Daca sistemul juridic romanesc e la pamant si nu putem atinge standardele Aderarii la UE nici in 2777, ei bine, in privinta "sanatatii", suntem de-a dreptul sub pamant. Nu de putine ori, la propriu. Morti, copti... Lazarescu Dante Remus, personaj de
Daca sistemul juridic romanesc e la pamant si nu putem atinge standardele Aderarii la UE nici in 2777, ei bine, in privinta "sanatatii", suntem de-a dreptul sub pamant. Nu de putine ori, la propriu. Morti, copti... Lazarescu Dante Remus, personaj de asa-zisa fictiune, pe o pelicula cinematografica de senzatie, coboara, asemeni predecesorului Aligheri in Infern. In infernul medical romanesc: "Infern SRL". Lazarescu Dante nu se mai intoarce, asemeni lui Aligheri, sa mai povesteasca. Pe el, sistemul medical romanesc il omoara. In final, il lasa rece... Cat priveste sistemul juridic, de la care am plecat, asta nici nu mai conteaza. Corupt, sau nu, pana la urma verdictul va fi unul si acelasi: mortul e de vina!
"Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate!" pare sa fie si motto-ul lui Cristi Puiu, regizor si scenarist al filmului "Moartea domnului Lazarescu", premiat la festivalul de la Cannes. Desi, in Franta, a fost incadrat la sectiunea "long metrage, fiction, 35 mm", romanilor - celor ce inca nu l-au vazut - le va parea, cu certitudine, aievea. Fara prea multa inscenare. Ba chiar, la un moment dat, pana la aparitia hollywood-iana a Monicai Barladeanu, am avut senzatia ca asist la o filmare realizata cu camera ascunsa, prin spitale, prin camere de garda unde se lafaie, alaturi de o macabra cvasi-competenta si o mortuara lipsa de umanitate. Daca in Statele Unite, sau in Uniunea Europeana, cele prezentate publicului de Cristi Puiu par o fictiune, asa, un fel de exceptie, un "uite ce-ar putea sa se intample daca Doamne-fereste, sistemul medical occidental ar lua-o razna", in Romania, chestia asta e "live". E viata de zi cu zi, suta la suta. Chiar si cand scriu aceste randuri, cine stie cati Lazaresti isi dau duhul prin spitalele din Romania, priviti cu aroganta si injurati de niste medici dezumanizati. Expresia populara de "om fara suflet" pare sa fi fost inventata special pentru o mare parte din acesti infatuati mecanici si tinichigii ai corpului omenesc. Nu toti or fi asa. Dar mie, cel putin, cu doi parinti morti in spital, la interval de 11 ani unul de celalalt - la primul era greva generala, iar la al doilea nu era de gasit medicul de garda - nu mi se pare ca s-au schimbat prea multe in bine in medicina.
In realitate, sistemul sanitar din Romania e muribund. Fapt pe care Cristi Puiu ni-l arata cu o duritate socanta. Lazarescu Dante, la 63 de ani neimpliniti, putin baut si cam plictisit de viata a intrat in infernul medical alaturi de o asistenta de pe Ambulanta, devenita, mai fara voie, un fel de inger pazitor. Degeaba incearca Lazarescu si asistenta sa-i determine pe medici sa-si faca meseria. "Ai baut, porcule!", vine raspunsul. Mai departe: "Ce faci, tataie, te-ai pisat pe tine?!", sau "Nu ne invata tu pe noi cum se pune un diagnostic!" Chirurgul catre asistenta, dupa ce Lazarescu a fost purtat pe la trei spitale, starea agravandu-i-se pana la limita constientului: "Auzi, mai plimba-l o ora, sa intre in coma, si adu-l apoi, sa-l operez...", dupa care, suav, catre o sora-amanta: "N-ai un incarcator de Nokia?" Daca astea vi se par replici dintr-o fictiune, atunci intrati in primul spital, asezati-va pe un scaun la camera de garda si ascultati. Uitati-va si la surori, la brancardieri sa vedeti cum le fug ochii dupa spaga, ca la concurs. Si daca, dupa toate acestea, inca o sa vi se para fictiune filmul lui Puiu, atunci rasfoiti ziarele. Cazul "Poiana Mare", scandalul asistentei de pe "Salvare" care si-a abandonat pacientul pe strada si l-a lasat sa moara, al asistentei care n-a vrut nici de-a naibii sa salveze de la moarte un batran in usa farmaciei, dosarul macelarului Ciomu, sunt doar cele care au razbatut pana la urechile ziaristilor. Fereasca Dumnezeu sa tragi sa mori, in Romania!
"Moartea domnului Lazarescu" ar trebui proiectat, zilnic, la intrarea in Ministerul Sanatatii, poate, pana la urma, se enerveaza cineva in acel loc unde ministrii vin si pleaca, iar scandalurile raman. De ani de zile n-auzim decat de blocajul medicamentelor compensate, de criza sistemului sanitar, de colapsul din asigurarile de sanatate. Dom'le, da' chiar n-avem nici un specialist in stare sa vindece corpul medical? Sa-l lecuiasca de coruptie, de aroganta, de cinism.
Ceva trebuie facut, zic eu ca orisicare cetatean, dupa ce am vizionat manifestul lui Puiu. Nu-mi vine sa cred, pe final de articol, ca toti medicii din spitale sunt niste monstri, niste spagari ordinari, demonizati de ochiul dracului. Daca Cristi Puiu a lasat sa vedem doar moartea domnului Lazarescu, eu astept sa-i vad invierea. Caci Lazarescu, pare a ne da o speranta Puiu, poate invia, asemeni biblicului Lazar, poate de aici si asemanarea numelor. Numai ca Lazar a inviat printr-o minune. La fel, numai o minune mai poate salva sistemul. Iar minunea, ca orice minune, e simpla: privatizarea spitalelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.