unde a avut consultari pe tema acestui proiect. Prin introducerea planului, puterea din spatele lui Voronin tinteste o droaie de iepuri dintr-un singur foc. Pe plan local, obliga crestin-democratii ajunsi in preajma lui sa se dezica de coalitia nefireasca in care se angajasera, trantindu-i la pamant dupa ce fusesera deja compromisi. Pe plan regional, Vladimir Voronin si Rusia isi bat joc de Traian Basescu si Romania, care se opun concret independentei Transnistriei, si ca urmare a cererilor anterioare ale Moldovei. Pe plan international, noul proiect ruso-ucrainean ameninta politica Statelor Unite la Marea Neagra, demonstrand ca avertismentele grupului de analiza al ZIUA privind dezinformarea strategica zonala sunt cat se poate de intemeiate. (Victor RONCEA)
Planul Kozak redivivus
Potrivit primului articol al proiectului propus Parlamentului de la Chisinau, intrat si in posesia ZIUA, Transnistria este denumita republica: "in componenta Republicii Moldova se constituie unitatea teritoriala administrativa sub forma de republica - Transnistria". Acestei entitati politice i se lasa in competenta o serie de atributii, care nu fac altceva decat sa defineasca un stat independent.
Viitoarea republica ar urma sa aiba un organ suprem al puterii legislative - Consiliul Suprem. Acest consiliu va fi ales, conform proiectului, "in baza unor alegeri libere, transparente si democratice, iar pregatirea si desfasurarea alegerilor in Consiliul Suprem al Transnistriei de legislatura I-a se desfasoara, - cu acordul OSCE, de catre Comisia Electorala Internationala cu mandatul OSCE".
Proiectul contine insa o precizare deosebit de confuza: "Temeiul pentru desfasurarea alegerilor libere si democratice il constituie realizarea conditiilor privind democratizarea si demilitarizarea regiunii transnistrene, adoptate prin Hotararea Parlamentului Republicii Moldova din 10 iunie 2005." BBC noteaza ca aceasta prevedere i-a facut pe participantii la discutia pe marginea acestui proiect sa se intrebe daca mai intai se desfasoara alegeri, ca abia dupa ele sa se aplice conditiile puse de Parlamentul de la Chisinau pentru solutionarea conflictului transnistrean - demilitarizarea regiunii, deci retragerea pana la sfarsitul acestui an a trupelor ruse, si democratizarea regiunii, astfel incat votul transnistrenilor sa fie scos de sub presiunea unui regim totalitar.
Articolul 3 aliniatul al treilea al planului propus de Sova prevede faptul ca Transnistria va avea o Constitutie proprie. Mai mult decat atat, articolul 4 al planului Sova da Tiraspolului dreptul la a avea propria politica externa: "Transnistria are dreptul sa stabileasca si sa intretina relatii externe in domeniile economic, tehnico-stiintific si umanitar". De asemenea Transnistria primeste dreptul de a avea propria simbolistica de stat. Infiintarea unei viitoare politii transnistrene legale este asigurata de articolul 9: "Transnistria asigura respectarea pe teritoriul ei a Constitutiei, a altor legi si acte normative". Practic Chisinaul nu are nici un cuvant de spus in Transnistria: politica externa, ordinea interna, simbolistica, toate sunt coordonate de Tiraspol. Articolul 10 asigura dreptul la secesiune al Transnistriei: "are dreptul de a iesi din componenta Republicii Moldova in cazul adoptarii hotararii de aderare a Republicii Moldova la un alt stat".
Primind toate capacitatile unui stat independent sub umbrela Chisinaului, Tiraspol poate face apel oricand la dreptul sau de secesiune, avand in plus capacitatea de subiect international, in cazul in care planul Sova - Kozak redivivus va fi aplicat. Acest plan nu contine nici o mentionare a retragerii trupelor armamentului rus din Transnistria - iar o eventuala independenta a Tiraspolului, alaturi de forta militara nu va face decat sa creeze o noua enclava de tip Kaliningrad la Marea Neagra.
Scenariul Kosovo
La discutiile expres initiate cu privire la acest proiect de vicepresedintele Parlamentului si liderul Partidului Popular Crestin Democrat, Iurie Rosca, mai multi comentatori politici si deputati ai opozitiei au calificat textul drept inacceptabil si daunator, informeaza Rompres.
Deputatul Oleg Serebrian, liderul Partidului Social Liberal, a apreciat ca "proiectul de lege prevede dreptul la secesiune", el criticand, de asemenea, si rolul exagerat de mare care i se atribuie OSCE in organizarea unor alegeri in regiunea nistreana. "Este un precedent periculos. De fapt, noi mergem pe scenariul Kosovo. Incercam sa concesionam, daca vreti, suveranitatea Republicii Moldova in raioanele de est", a declarat Oleg Serebrian.
Analistul politic Igor Munteanu sustine ca graba cu care se promoveaza proiectul de lege are scopuri care convin de fapt regimului separatist. "Incercarea de a forta lucrurile pana la sfarsitul sesiunii parlamentare, la 21 iulie, inseamna incercarea de a camufla, de fapt, obiectivele acestui proiect care inseamna consacrarea juridica si politica a motivatiei pentru a organiza aceste alegeri din toamna", a afirmat Igor Munteanu. (George DAMIAN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.