Legea 242/2004, facuta de expertii UE si imposibil de modificat in perfectiunea ei absoluta, militeaza cu tarie pe reintegrarea copilului in familia lui naturala. In Constanta, in jumatate de an, s-au reusit cinci reintegrari. Unii dintre copii au fo

Legea 242/2004, facuta de expertii UE si imposibil de modificat in perfectiunea ei absoluta, militeaza cu tarie pe reintegrarea copilului in familia lui naturala. In Constanta, in jumatate de an, s-au reusit cinci reintegrari. Unii dintre copii au fost, intre timp, reabandonati in acelasi spital de unde plecasera.

In judetul Constanta, la data de 21 iunie 2005 erau 45 de copii abandonati in spitale (conform DGASPC Constanta), respectiv 53 de copii (conform DSPJ). 29 din ei sunt internati in Spitalul Judetean Constanta.
NEVACCINATI. Pentru ei, vaccinarile din programul national de imunizare, cele gratuite si obligatorii, se fac numai in masura posibilitatilor. Asistenta-sefa de la Pediatrie ma lamureste: ""Pana acum un an si jumatate primeam un vaccin injectabil care reunea si antipolio, si diteper, dar cei de la DSPJ nu mai au acest vaccin, iar acum antipolio este sub forma de picaturi care se administreaza oral (n.r. - contine virusi vii). Daca le dam acest vaccin, trebuie sa-i tinem izolati o luna si jumatate. Altfel, ar fi un pericol pentru ceilalti, care nu sunt inca vaccinati deoarece nu au inca varsta necesara sau sunt bolnavi (n.r. - copii raciti, de pilda, nu pot fi vaccinati). Am avut cazuri de copii care au facut poliomielita din acest motiv. Si sa-i tinem izolati atat timp nu este posibil, pentru ca si locurile din spital sunt limitate! Si, oricum, cine intra in contact cu ei intra apoi in contact si cu cei nevaccinati"".
INFECTII INTRASPITALICESTI. Nevaccinati, nevizitati de rude, copiii abandonati sunt expusi. Seful Sectiei Ginecologie din maternitate, dr. Vlad Tica, avertizeaza ca ei ""stau prea mult pe sectie si pot prezenta si un focar de infectie"". Spitalizarea prelungita duce la imbolnaviri repetate, care-i pun in pericol pe toti nou-nascutii. ""Infectiile intraspitalicesti nu se pot evita atat timp cat spitalul este un loc pentru bolnavi si exista tot felul de plagi, produse biologice, iar germenii se modifica in continuu din cauza abuzului general de antibiotice - de aceea este foarte greu sa tinem in frau diversele infectii care apar"", sustine si Catalin Grasa, directorul general al Spitalului Judetean Constanta.
Directia de Sanatate Publica Judeteana (DSPJ) confirma existenta infectiilor si afectiunilor, dar numai a celor specifice fiecarui anotimp: iarna - infectii ale cailor respiratorii, vara - toxiinfectii alimentare... pe care copiii cu o spitalizare prelungita le ""capteaza"" in mod sistematic. ""Am atras atentia in scris in repetate randuri conducerii unitatii sanitare sa rezolve problema copiilor abandonati care se inmulteau in spital"", marturiseste Mihaela Dinisov, director adjunct al DSPJ. Iar pentru a atrage atentia DPC-ului asupra problemei abandonatilor, in februarie a fost facuta o informare in mass-media locala. Conferinta de presa a trecut, problema abandonatilor a ramas...
REINTEGRAREA. Noua lege privind protectia si promovarea drepturilor copilului sustine puternic, in detrimentul celorlalte solutii, reintegrarea copilului in familia sa. Naturala sau largita (pana la rudele de gradul IV). In acest moment, e singura solutie definitiva acreditata de autoritati pentru copiii abandonati in spitale...
Conform statisticii interne a asistentului social din Spitalul Judetean Constanta, Ionel Rodica, in 2005 au fost reintegrati in familiile naturale doar 5 copii. La o medie de 19 abandonati pe luna, eficienta e de 4,3%... De cand a intrat in vigoare Legea 272/2004, munca celor din asistenta sociala este de multe ori comparabila cu pedeapsa lui Sisif. ""Cand gasim parintii sau familia largita - luam copiii, ii ducem la rude, dar de multe ori, dupa catva timp, sunt adusi inapoi in spital"", descrie Mirela Gene, director adjunct al DGASPC Constanta, procesul de reintegrare. Asistentul social spune ca a reintalnit in spital sase dintre copiii reintegrati, unii anul trecut, ceilalti de curand, in familiile lor. ""Nu stim cum actioneaza cei din DPC, ce metode de consiliere au, dar stiu ca merg cu Politia pe teren. Omul, cand vede politistul la usa, este de acord sa-si reintegreze copilul in familie. Dar nu pentru mult timp... Cu prima ocazie, il aduce si-l lasa din nou in spital"", explica Ionel Rodica mecanismul reintegrarii si al rereintegrarii care continua, ca o parodie, pana cand cea mai obosita dintre parti cedeaza. ""Nu avem echipe pluridisciplinare - cu psiholog, sociolog - care ar trebui sa se ocupe de consilierea rudelor, iar un manager de caz, in loc de 30 de dosare, cat ar trebui sa aiba, se ocupa de 300 de cazuri"", explica Mirela Gene o parte din motivele acestor esecuri.
Dupa reintegrarea in familie, conform Ordinului 69/2004 privind managementul de caz in domeniul protectiei copilului, copilul ar trebui monitorizat cel putin trei luni (se recomanda ca aceasta perioada de monitorizare postservicii sa fie in medie de sase luni, cu posibilitati de prelungire in anumite situatii). Dar ""punerea in aplicare a legii nu este deloc usoara si nu se reuseste sa se acopere cazurile numeroase pentru ca numarul de asistenti sociali este insuficient, indiferent daca apartin Primariei sau DGASPC"", declara dr. Popescu-Mirceni, inspector cu Asistenta Mamei si Copilului al DSPJ.
LA GUNOI. ""De la inceputul anului nu mai sunt decat 10 copii adoptabili (declarati abandonati). Pentru toti ceilalti am inceput sa cautam familiile - mama, tatal sau familia largita si trebuie sa incercam sa-i reintegram"", spune Mirela Gene. Iar reintegrarea nu se poate face cu orice chip, ""responsabilitatea la integrarea copilului in familia naturala este enorma. Pentru ca sunt familii care traiesc intr-o mizerie crunta, intr-o saracie lucie, un mediu in care copilul nu ar fi in siguranta!"", continua directorul adjunct al DGASPC.
Mamele abandonatoare provin in general din mediul rural, familii dezorganizate - cazuri sociale: nu au locuinta, nici serviciu, traiesc prin gropile de gunoi si sunt, in majoritate, tigani-turci (dupa numele inscrise in fisele de internare ale mamelor). Sunt si cazuri rare in care gravidele vin, insotite de mamele lor, de prin alte judete pentru a naste in Constanta. Bunica e ""avocata"" care motiveaza ca, pentru a nu strica viitorul copilului ei, apeleaza la varianta abandonului. Nu solicita masura de protectie pentru copil, nu-si dau semnatura pentru abandon. Mai vin din cand in cand sa-l vada, iar cand copilul e ""crescut"" la 2-3 ani, este luat de mama. Merge pe picioarele lui, stie sa vorbeasca si poate deveni (in unele cazuri) util...
Un caz care mi-a fost povestit este cel al unui baietel lasat de parinti in spital. Baietelul a fost plasat in asistenta maternala, acum are 5 ani. Este frumos, curat, stie sa vorbeasca si sa se joace pe calculator. Acum parintii care si-au amintit de el l-au vazut si l-au placut tare mult. Vor sa-l ia acasa. Acasa mai au un baiat de 7 ani care nu stie de nici unele. Nici sa vorbeasca, nici sa se poarte. Cum poate fi interesul superior al acestui copil sa fie dat inapoi unor parinti care nu l-au vrut si dupa 5 ani nici nu au fost decazuti din drepturi? ""Este o mare nedreptate pentru copii - sa ii iei de la asistentii maternali si sa-i dai inapoi parintilor naturali care nu-i merita, sa traiasca in niste conditii insalubre atat din punct de vedere moral, cat si igienic"", imi spune inspectorul DSPJ Constanta. In primul rand nu mai vor copiii sa se intoarca in astfel de familii.
""Cum sa reintegrezi un copil a carui mama sta la groapa de gunoi?"", se intreaba, retoric, si asistentul social al Spitalului Judetean.
""LEGEA UITUCILOR"". ""Cel mai mare impediment in rezolvarea cazurilor de «uitare» este legea"", imi spune inspectorul DSPJ. ""Legea, care permite unui parinte care nu poate sau nu vrea
sa-si creasca copilul sa intervina in mod repetat asupra lui."" Acest lucru nu este in interesul copilului. O ""lege europeana"" pentru un stat in care saracia si ignoranta sunt perene si extinse ca fenomen. Pentru o tara in care exista mult prea multe cazuri sociale sau de oameni efectiv lenesi, care asteapta ca statul sa le dea bani pe stat, sa le creasca copiii, care apoi sa aiba grija de ei la batranete. Toti cei cu care am stat de vorba au spus ca e de preferat sa lupti impotriva cauzei, nu a efectului: Livia Trif - Holt Romania, Mirela Gene - director adj. DGASPC, dr. Popescu-Mirceni - DSPJ. ""Acest lucru este posibil numai printr-un program amplu si sustinut de educatie parentala, educatie sexuala, de asistenta sociala a cazurilor care prezinta risc de abandon, prin infiintarea mai multor centre pentru mama si copil, prin implicarea mai accentuata a Consiliilor Locale in ajutorarea cazurilor cu risc."" ""Primariile trebuie sa intervina cu un plan de servicii, dar intotdeauna vin cu propunerea de a fi luata o masura de protectie speciala"", imi spune Mirela Gene. Sunt multe cazuri de abandon repetat de catre aceeasi femeie. Dupa doi, trei copii abandonati si alti cativa acasa, ""asistentii sociali ii iau de mana si ii duc la cabinetele de planning familial, dar nici nu vor sa auda de asa ceva"".
Si nu in ultimul rand o solutie pe care o sustine toata lumea este micsorarea drepturilor pe care le are, prin Legea 242/2004, parintele care abandoneaza. Sanctionarea parintilor care isi parasesc copiii, dupa o perioada stabilita de timp, dar nu prea indelungata, si decaderea acestora din drepturile parintesti. O parere unanim acceptata este ca Legea pentru Protectia Drepturilor Copilului este in general o lege care apara drepturile parintilor ""uituci"".
In Constanta, la momentul actual, sunt o multime de copii in spitale si in plasament care nu au o situatie clara. Sunt doar 10 care pot fi adoptati si sunt 37 de familii care au atestat de adoptator sau sunt in curs de atestare.
(Va urma)

PROCEDURA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.