Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, va propune Delegatiei Permanente a partidului sanctionarea deputatilor liberali din Comisia juridica a Camerei, care au votat alaturi de PSD la legea privind spalarea banilor. Anuntul a fost facut ieri de se
Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, va propune Delegatiei Permanente a partidului sanctionarea deputatilor liberali din Comisia juridica a Camerei, care au votat alaturi de PSD la legea privind spalarea banilor. Anuntul a fost facut ieri de secretarul general al PNL, Dan Motreanu, intr-o conferinta de presa. Motreanu a explicat ca deputatii PNL din Comisia juridica nu au sprijinit varianta Guvernului in privinta monitorizarii tranzactiilor imobiliare mai mari de 15.000 de euro. Aceasta reglementare este cuprinsa in legea privind prevenirea si combaterea spalarii banilor. "Deputatii respectivi au votat in favoarea propunerii PSD, care ridica aceasta limita la 50 de mii de euro. A fost nevoie de interventia ministrului Justitiei si a presedintelui PNL pentru ca varianta Guvernului sa fie votata de Comisie", a precizat Motreanu. El a spus ca parlamentarii liberali care au votat cu PSD ar putea fi sanctionati cu avertisment scris, daca sunt la prima abatere. "Daca unii dintre ei au mai multe abateri, atunci ar putea fi suspendati din functie pe timp limitat sau li s-ar putea retrage sprijinul politic", a completat Motreanu.
Amendamentul buclucas
Sa vedem ce anume a starnit mania premierului-presedinte PNL. Marti, membrii Comisiei juridice a Camerei Deputatilor au adoptat, cu amendamente, proiectul de modificare a Legii pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, stabilind ca bancile, institutiile financiare si societatile de asigurari, notarii publici sunt obligati sa informeze Autoritatea Nationala de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor in legatura cu operatiunile ale caror limite minime reprezinta echivalentul a 10.000 de euro. La sedinta a participat Monica Macovei, ministrul Justitiei, care a sustinut pe toate caile reglementarea amintita mai sus. Insa, pana sa se ajunga la parafarea articolului in varianta preferata de ministru, proiectul legislativ a suferit un prelung travaliu.
Monica Macovei nervoasa
Initial, majoritatea membrilor comisiei adoptasera un amendament al deputatului PSD Ioan Timis prin care suma minima care trebuie declarata era stabilita la 50.000 de euro. Textul pesedistului a fost votat insa abia dupa ce membrii comisiei respinsesera un amendament al deputatului PNL Petre Ungureanu, prin care plafonul ar fi urmat sa fie de 100.000 de euro. Propunerea deputatului liberal a determinat protestul ministrului Justitiei, care a exclamat ca nu ii vine sa creada ce aude. Aceasta a invocat faptul ca in multe tari europene nivelul sumelor din tranzactiile care trebuie sa fie raportate Autoritatii este de 10-15.000 de euro, directivele europene recomandand acest plafon. Ulterior votarii plafonului de 50.000 de euro si inainte ca membrii comisiei sa parcurga intreg proiectul de lege, deputatii PNL au anuntat ca nu mai pot sa participe la lucrari deoarece au o intalnire, la sala grupului, cu premierul Tariceanu. Ei au fost insotiti de Macovei, cele doua parti continuand sa isi faca reprosuri pe drumul pana la sala de sedinta a grupului, in legatura cu punctul de vedere asupra sumei minime care trebuie sa fie declarata Autoritatii.
S-a rezolvat
Reveniti in scurt timp la sedinta Comisiei juridice, deputatii liberali au declarat ca a fost vorba de o neintelegere, Petre Ungureanu anuntand ca isi retrage amendamentul care fusese respins de majoritatea colegilor sai de comisie. El s-a pronuntat pentru adoptarea unui amendament propus de deputatul PRM Petru Calian, respins anterior de comisie, prin care suma care trebuie declarata Autoritatii ar fi urmat sa fie de 15.000 de euro. Propunerea sa a fost, insa, respinsa de ministrul Justitiei, care, precizand ca este constienta de riscul de a deveni "extrem de nesuferita", a mentionat ca toti expertii de preaderare au sustinut ca limita tranzactiilor care trebuie sa fie declarate trebuie sa fie de 10.000 de euro. La propunerea liberalilor, membrii Comisiei juridice au revenit asupra votului dat pentru stabilirea plafonului de 50.000, adoptand varianta propusa de ministru.
Pozitia acuzatului
Intrebat de ZIUA ce parere are despre sanctiunea pe care i-o pregateste seful partidului, Ungureanu s-a aratat surprins. Nu stia nimic despre intentia presedintelui PNL. Mai mult, nici nu se astepta sa fie sanctionat. Petre Ungureanu ne-a marturisit ca, in urma unei discutii avute cu Monica Macovei, dupa ce aceasta "l-a informat pe premier" despre comportamentul liberalilor in comisie, ministrul Justitiei ar fi admis ca propunerea sa a fost facuta cu buna credinta si si-a cerut scuze. "Cred ca doamna Macovei nu si-a facut datoria pana la capat si nu i-a mai spus domnului Tariceanu ce a discutat cu mine. Iar premierul a ramas cu prima impresie", a adaugat Ungureanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.