Vasilica Iulian Grosu, barbatul care, luni, si-a dat foc in fata Guvernului, sufera in tacere pe patul de spital. Bandajat la maini si la picioare, tanarul traieste cu speranta ca, intr-o zi, va putea din nou sa-si stranga copilul la piept. Dupa ce u
Vasilica Iulian Grosu, barbatul care, luni, si-a dat foc in fata Guvernului, sufera in tacere pe patul de spital. Bandajat la maini si la picioare, tanarul traieste cu speranta ca, intr-o zi, va putea din nou sa-si stranga copilul la piept. Dupa ce un an a incercat sa-si recupereze baietelul de 7 ani, care, sustine el, i-a fost rapit in Spania cu ajutorul autoritatilor de acolo, Vasilica Grosu a recurs la un gest extrem. A ars ca o torta in fata Palatului Victoria. "Am vrut doar sa atrag atentia, nu sa ma sinucid. Dupa ce m-am stropit cu benzina, eram hotarat sa astept doua-trei minute pentru a se mai evapora benzina. insa cand am vazut ca se apropie politistii, mi-am dat foc. Nu sunt nebun, vreau sa-mi dea inapoi copilul", afirma tanarul.
Cu arsuri pe 50 la suta din suprafata corpului, Iulian se gandeste acum la ziua in care el si baietelul sau se vor tine de mana si vor merge la plimbare prin parc. "Gandul ca imi voi revedea copilul ma tine in viata. Atat. Dar acum, ca si Guvernul a cazut, cine se va mai ocupa si de problema mea? Au alte preocupari", spune el despre functionarii din ministere, carora le-a inmanat peste 50 de memorii.
Medicii de la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri Bucuresti, acolo unde Grosu va petrece multe saptamani de acum inainte, ne-au declarat ca, deocamdata, starea lui e stabila. "Are arsuri profunde, riscul de a patrunde germeni si de a contacta infectii fiind foarte mare. Daca trece de trei saptamani, vom putea spune ca a trecut de perioada critica", ne-a declarat dr. Adrian Stanculea, medic specialist A.T.I.



Autoritatile romane au obligatia sa se implice



In fata refuzului autoritatilor spaniole de a-i inapoia copilul si daca va scapa cu viata de pe patul spitalului, Iulian Grosu are nevoie de un sprijin clar si ferm al statului roman. Repatrierea copiilor romani este reglementata de HG 1443/2004, care se refera, insa, la copiii care ajung neinsotiti sau au ramas singuri in alta tara. Ceea ce nu este in cazul respectiv, chiar daca baiatul a fost acolo dat abuziv mamei de autoritatile spaniole. Returnarea s-ar putea insa face in baza Conventiei de la Haga asupra aspectelor civile ale rapirii internationale de copii, ca si a altor documente internationale, ratificate de Romania. Tatal, insa, e prea mic pentru o asemenea disputa juridica, iar autoritatile romane nu s-au implicat deloc in rezolvarea situatiei.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.