Veniturile bugetului de stat au crescut, in prima jumatate a anului, cu 16,7% fata de perioada similara a anului 2004 si totalizeaza 239.498,5 miliarde de lei, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice. In termeni reali, cresterea
Veniturile bugetului de stat au crescut, in prima jumatate a anului, cu 16,7% fata de perioada similara a anului 2004 si totalizeaza 239.498,5 miliarde de lei, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice. In termeni reali, cresterea este de 6,7% (ajustat cu rata medie a inflatiei din perioada respectiva). Cea mai semnificativa crestere a primelor sase luni ale acestui an este la impozitul pe profit, in conditiile in care, in 2004 impozitul pe profit era de 25%, iar la 1 ianuarie 2005 a scazut la 16%. Potrivit comunicatului, sumele colectate depasesc cu 26,2% prognoza pentru acest an. Veniturile incasate din impozitul pe profit totalizeaza 35.587,9 miliarde de lei, cu 6.212,7 miliarde de lei mai mult fata de anul trecut, cresterea fiind de 21,1%. "Aceasta majorare a incasarilor se datoreaza intr-o oarecare masura si optiunii unor microintreprinderi de a plati impozit pe profit in locul impozitului pe cifra de afaceri", se precizeaza in comunicat. In cazul impozitului pe venit, incasarile s-au diminuat cu numai 1.696,2 miliarde de lei comparativ cu primele sase luni ale anului trecut. In anul 2004, veniturile din impozitul pe venit se colectau potrivit sistemului progresiv cu cinci cote de impozit care ajungeau de la 18% pana la 40%, in timp ce in acest an se aplica o cota de 16%. "Este o dovada ca introducerea cotei unice nu a avut efecte negative. Totusi, politica bugetara va fi in continuare una prudenta, mentinerea unui deficit scazut fiind necesara pentru reducerea continua a inflatiei in acest an si in anii urmatori", a declarat Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice. Veniturile bugetului general consolidat din primul semestru al anului sunt mai mari cu 17,3% in termeni nominali si cu 7,3% in termeni reali, fata de perioada corespunzatoare din 2004, insumand 387.881,9 miliarde de lei. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.