In principiu se poate considera ca Romania a facut, in ultimii ani, progrese importante in ceea ce priveste modernizarea legislativa, inclusiv in ceea ce priveste pietele financiare. Putem spune, fara sa gresim, ca tema de fond a pietelor financiare,
In principiu se poate considera ca Romania a facut, in ultimii ani, progrese importante in ceea ce priveste modernizarea legislativa, inclusiv in ceea ce priveste pietele financiare. Putem spune, fara sa gresim, ca tema de fond a pietelor financiare, pentru anii ce urmeaza, nu este in primul rand de natura legislativa, ci de natura institutionala si functionala. Reforma institutionala a pietelor financiare se refera mai ales la intarirea capacitatii de reglementare si supraveghere a autoritatilor abilitate si la facilitarea dialogului acestora cu asociatiile profesionale. Reforma functionala se refera la acele masuri necesare pentru cresterea capitalizarii institutiilor financiare si pentru indeplinirea rolului de colector si redistribuitor al resurselor financiare.
Ceea ce mai trebuie rezolvat prin lege este legat mai degraba de anumite retusuri care, fie din perspectiva experientei anterioare, fie din cea a integrarii europene, trebuie adaugate. Iata, pe scurt, care sunt prioritatile noastre pentru anul 2005:
- modificarea Legii 297/2004 privind piata de capital in sensul transformarii Bursei de Valori Bucuresti din institutie de interes public in societate comerciala. Aceasta modificare legislativa a fost deja votata in Parlament si se asteapta promulgarea.
- modificarea Legii 297/2004 privind piata de capital in sensul majorarii pragului de detinere de actiuni la Societatile de Investitii Financiare, de la 0,1% la 1%, incluzandu-se si procedurile de interventie in cazul depasirii acestui prag de catre actionari. Propunerea legislativa a fost votata la Senat si urmeaza procedura de adoptare in Camera Deputatilor.
- largirea cadrului legislativ al creditului ipotecar, privind circulatia secundara si securitizarea ipotecilor. Propunerea legislativa a fost depusa in Parlament si urmeaza a fi votata in cursul lunii septembrie.
- crearea Fondului "Proprietatea", ca societate de investitii financiare. Proiectul a fost adoptat in procedura asumarii raspunderii in cursul lunii iunie.
- modificarea legii 32/2000 privind societatile de asigurare si supraveghere a asigurarilor si a legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile. Propunerile legislative au fost depuse in Parlament si se asteapta avizul Guvernului si al Consiliului Legislativ, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor dandu-si deja acordul.
- modificarea Legii 78/2000 privind combaterea coruptiei, in sensul redefinirii infractionalitatii economice in domeniul bancar. Modificarea are in vedere diferentierea, din punctul de vedere a gravitatii, dintre incalcarea legilor si a normelor BNR, pe de o parte, si a normelor interne ale bancilor, pe de alta parte, acestea din urma fiind, indeosebi, contraventii si nu infractiuni. Pentru o solutie, in aceasta privinta, se asteapta un punct de vedere din partea Ministerului Administratiei si Internelor si din partea Ministerului Justitiei.
- modificarea legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, in sensul simplificarii unor proceduri.
- realizarea cadrului legislativ pentru bursele de marfuri. Propunerea legislativa, cu avizul favorabil al Guvernului si al Consiliului Legislativ, se afla in dezbaterea Comisiei de Buget, Finante si Banci a Senatului.
- modernizarea legislatiei liesingului. Propunerea legislativa asteapta avizul Guvernului si al Consiliului Legislativ.
- modernizarea legislatiei fondurilor de pensii. Proiectul de lege se afla in dezbatere publica, urmand sa intre in procedura parlamentara in sesiunea de toamna.
La aceste proiecte de legi se adauga cele care sunt emise, indeosebi prin ordonante de urgenta, pentru a inlesni procesul de privatizare pentru Banca Comerciala Romana si Casa de Economii si Consemnatiuni.
Asadar, un an important in ce priveste efortul legislativ. Acest efort trebuie insotit, cum spuneam, de o buna supraveghere a pietelor de catre institutiile abilitate si de o sporire a capitalizarii pietelor financiare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.