O alianta politica (sau partid) care nu a castigat cifric alegerile nu poate guverna. Un presedinte care si-a castigat fara echivoc functia in alegeri, o poate face.
Oricat de multe afinitati filozofice as avea cu actuala guvernare pe care mi-o
O alianta politica (sau partid) care nu a castigat cifric alegerile nu poate guverna. Un presedinte care si-a castigat fara echivoc functia in alegeri, o poate face.
Oricat de multe afinitati filozofice as avea cu actuala guvernare pe care mi-o inchipui de centru dreapta, mi-ar fi greu sa trec cu vederea faptul ca actuala Alianta a obtinut, atat in Camera Deputatilor, cat si in Senat, mai putine mandate decat Coalitia PSD + PUR! Si, oricat de incomod ar fi, voi reaminti ca, de fapt, Traian Basescu a castigat alegerile generale din 2004! Voi reaminti ca Traian Basescu a inventat posibilitatea ajungerii la guvernare a Aliantei DA, in ciuda celor aproximativ 5 procente in plus pe care Coalitia PSD + PUR le inregistra in fata Aliantei! Sentimentul real de bucurie - pe care l-am trait atunci cand am constientizat ca noul Presedinte al Romaniei va face in asa fel incat va bloca perpetuarea la putere a stangii corupte - a fost certamente umbrit de constatarea ca sistemul democratic poate fi, eufemistic vorbind, orientat in favoarea unui anumit pol de putere. Si asta, indiferent de cifrele reci si de rezultatul final al unui scrutin.
Guvernarea PNL-PD sufera din acest considerent. Bunele intentii, orientarea vadit pro-anglo-americana ("axa Washington - Londra - Bucuresti"), incercarea de a orienta economia si finantele catre acumulare, eficienta si productivitate si de a cocheta cu renuntarea la unele facilitati socio-economice adresate populatiei (cum ar fi, de exemplu, reducerea ajutorului financiar al statului pentru mamele cu nou nascuti) par izvorate dintr-o intentie clara a Puterii politice de a demonstra ca guverneaza la dreapta PSD-ului. Din nefericire, insa, tind sa cred ca Alianta nu isi poate exersa pe deplin nici vocatia si nici actiunea de centru-dreapta atat timp cat nu exista o baza electorala reala, solida, explicita si manifesta in Romania anului de gratie 2005 care sa isi asume iesirea din zona iluzorie de confort pe care guvernarea de stanga a regizat-o si a alimentat-o prin artificii fiscale timp de 11 ani. Imi este teama ca Alianta DA se va confrunta, mai devreme sau mai tarziu, cu un recul de imagine si simpatie, pe masura ce exigentele unei guvernari orientate pe restructurare accelerata si eficienta - inevitabil acompaniate de certe sacrificii din partea populatiei - nu vor mai putea fi ocolite.
Sa nu ne imbatam cu apa rece. Actualul trend pozitiv al simpatiei Aliantei DA in ochii electoratului - conform ultimului Barometru IMAS - nu trebuie privit altfel decat in directa relatie cu finalul fericit al crizei ostaticilor. Caci, daca ne uitam la indicatorul starii generale de spirit a populatiei vom observa ca acelasi Barometru indica o crestere constanta a procentului celor care cred ca Romania se indreapta spre o directie gresita: de la 27% in Ianuarie 2005, la 49% in iunie 2005! Iar aceasta stare de insatisfactie va creste pe masura ce contributiile sociale vor fi aliniate la normele europene - adica, micsorate! Mai deunazi, Ionut Popescu amintea de posibilitatea unei scaderi de doua puncte procentuale in 2006, iar premierul Calin Popescu Tariceanu afirma ca va fi vorba de o scadere de... cinci procente! Pe fondul unui electorat care si in 2004 a votat majoritar cu stanga, guvernarea Aliantei DA va fi pusa in foarte scurt timp la grea incercare.
Colac peste pupaza, lipsa de dialog si numeroasele divergente dintre PD si PNL - partide care, vorba lui Valeriu Stoica, "par sa aibe o strategie comuna despartirii" - fac sa fie din ce in ce mai dificila o atare guvernare. Spectrul dihotomiilor distructive din interioul CDR pare sa mai bantuie inca...
Pe acest fond, Traian Basescu apare ca singurul personaj capabil sa aduca legitim - si avand o sustinere baza electorala solida - o rezolvare situatiei controversate cu care se confrunta Guvernarea DA. Nu mai este un secret pentru nimeni, alegerile anticipate ar putea fi solutia. Personal nu cred in solutia remanierii guvernamentale sau in cea a fuziunii dintre PNL si PD. Nu cred, deoarece baza electorala ramane, in continuare, supusa indoielii. Alianta are nevoie cat mai rapid nu de cosmetizare, ci de o legitimitate electorala autentica, indubitabila si netributara Palatului Cotroceni daca se doreste ca Romania sa iasa din zodia prezidentialismului cu miros paternalist - indiferent daca tonurile sunt de stanga sau de dreapta.
Alegerile anticipate apar, in atari conditii, ca fiind cea mai corecta solutie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.