Conducerea PNL se reuneste astazi si maine, la Bucuresti, pentru un scurt bilant de activitate dupa sase luni de guvernare. In Delegatia Permanenta si apoi in Consiliul Reprezentantilor Nationali vor fi trecute in revista realizarile primelor luni
Conducerea PNL se reuneste astazi si maine, la Bucuresti, pentru un scurt bilant de activitate dupa sase luni de guvernare. In Delegatia Permanenta si apoi in Consiliul Reprezentantilor Nationali vor fi trecute in revista realizarile primelor luni de mandat, dar vor fi punctate si neimplinirile. Pentru ca, in ultima vreme, tot mai multe voci dezvaluie existenta unor tensiuni interne in PNL, tensiuni fundamentate pe criza care macina Alianta DA, dar si pe exprimarea dezarticulata a formatiunilor Coalitiei. Ieri a mai aparut o provocare. Un grup de fruntasi liberali, intre care fostul presedinte al partidului, Valeriu Stoica, a lansat un apel care vizeaza alaturarea PNL familiei popularilor. Primul pas propus este unificarea cu PPCD. Surse din cele doua partide ne-au dezvaluit ca Stoica si Ciuhandu urmau sa aiba, ieri, o intalnire pe aceasta tema. Pe de alta parte, aceleasi surse ne-au marturisit ca in mai multe filiale PNL se pune la cale o "rebeliune" menita sa forteze scoaterea actualei conduceri a partidului din imobilismul politic in care se afla.
Apelul
Un grup de 11 liberali, printre care fostul presedinte Valeriu Stoica si mai multi parlamentari ai partidului, i-a trimis ieri presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, o scrisoare deschisa, in care propune "unificarea rapida" cu PPCD si crearea unei constructii politice "liberal-populare". Documentul, intitulat "Apel catre liberali", se adreseaza atat lui Tariceanu, cat si membrilor si simpatizantilor PNL. "Constienti si ingrijorati de starea actuala si lipsa perspectivelor strategice concrete pentru PNL, propunem adoptarea de catre PNL a strategiei de coagulare a dreptei in Romania, cu PNL principal initiator si pivot politic", sustin semnatarii Apelului. Acestia sunt: Valeriu Stoica, fost presedinte al PNL, Lucian Iliescu, presedinte PNL Giurgiu, Horatiu Buzatu, deputat si presedinte al PNL Dolj, Flavius Baias, reprezentant al PNL Bucuresti, precum si parlamentarii Crin Antonescu, Emilian Francu, Valeriu Gheorghe, Ioan Ghise, Radu Stroe, Ioan Hoban si Varujan Vosganian. Ei ii cer lui Tariceanu sa promoveze documentul in dezbaterea Delegatiei Permanente si a Consiliului Reprezentantilor Nationali, care vor avea loc astazi si maine la Bucuresti.
Argumentele
Grupul celor 11, sustinut si de alti lideri ai PNL, propune "unificarea rapida cu PPCD pentru crearea unei constructii politice liberal-populare". In document se vorbeste despre crearea unui statut al PNL, care sa permita integrarea, "in mod institutionalizat si prin mentinerea identitatii, a tuturor fortelor politice de centru-dreapta". Aceasta propunere este urmata, in document, de sloganul: "Unirea asigura puterea!". Cei 11 considera ca "este necesar ca acest Apel sa constituie, de urgenta, punctul de plecare pentru o decizie majora in cadrul partidului". In document, membrii si simpatizantii PNL sunt atentionati asupra "importantei momentului politic actual, in privinta unei optiuni strategice pentru PNL". De asemenea, se cer solutii care sa ofere "coagulare, forta, unitate de actiune si perspective de crestere pe partea de centru-dreapta a spectrului politic". "Exista riscul major ca reusitele guvernarii sa fie revendicate mediatic de altii, convertite in scor electoral pentru acestia, iar nereusitele sa se contabilizeze doar in sarcina PNL", avertizeaza cei 11 liberali. Ei sustin ca miza integrarii europene a facut ca PNL sa ramana fara o strategie de actiune politica proprie pentru o perioada medie de timp. Semnatarii documentului atrag atentia ca, in prezent, "cantonarea in perceptia ca suntem liberali, ca ne pastram identitatea si ca exista un electorat liberal, ar putea reprezenta iluzia ca, indiferent de actiunile noastre, viitorul scor electoral al PNL va fi acelasi sau mai bun".
Somatia
Tariceanu este atentionat ca dupa 1990, toate cele cinci alegeri parlamentare au consfintit infrangerea partidului primul-ministru, partid perceput ca si conducator al guvernarii, iar "argumentele convingatoare ca la viitoarele alegeri parlamentare PNL ar putea fi scutit de aceasta perspectiva" lipsesc, sustin cei 11 liberali. Ei mai spun ca relatia PNL-PD devine "tot mai dificila, pe masura trecerii timpului" si ca exista riscul ca toate celelalte forte politice de centru-dreapta (parlamentare si neparlamentare) sa realizeze un bloc politic din care PNL sa nu faca parte. "Cu sau fara PNL, aceasta coagulare se va produce. (...) Apare ca necesara si urgenta adoptarea unei strategii politice pentru ca PNL sa creasca si sa se plaseze in fruntea initiativei politice de coagulare a fortelor politice de centru-dreapta din Romania", se mai arata in document.
Valeriu Stoica: "Un pas in plus fata de Alianta"
De ce acest Apel?
Apelul nu a fost redactat de mine, ci de un grup de senatori si deputati liberali. Eu am luat act cu satisfactie de aceasta initiativa si, vazand ca in document se regasesc multe din ideile mele, l-am semnat fara nici un fel de rezerva. Consider ca PNL a avut in ultimul timp ezitari, confuzii si chiar renuntari destul de costisitoare in a-si consolida pozitia in zona de centru-dreapta. Iar acest apel pune punctul pe "i", subliniind urgenta unei actiuni in acest sens.
Ce inseamna "unificare rapida cu PPCD"? Cum se traduce aceasta formula? Va ganditi la o fuziune intre cele doua partide?
Unificarea cu PPCD este un obiectiv ambitios, un prim pas pentru crearea polului de centru-dreapta. Vreau sa mentionez aici ca nu este vorba despre o fuziune intre cele doua partide. Acest termen a starnit confuzie, fiind asimilat unui proces de absorbtie, prin care un partid este "inghitit" de un altul. Nu este vorba de asa ceva. Apelul promoveaza formula unei federatii de partide, prin unificare. Acest prim pas - unificarea PNL-PPCD - are in vedere apropierea existenta intre cele doua entitati politice, ambele fiind partide istorice. In plus, unificarea cu PPCD nu exclude intregirea polului de centru-dreapta cu alte partide - cum ar fi Partidul Democrat - ci este premisa necesara pentru intarirea acestuia. Din pacate, s-a creat si alimentat temerea ca formatiunile care adera la un astfel de proiect isi vor pierde identitatea. Nu. Uniunea este un pas in plus fata de Alianta. In formula propusa se pastreaza identitatea partidelor atat din punct de vedere doctrinar, cat si institutional, al organizarii interne. Desigur, la nivelul intregului va exista o conducere comuna.
Va veti intalni cu presedintele PPCD pentru a discuta proiectul?
Nu am o intalnire cu domnul Ciuhandu, dar constat cu satisfactie ca avem o viziune comuna in multe puncte.
Credeti ca Apelul va impresiona conducerea PNL?
Cred ca bulgarele de zapada a pornit la vale. Conducerea PNL a avut urechile astupate cu privire la ce se intampla in filiale. Nu a existat o disponibilitate la dialog in PNL, iar riscul ca actuala conducere sa se indeparteze de partid este din ce in ce mai mare.
Ce finalitate ar putea avea demersul sustinut de dvs.?
Forurile de conducere ale PNL ar putea sa analizeze aceste idei si sa decida preluarea lor. Urmatorul pas ar fi convocarea unui Congres Extraordinar in care sa se opereze modificarile propuse.
Gheorghe Ciuhandu, presedintele PPCD: Pregatiti pentru discutii imediate
"PPCD saluta actiunea demarata azi de catre un grup de fruntasi liberali sub sloganul "Unirea asigura puterea!". Partidul Popular Crestin Democrat este pregatit pentru a incepe discutii imediate, in vederea crearii unei constructii politice de centru-dreapta."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.