Dupa ce timp de mai multi ani autoritatile au intarziat reabilitarea generalului Mihai Pacepa, fostul sef al Securitatii, acesta are din nou probleme cu cererea pe care a formulat-o in legatura cu restituirea tablourilor sale, proprietate personala,
Dupa ce timp de mai multi ani autoritatile au intarziat reabilitarea generalului Mihai Pacepa, fostul sef al Securitatii, acesta are din nou probleme cu cererea pe care a formulat-o in legatura cu restituirea tablourilor sale, proprietate personala, care au fost confiscate abuziv de regimul comunist. In 7 iunie 1999, Mihai Pacepa a fost reabilitat, Curtea Suprema de Justitie hotarand achitarea sa si restituirea averii care i-a fost confiscata de regimul comunist. Avocatul lui Pacepa, maestrul Catalin Dancu, a facut o solicitare la Ministerul Culturii si Cultelor prin care solicita, in numele clientului sau, restituirea tablourilor confiscate. In urma cu doua zile, Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor a remis o adresa prin care avocatul lui Mihai Pacepa era informat ca cererea de restituire a tablourilor a fost respinsa. "Va informam ca in sedinta din data de 11 iulie a Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor s-a analizat punctul de vedere al Oficiului Juridic al Ministerului Culturii si Cultelor, punct de vedere referitor la cererea de restituire formulata de Ioan Mihai Pacepa. Va transmitem o copie a documentului emis de Oficiul Juridic, al carui punct de vedere a fost insusit de Comisie", se arata in adresa remisa aparatorului generalului Pacepa.
Concret, Oficiul Juridic al Ministerului Culturii refuza restituirea tablourilor lui Mihai Pacepa pe motiv ca acesta nu a depus personal operele de arta la Muzeul de Arta al Romaniei. Se invoca drept pretext Legea 182/2000, care spune ca bunurile culturale mobile depuse in custodia unor institutii publice dupa data de 31 decembrie 1947 vor fi restituite de catre institutiile detinatoare persoanelor fizice sau juridice care le-au depus, potrivit dreptului comun, la cererea scrisa a acestora, cu avizul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor. "Modalitatea de restituire a bunurilor culturale mobile indicata de petent nu poate fi aplicata in prezenta cauza, dat fiind faptul ca petentul nu este persoana care a depus in custodia Muzeului National de Arta tablourile revendicate", spun reprezentantii Oficiului juridic din Ministerul Culturii. Incercand sa-si justifice refuzul, acestia spun ca muzeul a preluat bunurile culturale mobile de la reprezentantii Ministerului de Interne.
Refuzul de restituire ingrijoreaza autoritatile americane
Catalin Dancu (Foto: MEDIAFAX) Avand in vedere refuzul Oficiului Juridic, avocatul Catalin Dancu i-a trimis o scrisoare ministrului Culturii, Mona Musca, in care ii solicita sa reanalizeze cererea de restituire. "Am luat cunostinta de decizia Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor care a analizat punctul de vedere al Directiei Juridice a ministerului pe care il conduceti, si care a respins cererea de restituire formulata de generalul Ioan Mihai Pacepa privind restituirea tablourilor sale proprietate personala. Acestea au fost confiscate abuziv de regimul comunist, mai precis de Securitatea statului, care din ordinul lui Nicolae Ceausescu l-a condamnat la moarte pe generalul Pacepa, confiscand toata averea clientului meu, inclusiv aceste tablouri", arata Dancu. In scrisoarea trimisa ministrului Culturii, avocatul spune ca potrivit documentelor depuse la cabinetul acestuia, a aratat ca aceasta colectie de tablouri personale ale generalului Pacepa a fost confiscata de securitate si depusa in custodia Muzeului de Arta al "RSR", pe baza procesului verbal de predare -primire intocmit la acea data de organele Securitatii statului. "Va reamintesc ca aceasta confiscare s-a realizat in baza unei hotarari de condamnare la moarte pronuntata de instanta din Romania in lipsa generalului Pacepa, care la acea data se afla in azil politic in America. Am luat act cu consternare de afirmatiile aberante, pe care altfel nu le pot numi, prin care consilierul juridic Anca Eliza Constantin isi argumenteaza refuzul de a restitui aceste tablouri, pe motiv ca petentul, generalul Pacepa, pe care il reprezint, nu a depus personal aceste tablouri la Muzeul de Arta al Romaniei. Se pune in discutie dreptul de proprietate al generalului Mihai Pacepa nu pe aspecte de legalitate, ci pe aspecte formale potrivit carora tablourile ar trebui sa fie restituite celui care le-a predat, adica reprezentantilor Ministerului de Interne, in viziunea Directiei Juridice a Ministerului Culturii si Cultelor", arata Catalin Dancu. El spune ca pe langa faptul ca argumentele "legale" nu se regasesc in continutul motivarii, se uita ca instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei, achitandu-l pe Pacepa, "a dispus repunerea in situatia anterioara a partilor si inlaturarea tuturor masurilor luate la momentul condamnarii la moarte, una dintre acestea fiind si confiscarea averii".
Reanalizarea cererii
De asemenea, Catalin Dancu se declara dezamagit de faptul ca nu a putut sa sustina punctul de vedere al clientului sau. "Imi exprim dezamagirea pentru ca nu am fost invitat sa particip la intalnire, pentru a putea sustine punctul de vedere al generalului Pacepa. De aceea, va solicit ca in calitatea dumneavoastra de ministru al Culturii sa reanalizati aceasta cerere si sa o solutionati favorabil pentru ca afirmatia si argumentatia Directiei Juridice a ministerului, din punctul meu de vedere si al clientului meu, care a citit adresa, pune intr-o lumina total nefavorabila efortul dumneavoastra de reformare a institutiei pe care o conduceti", se mai arata in scrisoarea trimisa ministrului Culturii. Catalin Dancu mai adauga ca refuzul de restituire a tablourilor ingrijoreaza autoritatile americane, care "urmaresc cu interes modul in care se pune in aplicare Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie in ceea ce-l priveste pe generalul Mihai Pacepa". De asemenea, el i-a solicitat o intrevedere ministrului Culturii, pentru a discuta in legatura cu aceasta problema. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.