Lacrimile lui Seche
Candva un "dur" al Bacaului, Dumitru Sechelariu si-a pierdut stapanirea de sine in fata procurorilor PNA. Zanganitul catuselor l-a speriat pe fostul primar care a sustinut in fata jurnalistilor ca este nevinovat si ca
Lacrimile lui Seche
Candva un "dur" al Bacaului, Dumitru Sechelariu si-a pierdut stapanirea de sine in fata procurorilor PNA. Zanganitul catuselor l-a speriat pe fostul primar care a sustinut in fata jurnalistilor ca este nevinovat si ca procurorii au ceva cu el. Acuzatiile aduse de PNA sunt: asociere in vederea savarsirii de infractiuni, luare de mita si abuz in serviciu.
Sechelariu a fost retinut pe data de 7 iunie de catre procurorii PNA, dar a doua zi a fost eliberat, instanta Tribunalului Bucuresti nefiind de acord cu propunerea de arestare preventiva solicitata de procurori. Anchetatorii PNA au atacat decizia instantei considerand-o nelegala si netemeinica. Curtea de Apel Bucuresti a dispus astfel arestarea preventiva a lui Sechelariu pentru 20 de zile. Intre timp, Seche a suferit si un puseu de tensiune fiind trasnportat de urgenta la spital. De acolo, dupa investigatiile medicale de rigoare, a ajuns din nou la beci.
Tribunalul Bucuresti a respins ieri, pentru a doua oara, masura de arestare preventiva propusa de PNA impotriva baronului de la Bacau. Decizia poate fi atacata la instanta superioara, Curtea de Apel Bucuresti, mai inainte ca Seche sa fie eliberat din arest. Mandatul sau expira luni, dar pana atunci, in ciuda decizie de ieri, Seche va mai dormi in celula pana cand judecatorii de la instanta de Apel vor confirma decizia TMB.
Fratii Iancu
La scurt timp dupa prabusirea RAFO si arestarea managerilor grupului de firme VGB, totul a inceput sa se transforme intr-o "galagie" judiciara in care procurorii, in ciuda afirmatiilor ca detin probe irefutabile despre vinovatia lor, au inceput sa dea din colt in colt. Prin urmare, nici nu i-au trimis in judecata, nici nu au finalizat dosarul, dar nici nu au mai beneficiat de prelungirea mandatelor de arestare emise pe numele fratilor Iancu si Constantin Margarit. Prin urmare, desi cand au declansat urmarirea penala se bateau cu pumnul in piept ca au supravegheat ani de zile activitatile ilicite cu scopul de a le proba pertinent, procurorilor li s-a dat peste maini. Mai in gluma, mai in serios, motivatia eliberarii a sunat ca o palma adusa procurorilor si tuturor celor care au instrumentat unul dintre cele mai rasunatoare cazuri de spalare de bani.
Despre Constantin Margarit, un alt administrator de la VGB arestat impreuna cu fratii Iancu se poate spune acelasi lucru. Anchetatorii nu au putut sustine cu probe solicitarea de prelungire a mandatului de arestare si nici nu au reusit sa trimita dosarul incheiat instantei de judecata. Cu toate acestea, nu trebuie uitat un amanunt care le-a scapat judecatorilor: procurorul a fost amenintat in timpul confruntarilor din dosar.
Parintele RAFO
Omul de afaceri Corneliu Iacobov a fost retinut in seara de 3 martie, anul curent, in urma unei ordonante de retinere pentru 24 de ore emisa de procurorii instantei supreme. Acesta a fost acuzat de complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare. Iacobov a fost prezentat la Tribunalul Municipiului Bucuresti in data de 4 martie, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Acuzatiile in acest dosar i-au fost prezentate lui Iacobov in data de 25 ianuarie, tot la acea data fiindu-i aduse la cunostinta si ordonantele de control si punere sub sechestru a bunurilor mobile si imobile. La putin timp dupa decizia de arestare preventiva, Corneliu Iacobov a formulat recurs impotriva acestei decizii, judecat la Curtea de Apel Bucuresti. Instanta CAB a decis respingerea recursului avocatilor lui Iacobov, si implicit mentinerea sa in arest. Din rechizitoriul administrat, a reiesit faptul ca Iacobov ar fi prejudiciat rafinaria din Onesti cu circa 700 de miliarde de lei, in urma unui contract de vanzare-cumparare incheiat cu o firma din Campina, "Metal EuroEst", contract ce avea ca obiect un pachet de actiuni la o societate din Slatina.
Avocatul lui Iacobov a sustinut in fata instantei ca acesta nu este vinovat de niciuna dintre acuzatiile care i se aduc, deoarece nu era functionar sau gestionar al bunurilor societatii. Aparatorul a spus ca nu poate exista nici infractiunea de spalare de bani, aceasta fiind o infractiune subsecventa celei de delapidare.
Dupa ce instanta Tribunalului Municipiului Bucuresti a respins in doua randuri, ca nefondata, cererea procurorilor de prelungire a mandatului de arestare preventiva, iar magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis prelungirea mandatului de arestare preventiva cu inca 29 de zile. Iacobov a fost eliberat in data de 27 mai anul curent, magistratii TMB considerand ca acesta nu reprezinta un pericol social concret si ca acesta nu a avut calitatea de functionar al societatii RAFO.
Gaureanu de la RAFO
Toader Gaureanu, fostul director RAFO, a fost arestat la o zi dupa ce a fost supus unei confruntari directe cu omul de afaceri Corneliu Iacobov. In data de 3 martie 2005, Toader Gaureanu, personaj principal in relatia VBG-RAFO, a fost audiat la Parchet, apoi instanta Tribunalului Bucuresti a decis luarea masurii arestarii preventive impotriva sa pentru o perioada de 25 de zile. Interogatoriul lui Gaureanu si confruntarea dintre cei doi s-a axat pe ingineria economico- financiara realizata de cei doi administratori ai unei afaceri in tandem cu RAFO, cu un castig de aproape 200 de miliarde de lei. La finalul perioadei de arestare preventiva, instanta TMB a respins cererea de prelungire a mandatului. Motivul care a stat la baza deciziei a fost faptul ca probele administrate au fost insuficiente, iar cercetarea in stare de arest al lui Gaureanu nu se mai impunea. Totodata, instanta a apreciat ca actele procedurale efectuate de procuror nu invoca vreun text de lege care sa fi fost incalcat de Gaureanu in incheierea contractelor comerciale. In cadrul aceleiasi motivari, instanta a apreciat ca prelungirea duratei arestarii preventive nu se justifica, deoarece Gaureanu nu reprezinta un pericol social concret pentru ordinea publica, mai ales ca este acuzat de comiterea unor infractiuni de natura economica si nu a avut antecedente penale. Arestarea lui Toader Gaureanu a fost facuta in urma deciziei magistratilor bucuresteni in noaptea de 3 spre 4 martie a.c., dupa audierile-maraton de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Baronul tigaretelor
Omul de afaceri sirian Zaher Iskandarani, a fost retinut in data de 20 mai a.c. in Lugoj, dupa un scenariu demn de serialul "La piovra". Supranumit si "printul Banatului", Iskandarani este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri arabi din Romania. A fost implicat in contrabanda cu tigari, prin firme inregistrate in Cipru, in Republica Moldova si Bulgaria. In 1997, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru fals, uz de fals, evaziune fiscala, contrabanda si instigare la contrabanda si chiar complicitate la crima, fiind inchis in Penitenciarul Codlea.
In anul 2000, a fost eliberat si s-a intors la afacerile care l-au consacrat. Anchetarea lui Iskandarani nu a decurs insa fara probleme pentru magistrati, unii dintre ei fiind amenintati cu moartea si avand nevoie de protectie in timpul anchetei. In momentul prinderii sale, Iskandarani era intr-un autoturism si se indrepta cel mai probabil spre iesirea din tara. Politistii din Lugoj au instalat peste 20 de filtre pe sosea, mai multe perchezitii la firmele si locuintele lui Iskandarani. Asupra acestuia si a celor trei persoane aflate in masina, s-au gasit sume mari de bani si de valuta si pasapoarte. Monitorizarea retelei lui Iskandarani a durat mai bine de 8 luni, oamenii legii descoperind in casa omului de afaceri si in fabrica lui timbre false si documente. Iskandarani si cei trei complici ai sai au fost arestati preventiv de instanta Tribunalului Bucuresti, sub acuzatia de "initiere si constituire a unui grup infractional organizat, specializat in contrafacerea si contrabanda de mare anvergura cu tigari."
Procurorii au stabilit ca reteaua condusa de Iskandarani actiona in Romania de mai mult timp, era extrem de bine organizata si avea ramificatii in mai multe judete din zona de vest a tarii. Anchetatorii sustin ca omul de afaceri sirian a fost conducatorul din umbra al mai multe firme prin intermediul carora s-au contrafacut importante cantitati de tigari. In data de 31 mai anul curent, Zaher Iskandarani si cei trei complici ai sai au fost eliberati, dupa ce instanta Curtii de Apel Bucuresti a infirmat decizia TMB de a-i aresta pentru 29 de zile. Dupa cum se poate observa, din nou multa zarva pentru nimic. Iskandarani le-a ras in fata procurorilor la iesirea din arest, pentru ca intre timp disparusera toate probele care il incriminau drept un mafiot.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.