Aproximativ o suta de localitati, din 13 judete ale tarii au fost afectate, in ultimele ore, de inundatiile provocate de caderile masive de precipitatii, care au depasit, pe alocuri, 100 l/mp, a informat, ieri, Ministerul Administratiei si Internelor
Aproximativ o suta de localitati, din 13 judete ale tarii au fost afectate, in ultimele ore, de inundatiile provocate de caderile masive de precipitatii, care au depasit, pe alocuri, 100 l/mp, a informat, ieri, Ministerul Administratiei si Internelor. Din ultimele date cetralizate de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, intrunit duminica dimineata, rezulta ca indundatiile au produs pagube in judetele Arad, Arges, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Olt, Teleorman si Valcea. Au fost afectate aproximativ 1.700 de gospodarii si 228 de case, 19 km de drumuri comunale, 42 km de drumuri judetene, mai multe poduri si podete. Cea mai grava situatie s-a inregistrat in judetul Olt, unde, ca urmare a precipitatiilor abundente cazute pe raza localitatii Potcoava (196 l/mp, din care 85 l/mp in numai doua ore si jumatate), in jurul orei 21.30 s-a produs o avarie la lucrarea hidrotehnica Movileni. In Gorj, doua persoane au murit lovite de fulger, iar in Olt alte patru persoane au decedat si un copil este dat disparut.
La nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane au fost activate grupele operative, au fost alarmate Unitatea Speciala de Interventie la Situatii de Urgenta si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei care au trimis in zona calamitata detasamente operative. In judetul Olt a fost declarata stare de alerta.
Arad
Ca urmare a precipitatiilor cazute si a intensificarilor de vant, in localitatea Madrigesti au ramas fara alimentare cu energie electrica 105 familii, fiind avariati 3 stalpi de medie tensiune.
Arges
Precipitatiilor abundente din localitatile Valea Danului, Vernesti, Banicesti, Lunca Corbului, Costesti, Harsesti, Stolnici, Caldararu, Mirosi si Barla au afectat 96 de case, 447 de gospodarii, 1756 ha de teren agricol, 6 stalpi de telefonie, 5,4 km de drumuri judetene si comunale, 3 poduri din beton, 5 punti pietonale, 8 podete din lemn si a fost rupt un pod pe drumul judetean DJ 679 intre localitatile Urluieni si Malu care a izolat localitatea Barla. Au fost colmatate 122 de fantani.
Bistrita-Nasaud
Ploile cazute in municipiul Bistrita au dus la inundarea a zeci de strazi si de hectare de teren, reteaua de canalizare a orasului nefacand fata situatiei, informeaza Rompres. Sute de familii si-au vazut casele, beciurile, curtile si gradinile sub ape, iar primarul municipiului, Vasile Moldovan, a fost nevoit sa dea ordin sa se sparga asfaltul pe o strada din zona industriala, pentru ca apa sa aiba unde sa se scurga. Cantitatea de precipitatii inregistrata in municipiul Bistrita a fost de aproape 70 l/mp, iar la Budac ploile au totalizat 74 l/mp.
Constanta
Aproximativ doua sute de case din judet au fost inundate, iar peste 20 de localitati au ramas fara energie electrica, arata ultimul raport al Prefecturii judetului, informeaza Mediafax. De asemenea, 23 localitati din zona de Vest a judetului au ramas fara curent electric. Tot din cauza ploii, circulatia pe rutiera pe Drumul National 2 A, in zona localitatii Hanul Morilor, se desfasura, ieri, cu dificultate, soseaua fiind acoperita de apa pe 1,5 km. De asemenea, persoanele care intentioneaza sa se deplaseze de la Harsova spre Tulcea sunt avertizate de politisti ca traficul rutier in zona localitatii Saraiu este blocat din cauza precipitatiilor si a copacilor cazuti pe sosea.
Dolj
Trei sate din Dolj erau izolate, ieri la pranz, in urma ploilor torentiale, care au afectat opt localitati din Nordul judetului, informeaza Mediafax. Potrivit prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, cea mai afectata comuna este Ghercesti, unde satele Ungurenii Mari, Ungurenii Mici si Nucsorul au fost izolate, dupa ruperea drumului dintre Ghercesti si Ungurenii Mari. In biserica din satul Campeni, comuna doljeana Pielesti, apa atinge doi metri, pompierii intervenind pentru evacuarea apei. Tot in Campeni, un copac a cazut peste o bucatarie in care se afla un batran, fiind chemat un echipaj SMURD pentru a-i acorda acestuia ingrijiri medicale. Conform prefectului de Dolj, au fost afectate de ape si doua sate din comuna Pielesti - Mlecanesti si Teisani, precum si satele Lesile, comuna Simnicu de Sus, si Motoci, comuna Mischi, unde au fost inundate toate beciurile si subsolurile caselor. Totodata, 1350 ha de teren agricol din judet au fost inundate, precum si 205 gospodarii.
Gorj
In localitatile Bumbesti-Jiu, Crasna de Vale, Godinesti au fost afectate 5 gospodarii, o punte pietonala, 12,7 km de drum national si 0,1 km de drumuri judetene si 0,3 km de drum comunal.
Vineri seara, din cauza descarcarilor electrice au decedat, fiind surprinse de fulger, 2 persoane: Dumitru Rusen de 42 de ani si Ionut Roventa de 28 de ani, aflati in apropierea unui excavator, muncitori la Cariera de Exploatare a Lignitului Tismana. Alti 3 muncitori aflati in zona sunt internati la Spitalul Orasenesc Rovinari, in prezent fiind in afara oricarui pericol.
Hunedoara
In comunele Bucuresci si Criscior si orasul Simeria au fost afectate 259 de gospodarii (din care 200 in Simeria) - apa in pivnite, anexe si curti, 45 ha de teren agricol, 3 km de drum judetean si 2 poduri.
Olt
Ca urmare a precipitatiilor de sambata, barajul de pamant din apropierea localitatii Movileni a cedat pe o portiune de 10 metri, viitura ajungand in localitatea Serbanesti. Au fost afectate: barajele Movileni si Brebeni, 800 de case, 1500 de gospodarii, 50 km de drumuri comunale, 20 km de drumuri judetene, 8 podete, calea ferata Balteni - Recea, inchisa la km 176 - 800, fiind afectate 25 de localitati. Au fost evacuate circa 500 de persoane, iar 7 localitati au fost izolate. Populatia si fortele de interventie au inceput retragerea catre zone mai inalte. A fost instituita starea de alerta in judet. Ieri, peste 275 de persoane din cadrul Inspectoratului judetean pentru situatii de urgenta, unitati militare si de jandarmi si de la SC Hidroconstructia SA actionau pentru limitarea si inlaturarea efectelor inundatiilor, asigurarea masurilor de ordine publica in zonele afectate, salvarea unor persoane si a bunurilor aflate in pericol. Presedintele Consiliului Judetean Olt, Zenel Copilau, a declarat ca exista pericolul ca cel putin cinci baraje din pamant, amplasate in zona acestor localitati, sa fie rupte de ape, informeaza Mediafax.
Inundatiile au facut patru victime in judetul Olt, respectiv o femeie care a murit inecata si un copil care a fost dat disparut, sambata seara, dupa ce a fost luat de ape, a precizat presedintele Consiliului Judetean Olt, Zenel Copilau. Potrivit acestuia, atat femeia, in varsta de 50 de ani, cat si copilul, sunt din comuna Schitu. Alte trei persoane din Serbanesti, doua femei si un barbat, si-au pierdut viata. De asemenea, un alt copil, din localitatea Movileni, luat de viitura in timp ce traversa un drum judetean si dus de ape pana intr-o padure, a fost salvat de localnici.
Teleorman
Au fost inundate 467 de locuinte si anexe gospodaresti; 6 case au cazut, din care 4 in comuna Tatarastii de Jos si cate una in comunele Scurtu Mare si Olteni, alte doua fiind in pericol de prabusire (comuna Olteni). In localitatea Olteni, ieri, jumatate din casele din sat erau inundate, apa fiind de circa 50 cm, iar satul Sericu din comuna Blagesti era izolat. Din cauza vantului, la 3 case din comuna Blejesti le-a fost smuls acoperisul. S-a dispus evacuarea a 2 familii din comuna Trivalea Mosteni, acestea fiind duse la spital. Au fost inregistrate animale moarte si au fost salvate 200 de oi. Au ramas fara alimentare cu energie electrica 36 de localitati, fiind avariate 6 linii de 20 kw total, 2 linii partial si 207 posturi de transformare. Pe raza comunei Cosmesti a fost afectat un dig de aparare, iar in comuna Zimbreasca erau in pericol de distrugere 3 diguri (doua s-au rupt). Barajul de la Negresti, comuna Scurtu Mare si barajul din comuna Tapla s-au rupt. Locuitorii din comuna Scurtu Mare si cei din localitatile din aval de barajul din comuna Tapla au fost evacuati. Satele Lada, Udupu si Slavesti din comunele Tatarastii de Jos si Tatarastii de Sus erau pregatite pentru evacuare in situatia ruperii barajului de la Recea din judetul Arges.
Tulcea
Ploile torentiale au afectat gospodarii si terenuri agricole din patru comune tulcene si din municipiul resedinta de judet, informeaza Rompres. Conform informatiilor furnizate de Ioan Boieru, subprefectul judetului, in Daeni, ca urmare a cantitatii mari de apa, 110 l/mp, au fost afectate terenuri agricole, iar doua case din chirpici au fost distruse. O situatie similara s-a inregistrat si la Nufaru, Valea Nucarilor si Casimcea. In municipiul Tulcea, doua gospodarii si subsolul celui mai mare magazin comercial din oras au fost afectate, pompierii intervenind in timp util cu antividanje.
Apele raurilor cresc
Debitele raurilor vor fi in crestere din cauza efectului combinat al propagarii precipitatiilor in curs si a celor prevazute, in special in bazinele hidrografice Jiu, Oltul mijlociu si inferior, Vedea, Arges, Ialomita si Buzau, informeaza un raport al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Pe raurile mici si pe cursurile inferioare ale raurilor mari din bazinele hidrografice mentionate se vor inregistra depasiri ale cotelor de pericol si de inundatie.
Premier in Olt
Premierul Calin Popescu Tariceanu si Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, s-au aflat, ieri, in judetul Olt, zona cea mai grav afectata de ultimele ploi, pentru a evalua pagubele produse de inundatii. Intr-o conferinta de presa sustinuta la intoarcerea in Bucuresti, premierul a declarat ca amploarea inundatiilor din Olt nu este la nivelul celor inregistrate in primavara in Timis, motiv pentru care nu se impune alocarea unor fonduri guvernamentale. El a precizat ca a cerut prefectului judetului Olt sa analizeze situatia instalatiilor de evacuare a apei in caz de inundatii, dupa ce, in vizita efectuata in zona, a constatat ca aceste echipamente nu functionau. Premierul a constatat ca echipamentele de evacuare a apelor nu functionau, dupa ce o parte dintre acestea au fost concesionate. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.