Presedintele statului, Traian Basescu - prezent duminica seara, la Snagov, la sarbatorirea Zilei Justitiei -, le-a cerut magistratilor sa inteleaga "foarte bine" faptul ca ei sunt cei care vor decide "intrarea sau amanarea intrarii Romaniei in Uniune

Presedintele statului, Traian Basescu - prezent duminica seara, la Snagov, la sarbatorirea Zilei Justitiei -, le-a cerut magistratilor sa inteleaga "foarte bine" faptul ca ei sunt cei care vor decide "intrarea sau amanarea intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007".
"Dumneavoastra sunteti cei care veti decide intrarea sau amanarea intrarii Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007. Sa ma intelegeti foarte bine: nu se pune problema incercarii unui transfer de responsabilitate. Raportul de tara de la sfarsitul acestui an este esential", a afirmat Traian Basescu, in fata a aproximativ 200 de magistrati, prezenti la festivitate.
Totodata, Basescu a aratat ca Romania are trei probleme care conditioneaza intrarea in UE la 1 ianuarie 2007. "Are mai multe, dar trei sunt dificile. Singura pe care Guvernul nu o poate controla administrativ si pentru care nu i se poate reprosa lipsa de performanta este justitia. Justitia independenta - putere separata in stat - are in mana ei destinele tarii", a sustinut Basescu.
Seful statului a subliniat ca urmareste continuu modul in care evolueaza indeplinirea sarcinilor pe care Romania si le-a asumat in negociere. "Justitia este, de departe, sectorul-problema. Repet, este sectorul-problema! Este singurul pe care Guvernul nu poate actiona, este singurul care, prin propria constiinta, trebuie sa rezolve lucrurile", a declarat Basescu.

"Va garantez ca sunteti independenti"

Totodata, presedintele tarii a aratat ca magistratii au un portofoliu de pregatire atat de inalt din punct de vedere al diplomelor pe care le au, incat este de necrezut ca se pot atinge performante in domenii de restructurare - care vizeaza mineri, ceferisti, muncitori de toate categoriile -, iar justitia, care este formata suta la suta din oameni cu un inalt grad de intelegere, este mult ramasa in urma celorlalte sectoare.
"Mai avem acelasi tip de problema, dar nu de acelasi nivel de dificultate, in zona concurentei. Paradoxal, si zona concurentei este controlata de oameni cu pregatire foarte inalta", a spus Basescu.
Seful statului a tinut sa precizeze ca spera ca, in momentul de fata, nici un politician nu isi mai permite sa sune la vreun sef de instanta sau Parchet. "Nimeni nu asteapta decat ca justitia sa devina un mecanism care functioneaza rotund in protejarea intereselor societatii. (...) Stiu ca inca va imaginati ca ar exista politicul ce ar influenta cariera dumneavoastra, soarta dumneavoastra, daca nu dati o solutie favorabila unui grup sau altul. Va garantez ca sunteti independenti si ca nimeni nu se atinge de dumneavoastra, indiferent ce solutie dati", a sustinut Traian Basescu.
Seful statului a adaugat ca stie ca, atunci cand este ziua cuiva, nu se spun lucruri neplacute, dar a aratat ca, nemaiavand alta ocazie, isi va cere scuze la sfarsit. El a continuat spunandu-le magistratilor ca acum, mai mult ca niciodata, Romania are nevoie de o justitie performanta.
"Insasi soarta, evolutia Romaniei in procesul de integrare depinde de dumneavoastra, si nu numai de corectitudinea cu care rezolvati cazurile pe care le aveti, ci depinde si de viteza cu care o faceti. Tehnica nesfarsita a amanarilor unor procese este un alt punct negru al justitiei noastre. Fie ca sunt cazuri comerciale, fie penale, intarzierea la nesfarsit a solutiilor nu face decat sa ajute la punerea etichetei: justitie neperformanta", a afirmat Traian Basescu.

"Intelegeti-va misiunea!"

"In general, in ceea ce priveste aplicarea legilor Romaniei, vorbim despre un corp profesional cu inalta calificare, care in primul rand trebuie sa vrea sa aiba calitate, ceea ce inseamna solutii bine date si, al doilea lucru, viteza. Degeaba, intr-un proces comercial, dati solutia corecta dupa cinci ani. Intre timp, una din cele doua parti este in faliment, cu toate efectele pe care le implica o intarziere in materie comerciala. Degeaba faceti dreptate in materia restituirii proprietatii sau a revendicarilor dupa 12 ani. Degeaba. Prin procesul de tergiversare, de multe ori purtam oamenii pe drumuri de nu-i mai prinde in viata solutia corecta", a mai sustinut Basescu.
Totodata, seful statului a afirmat ca a vazut "legi ale statului roman siluite, modificate prin hotarari politice ale unui consiliu general". "Stiu ce poate sa faca justitia subordonata politic. Dar astazi nu sunteti subordonati nimanui. Nu va cere nimeni nimic altceva decat sa credeti ca sunteti liberi sa aplicati legea. Este apelul - scuzati-ma ca il spun, ca il formulez dramatic - al sefului statului catre corpul de magistrati al Romaniei, prin care atentionez ca aveti soarta tarii in mana. Si pe umerii dumneavoastra, din punct de vedere profesional, pe ai mei din punct de vedere politic, va apasa esecul intrarii Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007", a declarat Traian Basescu.
Traian Basescu a mai afirmat ca, din cele sase capitole in care Romania trebuie sa-si indeplineasca criteriile, la cele privind justitia si concurenta lucrurile par extrem de greu de rezolvat. "La justitie - din cauza inertiei si a refuzului sistemului, iar la concurenta - pentru ca inca nu am invatat suficient ce inseamna concurenta intr-o economie de piata", a spus Basescu.
"In calitate de presedinte al Romaniei, am incredere in justitia romana si in faptul ca ea isi poate rezolva intern problemele, pentru ca este formata din oameni cu prea multa pregatire ca sa nu inteleaga. Am tot respectul pentru justitie si nici un magistrat nu o sa auda, la capatul firului, ca este presedintele Romaniei la telefon. Intelegeti-va misiunea! Poate ca niciodata Romania nu a fost atat de dependenta de justitie ca acum. Daca societatea, in general, este dependenta de justitie, de data aceasta dependenta este dublata si de nevoia unei actiuni politice favorabile Romaniei, in 25 de state membre", a conchis Traian Basescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.