"Aruncarea in aer a postului "Europa Libera" si asasinarea redactorului-sef Emil Georgescu au fost intreprinse de catre colonelul Diaconescu Ion, locotenent-colonelul Sergiu Nica, seful U.M. 0544/R, cu ajutorul colonelului Nadejde Nicolae, si al unui
"Aruncarea in aer a postului "Europa Libera" si asasinarea redactorului-sef Emil Georgescu au fost intreprinse de catre colonelul Diaconescu Ion, locotenent-colonelul Sergiu Nica, seful U.M. 0544/R, cu ajutorul colonelului Nadejde Nicolae, si al unui cetatean strain".
Cum am vazut din Dosarul C-79 al "AVO" ungar, "cetateanul strain" nu era altul decat "Carlos Sacalul". O alta parte a contractului legat de "Europa Libera" o constituia actiunea de "intimidare" a unor exilati romani, "clientii" CIE (Centrul de Informatii Externe). Pentru "intimidarea" fiecarui exilat s-a platit, in contul de la BRCE, detinut de amanta (apoi sotia lui "Carlos"), Magdalena Kopp ("Lilly"), cate un milion de dolari. Intr-o vila situata la Otopeni, "Carlos" a pregatit, inca din septembrie 1980, tentativele de "intimidare". Ofiterul Andrei Vicescu ("Andre") i-a remis in acest scop lui "Carlos" dosarele complete ale celor trei exilati, cu adresele, fotografiile si rutele cotidiene, rezultate din "filajul" CIE.
"Amintirile lui Hrusciov" explodeaza
La 3 februarie 1981, Nicolae Penescu (85 ani) - fost ministru de Interne inainte de constituirea regimului stalinist, fondator al "Consiliului National Roman" in exil - a primit la locuinta lui din Paris, Boulevard Berthier, un pachet al carui continut declarat era o carte: amintirile lui Hrusciov! In realitate, pachetul disimula o incarcatura exploziva, pregatita de "Carlos" si grupul SEPARAT la Bucuresti. Explozia l-a ranit grav pe Nicolae Penescu la fata si la maini. Transportat urgent la spitalul "Beaujon", Penescu a suportat o operatie chirurgicala complicata.
Tot pe 3 februarie 1981, a doua victima a complotului CIE - scriitorul disident exilat Paul Goma - a primit si el, spre "lectura", amintirile lui Nikita Hrusciov. Prudent, Paul Goma insa a chemat politia franceza, care a dezamorsat incarcatura.
Pe 4 februarie 1981, "amintirile" buclucase bateau la usa casei lui Serban Orescu, din Köln, ranindu-l grav. Potrivit expertilor, incarcaturile nu erau suficient de puternice ca sa ucida victimele.
Scopul era doar sa-i "desfigureze" si astfel sa-i "intimideze" pe exilati in ajunul unei importante conferinte europene, unde urmau sa ia cuvantul.
In ce-l priveste pe Emil Georgescu, lucrurile au fost controversate, pana in 1997, cand revista germana "Focus" a avut acces la dosarele CIE.
Doi ucigasi francezi angajati - Layani si Cottenceau - l-au injunghiat pe Emil Georgescu la Haar, in apropiere de München, pe 28 iulie 1981, cu 20 de lovituri de cutit. Emil Georgescu a supravietuit (pana in ianuarie 1985) si a aparut ca martor in procesul lui Layani si Cottenceau. La proces, Emil Georgescu a afirmat ca in spatele atentatului se afla CIE. Layami - cel care l-a injunghiat pe Emil Georgescu - a afirmat ca fusesera "angajati" de un roman din Franta, ca "sa-l bata pe Georgescu si sa se intoarca cu banii si bijuteriile date". Cottenceau a refuzat sa vorbeasca. Apararea a sustinut ca Emil Georgescu avea o afacere, prin care procura pasapoarte rudelor din Romania care doreau sa emigreze in Vest, pentru "reunificarea familiilor". Atentatul fiind un act de razbunare, din partea unui client nemultumit ca ruda sa nu primise inca pasaportul la Bucuresti, ca sa se exileze.
In scrisoarea lui Virgil Magureanu, adresata responsabilului cu securitatea "Europei Libere" (citata in primul episod) se nega implicarea fostei CIE in atentatul asupra lui Emil Georgescu. Ceva asemanator a transmis si BBC-ul, dupa atentat. Iata insa ca acum, revista "Focus" - care a putut accede la dosarele CIE - afirma ca atentatul a fost opera colectiva a CIE si a lui "Carlos". "Focus" mai sustine ca tot grupul SEPARAT si CIE au fost actorii principali in plasarea bombei care l-a desfigurat pe Ion Serban, fost agent al Securitatii, fugit. Si intr-un alt atentat, in care masina unui alt fost agent al Securitatii a sarit in aer.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.