Romania va participa alaturi de alte 106 tari din intreaga lume la cea mai mare lansare simultana a unei carti: "Harry Potter and The Half-Blood Prince". Evenimentul va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, in noaptea de vineri spre sambata, la or
Romania va participa alaturi de alte 106 tari din intreaga lume la cea mai mare lansare simultana a unei carti: "Harry Potter and The Half-Blood Prince". Evenimentul va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, in noaptea de vineri spre sambata, la ora 02:01, ora Romaniei (miezul noptii la Londra), la librariile Carturesti din Bucuresti si Iasi. Editura britanica Bloomsbury, cea care a descoperit-o pe Joanne Kathleen Rowling, autoarea seriei "Harry Potter", in urma cu noua ani, este convinsa ca prin acest eveniment isi va depasi propriul record stabilit pe 21 iunie 2003, o data cu lansarea simultana a volumului al V-lea, "Harry Potter and the Order of the Phoenix". Volumul al VI-lea se va lansa pe 16 iulie si in SUA, unde editura Scholastic a tiparit deja 12 milioane de exemplare.
Pentru organizarea evenimentului din Romania Nautilus s-a asociat cu lantul de librarii Carturesti. Volumul va fi lansat simultan la Bucuresti si Iasi, prin organizarea unor petreceri pentru micii fani ai vrajitorului creat de J.K. Rowling. In vederea acestui eveniment, strada Arthur Verona (situata intre B-dul Magheru si Pitar Mos - langa Cinema Patria) din Bucuresti va fi inchisa circulatiei automobilelor, devenind pietonala. Potrivit organizatorilor, ea va fi transformata intr-un centru cultural fun and leisure peste weekend. Strada va fi amenajata in spiritul Diagon Alley, locul in care "vrajitorii" isi pot alege instrumentele: costume, baghete magice, carti de vraji, carti de tarot etc. Incepand cu ora 24:00, membrii trupei Einuiea vor sustine un recital inedit, cantand la instrumente de jucarie. In cadrul aceluiasi eveniment, teatrul de umbre organizat de Beatrice Petrescu si Florin Iordan va sustine un spectacol special dedicat copiilor. Maestrul de ceremonii Gabi Apostol va anima petrecerea impreuna cu ucenicii sai vrajitori, care vor ghici viitorul, trecutul si mai ales prezentul in frunze de ceai si in globuri de sticla.
La Iasi, volumul va fi lansat la Libraria Carturesti din Iulius Mall, fanii Harry Potter urmand sa parcurga apoi un traseu "initiatic". Prin Iasi va circula un "tramvai fantoma" care ii va aduna pe fani din statiile special amenajate.
In Romania, stocul de carti este limitat, un nou transport urmand sa soseasca dupa doua saptamani de la lansare. In acest scop se vor intocmi liste de asteptare.
Volumul al saselea este penultimul
Volumul al saselea este penultimul din seria de sapte romane anuntate de scriitoare, dintre care trei au fost deja ecranizate cu succes. Un numar de 70 de copii vor asista la lansarea volumului chiar la castelul Edinburgh din Scotia, unde va fi prezenta si autoarea. Norocosii, cu varste de 8-16 ani, o vor asculta pe Rowling citind o parte a cartii, iar apoi vor primi un exemplar cu autograf. Pana in momentul de fata, cele cinci volume din seria "Harry Potter" au fost traduse in 60 de limbi si vandute in 270 de milioane de exemplare. "Ne asteptam ca aceasta (vanzarea volumului al saselea, n. red.) sa fie cea mai importanta vanzare din toate timpurile", a declarat purtatorul de cuvant de la Waterstone, cel mai important lant de librarii din Marea Britanie. "Este categoric evenimentul literar al anului si, daca ar fi sa analizam alte lansari importante, ne dam seama imediat ca nu a avut loc niciodata ceva asemanator", a precizat sursa citata. Mai mult decat atat, vanzatorii de carte estimeaza ca noul volum Harry Potter va avea vanzari de cel putin trei ori mai mari decat "Codul lui Da Vinci" de Dan Brown, liderul de piata in 2004. "Acesta va fi cu certitudine anul Harry Potter", spune reprezentantul unui alt mare lant de magazine.
La "Noi" se vine calare... pe maturi
Nici Libraria Noi de la Sala Dalles nu s-a lasat mai prejos. In noaptea de 15 spre 16 iulie, accesul in Sala Dalles din Bucuresti se va face numai calare pe... matura! Incepand cu orele 01.30, patru vrajitoare ii vor invita pe fani sa zboare impreuna printr-un labirint, pana in lumea Harry Potter. Acolo ii vor astepta concursuri cu premii (exemplare gratuite din volumul sase, postere, ceasuri Harry Potter, vrajitoare in miniatura), tombola si alte surprize! Pana in prezent, peste 100 de cititori ai seriei "Harry Potter" s-au inscris pe listele de asteptare, in vederea achizitionarii unui volum in noaptea lansarii. Inca se pot face inscrieri pentru rezervarea unui exemplar (books@libraria noi.ro sau telefon 021-311.08.30)! In primele 24 de ore de la lansare, un exemplar din volumul "Harry Potter and The Half-Blood Prince" de J.K. Rowling va avea cel mai mic pret de pe piata. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.