Natura s-a dezlantuit din nou. Stihiile au lovit 12 judete. Oltenii au fost cel mai greu incercati, dupa ce o serie de diguri au cedat, iar comune intregi au fost acoperite de ape, asemenea celor din Timis. Cinci persoane au fost luate de viituri, pa

Natura s-a dezlantuit din nou. Stihiile au lovit 12 judete. Oltenii au fost cel mai greu incercati, dupa ce o serie de diguri au cedat, iar comune intregi au fost acoperite de ape, asemenea celor din Timis. Cinci persoane au fost luate de viituri, patru dintre ele fiind gasite inecate. A cincea victima, un bebelus de un an si jumatate, nu a fost inca gasita. in Gorj, alte victime s-au mai inregistrat vineri noaptea, cand un fulger a lovit cariera de exploatare a lignitului Tismana, ucigand doi mineri si ranind alti trei. Premierul Tariceanu s-a deplasat ieri in sudul tarii. Mii de gospodarii au fost inundate in judetele Dolj, Gorj, Valcea, Mehedinti si Olt, in urma ploilor abundente cazute in ultimele trei zile. Raurile au iesit din matca si au rupt podetele. Apa din sute de fantani nu mai este potabila, iar zeci de animale din gospodariile oamenilor au fost luate de viitura. in localitatea Campeni din judetul Dolj, oamenii au trait clipe de cosmar: biserica a fost inundata in timpul slujbei de dimineata, enoriasii iesind inot cu ce-au mai putut salva.
in satul Recea din judetul Valcea, au fost distruse doua poduri, iar in mai multe localitati din zona submontana au fost inundate gospodarii si terenuri agricole. in judetul Olt, unde s-a declarat stare de alerta, precipitatiile au atins cantitati record: pana la 196 de litri pe metru patrat. Cresterea rapida a apelor a dus la ruperea digului de la Movileni de pe raul Vedea.
O femeie de 54 de ani din comuna Schitu a fost luata de viituri, fiind gasita inecata cateva ore mai tarziu, iar nepotul ei, de numai un an si jumatate, a fost dat disparut. Un alt copil, luat de ape si aruncat intr-o padure, a fost salvat de localnici. Ieri seara alte trei persoane au fost gasite inecate.
in acest judet, inundatiile au afectat peste 1.200 de gospodarii din 20 de localitati, oamenii din sapte sate ramanand izolati. Strazile din orasul Bals sunt aproape impracticabile. in judetul Gorj, Defileul Jiului este blocat, iar alunecarile de teren i-au lasat pe localnicii din Bumbesti-Jiu fara apa potabila.
Potopul care s-a abatut asupra Olteniei a afectat si posturile de transformare din cadrul Electrica, mai ales in nordul regiunii. Potrivit directorului Electrica Craiova, stefan Croitoru, apa a inundat peste 18 posturi de transformare, echipele de interventie avand mult de furca cu stihiile naturii. Multe zone din Craiova, dar si localitati ale judetului Dolj au ramas fara curent electric. Cele mai afectate comune sunt Motoci, Mischii, Ghercesti, Pielesti, Ungureni, unde cutiile de distributie de la posturile de transformare au fost inundate.
in noaptea de sambata spre duminica a fost afectata infrastructura caii ferate pe linia Meri - Pietrele Albe, unde, din cauza ploii, bolovanii si pomii au cazut de pe versanti, blocand liniile de cale ferata in dreptul statiei Lainici si alte patru puncte de pe Valea Jiului. Circulatia feroviara a fost reluata ieri-dimineata, dar si ceferistii au spus ca sunt neputinciosi in fata naturii. Tot ieri, circulatia feroviara a fost inchisa in Olt, intre Recea si Olteni, in intervalul orar 4.00 si 7.45 din cauza inundatiilor. Probleme in circulatia trenurilor au mai fost la intrarea in Bals, judetul Olt, pe linia Bals - Recea, dar si la Balteni, Sinesti, Corbeni si pe magistrala, intre Olteni si Radoiesti, unde un fir de circulatie a fost inchis. Trenurile au circulat cu restrictie de viteza, in puncte sensibile ajungand la 15 - 30 de kilometri pe ora.



In Craiova, cavourile au luat-o la vale

In Craiova, canalizarea orasului nu a mai facut fata, iar strazi intregi sunt blocate. Cartierul Brestei e cel mai afectat. Oamenii au ramas izolati in case, iar singurul utilaj de scoatere a apei aflat ieri acolo nu parea sa faca fata apei de peste un metru. Gardul de caramida al celui mai mare cimitir din Craiova a fost luat de ape pe o portiune de peste 70 de metri. Echipele de muncitori s-au chinuit mai bine de zece ore la refacerea lui, insa lucratorii spun ca este posibil ca pamantul sa se surpe si sa afecteze inclusiv locurile de veci, cavourile putand sa se deplaseze de pe vechile amplasamente.

Trei zile soare, trei zile ploaie

Daca pana acum vremea a dat impresia ca a venit toamna, de astazi situatia se mai indreapta. Ploile se vor mentine astazi, mai redus, ce-i drept, retragandu-se treptat catre zona de sud-est, conform ANM. Va ploua pe arii extinse in Muntenia, Dobrogea si local in Oltenia, Moldova si la munte. Temperaturile maxime se vor situa intre 20 si 28 de grade Celsius, minimele situandu-se intre 6-16 grade. De maine, insa, vremea se va indrepta, temperaturile indicate de ANM situandu-se intre 20 si 30 de grade Celsius pe intreg teritoriul tarii. Din nefericire, ploile se vor intoarce la sfarsitul saptamanii. "Pentru urmatoarele zece zile, avem parte de o periodicitate vreme rea - vreme frumoasa. in cursul saptamanii va fi deosebit de frumos, cu temperaturi specifice verii, dar la finele ei, vom avea aceleasi manifestari meteorologice ca cele din ultimul weekend. Nu va dura insa mai mult de 2-3 zile", ne-a declarat Ion Sandu, directorul ANM.

Primaria a spart asfaltul strazii ca sa se scurga apa

* Teleorman. Jandarmii si pompierii militari au fost nevoiti sa intervina pentru salvarea mai multor oameni refugiati in podul unei case din comuna Dobrotesti, dupa ce paraiele din zona au iesit din matca. Nenorocirea s-a abatut si asupra gospodariilor din comunele Trivale Mosteni, Olteni, Scurtu Mare, Babait. Apele au acoperit complet un pod din tuburi din zona localitatii Mavrodin, sute de oameni fiind izolati. Orasul Videle si alte 26 de localitati din judet au ramas fara curent electric.

* Bistrita-Nasaud. Zeci de strazi din municipiul Bistrita s-au transformat in alei venetiene, in momentul in care reteaua de canalizare a orasului n-a mai suportat precipitatiile record de aproape 70 l/metru patrat. in doar cateva minute, apa a navalit in casele, beciurile, curtile si gradinile a sute de bistriteni. Primarul orasului, Vasile Moldovan, a fost nevoit sa dea ordin pentru spargerea asfaltului unei strazi din zona industriala, pentru ca apa sa aiba unde sa se scurga. Pompierii si echipajele de la regia de apa au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei.

* Arges. 80 de gospodarii din comunele Costesti, Lunca Corbului si Valea Danului au fost lovite de viituri.

* Alba. Ploile au umplut subsolurile a zeci de locuinte din municipiul Sebes. Pompierii s-au chinuit ore intregi pentru a evacua apa.

* Hunedoara. Peste 200 de gospodarii din Simeria au fost afectate, iar o strada a fost inghitita complet de ape pe o lungime de 1,5 kilometri.

* Constanta. Circulatia rutiera a fost blocata ieri dimineata pe DN 2A, Harsova-Tulcea, in zona localitatii Saraiu, din cauza ploilor abundente. Muncitorii de la Drumuri s-au chinuit cateva ore sa inlature aluviunile de pe sosea. Pe aceeasi sosea, masinile au circulat ieri pe un singur sens in zona localitatii Hanul Morii. 23 localitati din zona de vest a judetului au ramas fara curent electric. Duminica dupa-amiaza, o tornada a speriat turistii care faceau plaja la Neptun. Vartejul s-a format deasupra marii si, din fericire, s-a "spart" inainte sa ajunga la mal.

* Tulcea. Subsolul celui mai mare magazin comercial din Tulcea a fost inundat, administratorii fiind pusi in situatia de a solicita interventia pompierilor si a vidanjorilor. Doua case din chirpici din localitatea Daeni s-au prabusit asemenea unui castel de nisip.

* GIURGIU. Au fost afectate 12 gospodarii si anexe gospodaresti. Iar in comunele Hotarele, Ghimpati si Izvoarele, ale aceluiasi judet, curtile a noua gospodarii au fost inundate. Echipe de pompieri, au actionat prompt, cu sase autospeciale si o autovidanja, pentru evacuarea apei.

* DAmbovita. Nici acest judet n-a scapat de furia apelor. Duminica seara s-au inregistrat pagube produse de ploile abundente.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.