De patru luni ploua cu furie in Romania, de parca au venit musonii! Ultimele precipitatii au lasat peste 3.000 de familii pe drumuri, dar autoritatile nu sunt foarte ingrijorate. "Nu e chiar atat de grav cum a fost in Banat", a zis premierul Taricean

De patru luni ploua cu furie in Romania, de parca au venit musonii! Ultimele precipitatii au lasat peste 3.000 de familii pe drumuri, dar autoritatile nu sunt foarte ingrijorate. "Nu e chiar atat de grav cum a fost in Banat", a zis premierul Tariceanu. Totusi, 13 judete sunt traversate de inundatii: Arad, Arges, Bistrita-Nasaud, Caras, Constanta, Calarasi, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Valcea, iar in Olt si Teleorman situatia e disperata. Pana ieri dimineata se stia ca 5 persoane au murit, un bebelus a disparut si sunt putine sanse sa mai traiasca, 62 localitati sunt fara curent, peste 3.000 de case distruse, peste 500 de persoane evacuate. Numai in Teleorman, prefectul vorbea de pagube de miliarde si cerea disperat barci pentru salvarea locuitorilor. Dar, un alt pericol pandeste sinistratii: fantanile au apa puturoasa, pesticidele s-au dizolvat in apa, animalele moarte plutesc prin gospodarii. Ieri dupa-amiaza a fost gasit cadavrul carbonizat al unui cioban care lucra la o stana din jud. Hunedoara. Astfel, numarul mortilor a ajuns la sapte. Digul de pe raul Vedea s-a rupt in 10 locuri si dintr-un firicel de apa s-au format torente care au distrus totul in cale. in 15 minute, zeci de case din judetul Teleorman erau devastate de apele revarsate.
Ieri, dupa 24 de ore, apa nu scazuse nici un centimetru si nici o autoritate a statului nu trecuse sa vada necazul celor peste 150 de familii din Dragasani-Teleorman. "Ne-a pedepsit Dumnezeu, ca e lumea rea: toti fura si mint. Acu' nu mai avem nimic, poate s-o indura cineva sa ne ajute sa reparam ce s-o putea. Io asa cred, cand s-or retrage apele peretii or sa cada unu' cate unu' si o sa ramana din casa mea o epava. Am cumparat casuta asta in '81, cu 30.000 de lei, care atunci erau bani, cat o jumatate de masina. Duminica au fost copiii pe la noi, au plecat la amiaza si dupa doua ore ne-am trezit cu apa in casa. Am adunat imediat ce s-a putut si le-am pus pe masa, dar apa ne-a ajuns la piept si am fugit. Au ramas inauntru lucrusoare bune, un sifonier mare, doua dormeze, plapumi de matase... Am salvat doar 10 pui", ne-a povestit nea Sandu Dragan, din Draganesti-Teleorman.
El ne mai spune ca toata noaptea s-a uitat, din drum, sa vada daca-i cade casa sau daca se retrag apele. Spre ziua, a dormit in chioscul de peste drum, pe niste banci.
Vecinul lui, Cornel Dogaru, mai vede din casa doar tigla de pe acoperis. E semn ca, acum, apa revarsata are peste 1,5 m, pentru ca nu se mai vede deloc gardul. "Eu am luat-o pe bunica de 78 de ani in spate si am scos-o repede in drum. Sotia a luat copilul si a fugit unde a vazut cu ochii. Imediat, casa s-a umplut de apa. Dar eu tot m-am intors si am dus electronicele in pod, dar apa a ajuns si acolo. Din toata agoniseala, am putut salva doar vaca", ne-a spus necajit Cornel Dogaru.
Peste drum, patronul Bratu a avut "noroc": cei trei angajati au fost prinsi de viitura in restaurant si cand apa le-a ajuns la mijloc ei inca mai scoteau porcii, iepurii, stupii si pasarile din microferma localului. Unul dintre angajati, nea Ion, a stat toata noaptea cu apa pana la gat sa-i recupereze patronului cat mai mult. Ieri, la pranz, pielea de pe picioarele angajatului constiincios era alba si incretita; abia putea sa stea pe talpi. "Mi-o da si mie o prima, acolo, ca l-am ajutat, pentru ca el a ramas blocat in Videle, dincolo de viitura".
in Teleorman nu au mai fost inundatii din 1981, dar atunci pagubele nu au fost atat de insemnate. in 24 de ore, singurii care au ajutat cele peste 150 de familii sinistrate au fost politistii de la Circulatie din judetul vecin, Giurgiu, care s-au asigurat ca nici o masina nu incearca sa treaca prin apa adanca de 1,5 m. Totusi, un elicopter, in care satenii sperau sa fie premierul Tariceanu, a facut cateva ture deasupra locului napastuit de ape. "Macar un suc sa ne dea si noua cineva!", spun locuitorii din Dragasani.



Premierul Tariceanu a scos din rezerva de stat primele ajutoare

Dupa o vizita fulger in judetul Olt organizata duminica, ieri, premierul Tariceanu a convocat o videoconferinta cu prefectii celor 13 judete afectate.
Doar in Teleorman, unde ieri la pranz situatia era disperata, prefectul vorbea de pagube de miliarde si cerea disperat barci pentru salvarea locuitorilor.
Ministrul Vasile Blaga a mai cerut prefectilor intocmirea unui manual de interventie in caz de inundatii, "un fel de Biblie" pentru orice primar.
Dintre cele 13 judete, in Olt si Teleorman gradul de alarmare ramasese ridicat, dar nu la fel de mult ca in zilele de sambata si duminica. Premierul a cerut imediat vaccinarea animalelor si oamenilor si incinerarea animalelor si pasarilor moarte.
in judetul Dolj, potrivit prefectului, autoritatile se confrunta cu o situatie inedita. in fostele CAP-uri din zona erau depozitate pesticide si ingrasaminte, care din cauza apelor, s-au infiltrat si exista pericolul de contaminare a panzei freatice. Premierul a cerut interventia rapida, astfel incat sa se preintampine o noua calamitate.
in timpul videoconferintei, premierul a semnat o hotarare de acordare a unor ajutoare umanitare pentru sinistratii din Olt si Teleorman. Astfel, din depozitele rezervelor de stat s-au deblocat 38,4 t conserve de carne, 23,2 t conserve de pate de ficat, 11,6 t de zahar, 11,6 t de ulei, 20.000 paini si 20.000 de sticle de apa. Valoarea acestor ajutoare a fost cuantificata la 9,5 miliarde lei vechi, urmand ca in sedinta de joi sa fie avizata de intreg Cabinetul.

Turcia si Bulgaria, afectate de ploi la fel de puternice

Aproape 600 de locuinte si magazine au fost inundate la Istanbul, in timp ce doua rauri risca sa iasa din matca, din cauza ploilor torentiale, transmite AFP. Apele au invadat drumurile, facandu-le partial impracticabile si au blocat numerosi automobilisti in cartierele Kartal, Maltepe si Pendik, in partea asiatica a metropolei. Echipe de pompieri au fost trimise pentru drenarea apelor si descongestionarea traficului. Situatia in Bulgaria este de asemenea grava. Cinci persoane au fost ucise de ape in nord-vestul tarii, iar in regiunea de nord-est circulatia trenurilor a fost intrerupta (foto). Un barbat in varsta de 83 de ani s-a inecat in propria casa, la Soukha Reka, dupa trei zile de ploi abundente care au provocat ruperea barajelor in regiunile sumen, Targoviste si Popovo. Cativa turisti romani au avut insa sansa sa scape cu viata, dupa ce masina in care se aflau a fost "maturata" pe o autostrada de o viitura inalta de doi metri.

Case inundate si in Capitala

Ploile au inundat si multe zone din Bucuresti. Prefectura a anuntat ca sunt imobile inundate pe strazile Sistematizarii, Teascului, Boltei si Fagatel, din sectorul 4, si pe strada Rozelor, din sectorul 2. Am gasit inundatii si pe strada Luptatorii Antifascisti, din sectorul 5. "Apa ne-a patruns in case. E a patra inundatie careia trebuie sa-i facem fata. Apa e de jumatate de metru. Desi am sunat la primaria de sector, la pompieri si la Apa Nova, nimeni nu ne-a ajutat", ne-a spus Constantin Cimpoieru. Strada Luptatorii Antifascisti figureaza pe lista Primariei Capitalei la capitolul investitii in infrastructura. Canalizarea va fi introdusa atunci cand se va obtine creditul de la Banca Europeana de Investitii.

Tristete mare pe litoralul romanesc

Plajele si terasele de pe litoralul romanesc sunt pustii. Doar doi - trei oameni imbracati bine si tremurand de frig mai poti vedea din loc in loc.
Debut dezastruos pe litoralul romanesc, din cauza vremii. Ploile torentiale abundente care s-au abatut in ultimele zile asupra statiunilor de pe litoralul romanesc provoaca numeroase pierderi in bugetul agentilor economici constanteni care au terase, beach - baruri, magazine, puncte alimentare, precum si unitati de cazare.
Acestia nu sunt singurii care au de pierdut pentru ca si turistii care deja si-au cumparat bilete pentru a petrece un sejur pe litoralul romanesc sunt in aceeasi postura. Cei veniti pe litoral au avut parte numai de zile ploioase, dar si friguroase, ei au stat mai mult prin camere sau dupa bugetul fiecaruia, pe la restaurantele din oras. Cativa patroni care au terase pe malul marii spun ca abia dupa -amiaza mai vin doi - trei clienti si ca vara aceasta este din start compromisa, avand in vedere ca vremea nu tine deloc cu ei. Turistii romani veniti deja pe litoral spun ca dintr-un sejur intreg, de aproape o saptamana, au prins doar o zi cu soare, in rest doar ploaie. Ei se consoleaza spunand ca si in cazul in care mergeau la munte aveau parte de aceeasi vreme, pentru ca peste tot in tara a plouat. Alti turisti spun ca mai bine ar fi plecat in alta tara, pentru ca preturile sunt chiar mai mici acolo, iar serviciile sunt mult mai bune. Chiar daca vremea este mohorata, din statiuni nu lipsesc turistii straini, care se plimba prin magazine, muzee, parcuri, pe faleza si viziteaza orasul.
Agentii economici spun ca nici vara trecuta nu a fost una calduroasa care sa aduca multi turisti, dar in acest an chiar de la inceputul sezonului estival este compromis aproape totul. Ei sunt de parere ca in acest ritm afacerile in statiunile de pe litoralul romanesc vor deveni in scurt timp neprofitabile sau cel putin pentru aceasta vara.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.