Conferinta internationala "Protectia drepturilor omului in zonele de conflict din Orientul Mijlociu" si-a demarat lucrarile joi seara la Palatul Parlamentului, fiind organizata de Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati nationale a Came
Conferinta internationala "Protectia drepturilor omului in zonele de conflict din Orientul Mijlociu" si-a demarat lucrarile joi seara la Palatul Parlamentului, fiind organizata de Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati nationale a Camerei Deputatilor, in parteneriat cu ziarul ZIUA. La lucrarile acestei conferinte au participat parlamentari din Egipt, Iordania, Kuweit, Autoritatea Palestiniana, Irak si Yemen, dar si reprezentanti ai legislativului roman: Nicolae Paun, Nati Meir, Adrian Severin. Conferinta a fost moderata de deputatul Adrian Severin care a afirmat in deschiderea lucrarilor ca "Parlamentarii romani vor sa inteleaga care sunt problemele din Orientul Mijlociu si sa ii ajute pe prietenii lor sa treaca peste acestea". Adrian Severin a tinut sa sublinieze faptul ca inainte de 1989 in Romania se aflau la studii zeci de mii de studenti din statele arabe sau din Israel, tara noastra fiind un mediu de dialog intre acestia. "O parte a tinerilor arabi de atunci sunt acum persoane publice in tarile lor, dar ei percep inca Romania ca un amfiteatru virtual si noi vrem sa le oferim posibilitatea reluarii dialogului, fara de care reconstructia acestei zone, odinioara prospere, este imposibila", a spus Adrian Severin.
Cu acest prilej deputatul iordanian Ali Al-Sidat si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca Israelul si Statele Unite ale Americii nu au trimis nici un reprezentant la aceasta conferinta, subliniind ca fara aceste state dialogul despre respectarea drepturilor omului in Orientul Mijlociu este caduc. Totusi, participantii la conferinta si-au exprimat increderea ca dezbaterea se va incheia cu concluzii care sa ajute la imbunatatirea procesului de asigurare a drepturilor omului in regiune.
Deputatul Adrian Severin a mentionat in deschiderea dialogului ca "orice fel de conflict constituie un atac impotriva drepturilor omului - iar noi trebuie sa procedam de asa maniera incat sa rezolvam iconflictele cat mai repede posibil". Referindu-se la traditiile diferite in abordarea problematicii drepturilor omului, Adrian Severin a subliniat faptul ca "trebuie sa construim o casa comuna folosind materiale diferite, care provin din traditiile noastre diferite". Ambasadoarea Egiptului la Bucuresti, prezenta la deschiderea lucrarilor conferintei a subliniat faptul ca "Romania a fost alaturi de Egipt si de lumea araba de multa vreme, este vorba de o prietenie veche si de durata".
Deputata din Parlamentul Autoritatii Palestiniene, Jamila A.K. Saidam a subliniat traumele suferite de poporul palestinian si necesitatea ca incalcarile drepturilor omului din aceasta zona sa inceteze cat mai repede posibil, cu respectarea acordurilor internationale din acest domeniu.
Parlamentul, cu rol de moderator
Deputatul Nicolae Paun, presedintele Comisiei pentru drepturilor omului, culte si problemele minoritatilor nationale a subliniat in incheierea lucrarilor conferintei faptul ca ideea lansata de Parlamentul Romaniei de a organiza aceasta intalnire se datoreaza importantei deosebite acordate de parlamentarii romani respectarii drepturilor omului in intreaga lume. "Am considerat oportuna o astfel de intalnire intre principalii actori din regiunea Orientului Mijlociu, scopul acestei intalniri a fost sa incercam sa tragem un semnal asupra a ceea ce se intampla cu civilii din Israel si Palestina", a afirmat deputatul Nicolae Paun. Acesta a mai subliniat faptul ca rolul Camerei Deputatilor in aceasta dezbatere a fost acela de organizator si moderator al dialogului: "Cred ca mesele rotunde, seminariile, intotdeauna au un scop: schimbul de opinii inseamna un semnal, alaturi de concluziile care vor fi trase in urma acestor discutii".
Dezbaterile din cadrul conferintei, care este organizata la initiativa deputatului Nati Meir, si-au propus sa porneasca de la recomandarile ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, precum si de la principiile respectarii drepturilor omului in zonele de conflict, avand in vedere, totodata, evolutiile recente in procesul de pace din zona. Initiativa parlamentarilor romani se inscrie in tendinta generala de a asigura stabilitatea si securitatea in zona, venind astfel in sprijinul programului initiat de Uniunea Europeana pentru imbunatatirea situatiei economice si sociale si a propunerilor americane de promovare a democratiei in tarile din regiune.
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat solicitarea Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, privind organizarea la Bucuresti, in perioada 30 iunie-2 iulie, a unei conferinte parlamentare internationale consacrate problematicii Orientului Mijlociu. Solicitarea Comisiei a luat in calcul recomandarile ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, precum si principiile respectarii drepturilor omului in zonele de conflict. Totodata, s-au avut in vedere si recentele evolutii in procesul de pace din aceasta zona, precum si interesul de politica externa al Romaniei de a fi conectata la realitatile din zonele fierbinti ale globului, se arata in documentul aprobat de Biroul Permanent. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.