Asasinul cineastului Theo van Gogh, marocano-olandezul Mohammed Bouyeri, a declarat, ieri, in timpul procesului sau ca a actionat "in numele religiei" si s-a declarat pregatit sa faca din nou acelasi lucru in cazul in care ar fi liber, relateaza AFP,
Asasinul cineastului Theo van Gogh, marocano-olandezul Mohammed Bouyeri, a declarat, ieri, in timpul procesului sau ca a actionat "in numele religiei" si s-a declarat pregatit sa faca din nou acelasi lucru in cazul in care ar fi liber, relateaza AFP, citata de Mediafax. "Imi asum integral responsabilitatea. Am actionat in numele religiei mele", a declarat Mohammed Bouyeri, islamist radical in varsta de 27 de ani, in momentul in care a prezentat motivele pentru care a comis crima. El a facut acest lucru pentru prima oara dupa asasinarea cineastului, la 2 noiembrie 2004. "Pot sa va asigur ca, daca intr-o zi as fi liber, as face acelasi lucru, exact acelasi lucru", a adaugat el. Cu putin timp inainte de declaratia lui Buoyeri, procurorul a cerut condamnarea acestuia la inchisoare pe viata, apreciind ca asasinarea lui Theo van Gogh vizeaza destabilizarea statului de drept. Procurorul a cerut condamnarea in timpul prezentarii rechizitoriului impotriva asasinului cineastului, cand a subliniat importanta acestui caz pentru "libertatea de expresie" si pentru "toleranta". Mohammed Bouyeri, fiul unui imigrant, a fost prezentat drept un islamist radical de catre anchetatori si este acuzat ca l-a impuscat si injunghiat pe regizorul Theo van Gogh, ale carui filme sunt, in unele cazuri, extrem de critice la adresa Islamului. "Acest proces se refera la libertatea de expresie, la toleranta si intoleranta si la un mod de a percepe religia care poate duce la terorism", a declarat procurorul Frits van Straelen, la inceputul rechizitoriului cu durata de patru ore.
Asasinarea lui Theo van Gogh a fost urmata de puternice tensiuni si de un val de represalii dirijate in principal impotriva comunitatii musulmane. In Olanda traiesc 900.000 de musulmani, la o populatie totala de 16 milioane de persoane. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.