Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a comentat ieri pachetul de legi privind asigurarea reformei justitiei, in cadrul unei conferinte pe tema democratiei si statului de drept, organizata de Fundatia Konrad Adenauer. Macovei s-a referit la motivatiil
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a comentat ieri pachetul de legi privind asigurarea reformei justitiei, in cadrul unei conferinte pe tema democratiei si statului de drept, organizata de Fundatia Konrad Adenauer. Macovei s-a referit la motivatiile concrete care au determinat elaborarea noilor legi pentru reforma justitiei, in special la situatia actiunilor disciplinare contra magistratilor, care au devenit tot mai rare gratie fostei legi privind statutul magistratilor care a ridicat solidaritatea de breasla, pana la transformarea ei intr-un scut de protectie pentru magistratii cu "bube in cap". Potrivit Monicai Macovei, "constructia adoptata in 2004", in acest domeniu, "a fost diabolica", deoarece declansarea actiunilor diciplinare revenea colegiilor de conducere ale instantelor sau parchetelor, care isi acopereau magistratii-colegi, astfel incat s-a putut trage concluzia ca "sistemul era construit spre neschimbarea sefilor". Ministrul a precizat ca aceste colegii de conducere sunt practic "formate din sefi", care nu declansau cercetarea disciplinara impotriva lor insasi. Prezent la dezbateri, presedintele Traian Basescu a apreciat ca functionarea Justitiei este una dintre cele mai mari probleme ale Romaniei.
CSM va trebui sa taie capete
Ca urmare a modificarilor legislative pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, decizia declansarii cercetarii va trece de acum inainte de la colegiile de conducere, la Inspectia Consiliului Suprem al Magistraturii, care potrivit noilor legi, va purta intreaga responsabilitate pentru "curatenia" din Justitie. Daca pana ieri CSM invoca presei faptul ca nu putea sanctiona vreun magistrat, pana cand colegiile de conducere de la instantele sau parchetele unde acesta activa nu hotarau trimiterea lui in fata sectiilor de judecata ale CSM, aceasta institutie are azi toate armele necesare pentru a curata magistratura de incompetenti si corupti. Daca neincrederea cetatenilor in actul de justitie (cotata azi in sondaje la alarmantul procent de 80%) nu va scadea, iar dreptatea va fi pe mai departe o "loterie", care se oglindeste fidel in bilanturile anuale de activitate ale instantelor judecatoresti unde procentul de casari ale hotararilor in caile de atac depaseste 50%, pentru aceste lucruri CSM va trebui sa dea socoteala. In special prin raportul anual pe care potrivit noilor legi va trebui sa-l prezinte Parlamentului.
Competente depline
Competentele CSM in tragerea la raspundere a magistratilor care savarsesc abateri sunt depline. CSM stabileste grupurile de inspectori, intrucat functiile de judecator inspector si procuror inspector au fost desfiintate, astfel incat, acolo unde nu vor fi inspectori suficienti, Consiliul va putea insarcina anumiti judecatori sau procurori pentru a realiza anchetele diciplinare, cu conditia insa de a nu desemna inspectori care lucreaza pe raza instantei unde functioneaza magistratul cercetat, pentru a se elimina suspiciunea unor eventuale "cumetrii". Ministrul Justitiei a subliniat ca e nevoie de mare atentie la selectia inspectorilor si a reluat declaratiile potrivit carora "exista rezistenta din partea celor afectati de aceste masuri".
Tot in legatura cu magistratura, Macovei a mentionat si masura de a se reduce varsta de pensionare si de a se interzice ramanerea in functie, dupa varsta de pensionare, care a starnit un val de nemultumiri mai ales la nivelul judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie, care au atacat problema la Curtea Constitutionala, printr-o sesizare de neconstitutionalitate ce urmeaza a fi solutionata pe data de 6 iulie a.c. Ministrul Justitiei a subliniat ca vor fi obligatorii cursurile de limbi straine si de operare pe calculator intrucat pana la finele anului in curs toti magistratii vor avea un computer, gratie alocarii unor fonduri speciale, si a adaugat ca intentioneaza ca, de la 1 iulie 2006, toate sedintele de judecata sa fie inregistrate.
Una din marile probleme ale Romaniei
"Una dintre cele mai mari probleme ale Romaniei se refera la functionarea Justitiei ca structura independenta in stat", a aratat ieri presedintele Traian Basescu, care a subliniat ca aceasta nu se poate transforma "peste noapte" intr-un domeniu perfect, oricata libertate ar avea cei care lucreaza in sistem. Seful statului a explicat, in interventia sa la Conferinta "Democratia si statul de drept in Romania si in Sud-Estul Europei", ca este nevoie de profesionalism si schimbarea mentalitatilor pentru ca Justitia sa functioneze. "De la scrierea legii, de la punerea institutiilor in texte de lege, pana la functionarea lor, asa cum legea o cere, drumul este greu si anevoios. Acest drum implica o reprofesionalizare a tuturor acelora care conduc institutiile si lucreaza in ele. Aceasta impune crearea unor constiinte noi. Pentru ca justitia din Romania sa functioneze ca o putere in stat, avand ca unic stapan legea, este un drum lung de parcurs", a insistat Basescu. "Pentru mine, ca politician, este clar ca pana vom avea o Justitie cu adevarat performanta trebuie sa investim enorm in pregatirea oamenilor, schimbarea accelerata a mentalitatii celor care lucreaza in Justitie, crearea acelei mentalitati independente, libere de influenta politica uneori facuta direct, uneori doar in constiinta omului", a mai spus presedintele. El a amintit ca "asumarea raspunderii de catre Guvernpe un pachet de legi, care include si legile Justitiei, a fost, probabil, ultimul segment al desavarsirii sistemului juridic ca putere independenta in stat din punct de vedere legislativ". Seful statului a pledat pentru schimbarea accelerata a mentalitatii oamenilor care lucreaza in Justitie pentru ca acestia sa devina "independenti si liberi de influenta politica". "Aici este cheia pentru ca Justitia din Romania sa functioneze ca o putere in stat avand ca stapan legea si Constitutia statului roman", a concluzionat Basescu.
Necesitatea profesionalizarii
"Cine crede ca Justitia romana va functiona ca cea din Germania sau Franta, peste noapte, greseste. Avem de parcurs un proces de instruire a oamenilor, de scoatere a lor de sub mentalitatea ca Justitia are stapan. Acesta este un proces dificil", a mai spus Basescu. El s-a declarat convins ca in prezent, oficialii UE cer Romaniei progres, si nu perfectiune. "Nu putem sa ne asumam responsabilitatea transformarii peste noapte a Justitiei intr-un performanta, oricata libertate are acum", a mai spus presedintele. El a insistat sa precizeze ca, in prezent, nici un politician nu mai intervine sa-i dea indicatii vreunui judecator, sef de instanta sau vreunui procuror. "Si totusi, acestor oameni nu le vine inca sa creada ca nimeni nu-i va intreba nimic daca vor face o arestare care nu convine", a continuat Basescu. El a amintit ca exista "probleme de pregatire profesionala pentru ca fenomenul nu este identificat, de multe ori, oricata bunavointa ar exista", in conditiile in care pana in 2004, Justitia a fost controlata masiv, politic. "Acum trebuie sa-i dam sentimentul ca este libera in a aplica legea", a accentuat Basescu, apreciind ca este greu "sa imaginam o Justitie performanta in lupta anti-coruptie fara o profesionalizare competenta". "Justitia romana nu si-a creat reflexul luptei anti-coruptie fara menajamente. Am convingerea ca este doar o chestiune de timp pana cand Justitia va deveni eficienta pentru ca acum exista si cadrul legal si vointa politica pentru a face Justitia a treia putere in stat", a spus presedintele.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.