Banca Nationala a Greciei este interesata sa participe la privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR), intentia de participare la acest proces fiindu-i prezentata premierului Calin Popescu Tariceanu, la Atena, de catre un reprezentant al institutiei.
Banca Nationala a Greciei este interesata sa participe la privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR), intentia de participare la acest proces fiindu-i prezentata premierului Calin Popescu Tariceanu, la Atena, de catre un reprezentant al institutiei. Potrivit Mediafax, oficialul grec a aratat ca Romania reprezinta, in prezent, o zona de interes pentru oamenii de afaceri greci. Anuntul de privatizare a BCR prevede vanzarea catre un investitor strategic fie a unui pachet de 50% plus una din actiunile institutiei de credit, fie o participatie de 61,8825%. Astfel, in varianta vanzarii pachetului mai mare, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) vor renunta in totalitate la participatiile lor, reprezentand fiecare 12,5% plus o actiune din capitalul BCR. In cealalta varianta, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) isi va vinde participatia sa de 36,8825% minus doua actiuni, iar cele doua institutii financiare internationale vor completa pachetul transferat investitorului strategic cu diferenta pana la 50% plus o actiune. Termenul de depunere a scrisorilor de intentie la AVAS este astazi la ora 17:00, ora Bucurestiului. Surse oficiale au declarat recent pentru Mediafax, ca HVB si UniCredito - prezente initial pe lista - au decis sa nu mai depuna scrisori de intentie. Pe langa AVAS, BERD si IFC, actionarii mai sunt membrii Asociatiei Salariatilor - cu 8% din titluri, SIF Banat Crisana - 6%, SIF Moldova - 6%, SIF Transilvania - 6%, SIF Muntenia - 6%, SIF Oltenia - 6,1175%.
Obligatiuni BCR de 300 milioane euro
BCR va lansa pe piata internationala de capital, in luna septembrie, o emisiune de obligatiuni in valoare de minim 300 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat al bancii. Intermediarii emisiunii de obligatiuni sunt ABN AMRO Bank si BNP Paribas.
Obligatiunile vor fi lansate dupa prezentarea acestora catre investitori, la inceputul lunii septembrie, titlurile de valoare urmand sa fie cotate la Luxemburg Stock Exchange. BCR este prima banca romaneasca care iese pe piata internationala de capital prin intermediul unei emisiuni de obligatiuni. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.