Domnule ambasador Herve Bolot, 14 iulie este Ziua Nationala a Frantei. Care este mesajul pe care doriti sa il transmiteti poporului roman cu aceasta ocazie?
14 iulie este Sarbatoarea Nationala a Frantei, sarbatoarea identitatii sale republicane
Domnule ambasador Herve Bolot, 14 iulie este Ziua Nationala a Frantei. Care este mesajul pe care doriti sa il transmiteti poporului roman cu aceasta ocazie?
14 iulie este Sarbatoarea Nationala a Frantei, sarbatoarea identitatii sale republicane si nationale. Dar aceasta sarbatoare are o simbolistica legata ,de asemenea, si de ideile Revolutiei, de modernitatea pe care acestea au reprezentat-o la sfarsitul secolului al XVIII-lea, de influentele asupra evolutiilor istorice din statele europene pe durata secolului al XIX-lea, cum ar fi trezirea natiunilor, dezvoltarea sistemelor de reprezentare parlamentara. Noi nu am fost singurii la originea acestor influente, dar cred ca forta mesajului Revolutiei Franceze a avut o influenta foarte importanta asupra popoarelor din regiunea Balcanilor. In Romania cu siguranta acest mesaj a fost cel mai bine receptat si de aceea imi place sa cred ca 14 Iulie este o sarbatoare si pentru poporul roman.
Excelenta, care este in prezent imaginea Romaniei in Franta?
Imaginea Romaniei in Franta este una complexa, fiind influentata de mai multe aspecte. Cred ca ar fi potrivit sa citez pentru a enunta mai bine aceasta idee titlul unui studiu demografic pe care l-am vazut recent intr-o revista si care spune asa "nu foarte numerosi, dar foarte vizibili". Din punct de vedere al prezentei romane in Franta, in ultimii ani micii delincventi au ajuns celebri, din pacate, decat cercetatorii din institutele stiintifice franceze sau decat cei peste 5.000 de studenti talentati care invata in universitatile si colegiile noastre. Eu am mai spus ca jurnalistii romani au datoria de a prezenta aceste povesti de succes pentru a le pune in balanta cu cele triste din presa franceza. Va dau exemplul Facultatii de Matematica de la Universitatea din Bucuresti unde exista 64 de doctori sau doctoranzi licentiati de Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris. Exista un nivel fantastic al acestor schimburi stiintifice, dar despre care se vorbeste foarte putin. Este foarte pacat ca aceste mari reusite nu sunt puse mai mult in evidenta, chiar si eu le-am descoperit doar dupa ce am venit in misiune la Bucuresti. Cred ca pentru a rezolva aceasta problema de imagine este necesar un efort colectiv al reprezentantilor institutiilor statului si al celor ai mass-media pentru ca avem impresia ca atunci cand spunem Franta si Romania ne referim numai la relatia dintre cele doua state, dar in realitate este vorba mai ales despre schimburile dintre cele doua popoare.
Ati declarat ca relatia Frantei cu Romania este una privilegiata. Cum se concretizeaza aceasta relatie in ceea ce priveste sprijinirea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana?
Exista mai multe aspecte care pot fi semnalate din acest punct de vedere. In primul rand exista o puternica sustinere politica a fost recent exemplificata la ultimul Summit al Consiliul European din Luxemburg. Cu aceasta ocazie presedintele Jacques Chirac l-a asigurat personal pe presedintele Traian Basescu de sprijinul Frantei in sustinerea integrarii Romaniei, deci la nivel inalt exista o constanta a politicii franceze vizavi de integrarea Romaniei. (...) Nu suntem singurii, si alti membri ai familiei europene sunt prezenti in acest efort de cooperare si apreciati de partea romana. (Rompres)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.