Dosarul lui Valentin Ceausescu, fiul fostului dictator Nicolae Ceausescu, in care acesta solicita sa fie stabilit modul in care a fost anchetat pentru subminarea economiei nationale si abuz impotriva intereselor unor persoane, va fi solutionat de mag
Dosarul lui Valentin Ceausescu, fiul fostului dictator Nicolae Ceausescu, in care acesta solicita sa fie stabilit modul in care a fost anchetat pentru subminarea economiei nationale si abuz impotriva intereselor unor persoane, va fi solutionat de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Si asta dupa ce judecatorii Curtii de Apel Bucuresti si-au declinat competenta in favoarea instantei supreme. Procurorii cerusera ieri ca dosarul sa fie trimis la Inalta Curte, intrucat Curtea de Apel nu este competenta sa solutioneze aceasta cauza. Procurorul de sedinta si-a motivat cererea prin faptul ca rezolutia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) impotriva careia Valentin Ceausescu a facut plangere penala face referire si la tatal acestuia, fost sef de stat.
In replica, avocatul lui Valentin Ceausescu, Paula Iacob, a declarat ca "a trecut vremea cand copiii erau responsabili pentru faptele parintilor". Paula Iacob a adaugat ca in dosar nu este vorba despre o plangere a lui Nicolae Ceausescu, ci a fiului acestuia, care este un cetatean roman ca toti ceilalti. In acelasi timp, celalalt avocat al lui Valentin Ceausescu, Radu Antal, a precizat ca Parchetul vrea sa alipeasca dosarul clientului sau de cel al parintilor acestuia, acuzati de subminarea economiei nationale. Pe de alta parte, Antal a spus ca plangerea lui Valentin Ceausescu ar trebui disjunsa pentru ca documentul cuprinde acuze la adresa unor magistrati care au instrumentat cazul ce trebuie solutionat de Inalta Curte.
Plangeri si memorii
Valentin Ceausescu a fost retinut la sfarsitul lui decembrie 1989, pe numele sau fiind emis un mandat de arestare, la inceputul anului 1990. In august 1990, fiul lui Nicolae Ceausescu a fost pus in libertate pe motiv ca nici una din cele doua acuzatii - subminarea economiei nationale si de complicitate la abuz in serviciu impotriva intereselor persoanelor - nu se mai sustineau. El a fost achitat pentru complicitate la subminarea economiei nationale, iar pentru cea de-a doua fapta s-a dat, in 1996, solutia de scoatere de sub urmarire penala. In acest context, s-a dispus si restituirea tuturor bunurilor care pana atunci fusesera indisponibilizate, motiv pentru care Valentin Ceausescu a facut apel catre institutiile care aveau obligatia sa pastreze aceste obiecte, pentru a-i fi restituite. Desi printr-o adresa de la Parchetul instantei supreme s-a dispus restituirea unor bunuri de catre Muzeul National de Arta, aceasta institutie a refuzat sa le inapoieze. Din acest motiv Valentin Ceausescu a deschis proces civil, el castigand in instanta dreptul de a-i fi restituite aceste bunuri, mai putin cinci tablouri.
Fiul fostului dictator a solicitat de asemenea si lamurirea unor aspecte privind modul in care s-a desfasurat ancheta in cazul sau, facand numeroase plangeri in acest sens. Un aspect pe care Valentin Ceausescu cere sa fie clarificat este cel privind legalitatea arestarii sale intre ianuarie si august 1990. Pentru ca in urma acestor plangeri nu a primit nici un raspuns, el a formulat, in 2004, un memoriu catre ministrul Justitiei, cerand sa-i determine pe procurori sa dea un raspuns privind modul in care s-a desfasurat aceasta ancheta. Memoriul a ajuns la Curtea Suprema de Justitie, de aici fiind trimis la Curtea de Apel Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.