Rapsodul grec Thanasis Polykandriotis, un maestru al traditionalului instrument buzuki, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca "Zorba exista", insa intr-o muzica cu un sunet nou, al zilelor noastre. Thanasis Polykandriotis va sustine, astaz
Rapsodul grec Thanasis Polykandriotis, un maestru al traditionalului instrument buzuki, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca "Zorba exista", insa intr-o muzica cu un sunet nou, al zilelor noastre. Thanasis Polykandriotis va sustine, astazi, de la ora 20.00, la Arenele Romane, un concert intitulat chiar "Zorba", urmand sa cante alaturi de o orchestra simfonica si de violoncelistul roman Adrian Naidin.
Cantaretul a povestit ziaristilor ca se afla in Romania datorita lui Adrian Naidin pe care l-a cunoscut pe o plaja din Grecia. Ulterior, cei doi artisti au sustinut numeroase concerte impreuna in Grecia. "Totul se intampla pentru un anumit motiv. Daca romanii vor iubi acest instrument, buzuki, care este urmasul tamburului din timpul lui Pitagora, atunci eu voi fi obligat sa vin mereu aici", a adaugat cantaretul.
Polykandriotis a facut apoi o mica demonstratie a ceea ce inseamna muzica traditionala greceasca. Despre muzica populara romaneasca, artistul a spus ca ii place foarte mult si ca o asculta inca de mic copil. Cu toate acestea, nu a spus nici un nume al vreunui cantaret roman. El a marturisit ca in 1988 a trebuit sa aleaga intre Romania si Ungaria pentru a studia muzica simfonica. "Insa, din pacate, am ales Budapesta. Altfel, as fi fost aici de mult si m-ati fi cunoscut", a adaugat el.
In ceea ce priveste pastrarea muzicii traditionale, Polykandriotis a spus ca fiecare popor trebuie sa-si sustina "pana la sange" muzica specifica si sa accepte mai putin muzica actuala americana, in special. Pentru a salva traditionalul buzuki, Thanasis Polykandriotis a infiintat o scoala in Grecia, unde 220 de elevi studiaza acest instrument. Spectacolul de la Bucuresti, organizat de compania Events, va dura aproximativ o suta de minute si va contine piese variate, unele cu accente traditionale sau clasice, altele cu ritmuri vibrante, moderne, pornind de la un singur instrument si ajungand la o intreaga orchestra. Nu vor lipsi nici elementele de scenografie si decor ce duc cu gandul la vechea Elada. Biletele, ale caror preturi variaza intre 360.000 lei si 1.500.000 lei, se pot gasi la casa de bilete a Salii Palatului, reteaua de magazine Diverta sau, online, la www. events.ro. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.