Serviciul militar obligatoriu se va suspenda incepand cu 1 ianuarie 2007, iar armata va fi pe baza de voluntariat, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu (foto). El a prezentat un proiect de lege in acest sen
Serviciul militar obligatoriu se va suspenda incepand cu 1 ianuarie 2007, iar armata va fi pe baza de voluntariat, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu (foto). El a prezentat un proiect de lege in acest sens, afirmand ca ultima incorporare a recrutilor va avea loc in octombrie 2006, pentru militarii in termen si in iunie 2006 pentru cei cu termen redus. "Acestea sunt si datele pana la care va continua aplicarea Legii 46/1996, privind pregatirea populatiei pentru aparare", a precizat ministrul. Atanasiu a mentionat ca MApN nu a mai facut incorporari pentru Fortele navale, incepand din anul 2004, iar pentru Fortele Aeriene nu se vor mai face incorporari de la sfarsitul acestui an.
Militarie pe baza de voluntariat
Potrivit proiectului MApN, de la 1 ianuarie 2007, cetatenii care indeplinesc conditiile prevazute de lege vor avea posibilitatea sa efectueze serviciul militar pe baza de voluntariat. "In prezent sunt mai multe cereri pentru militari cu contract decat numarul de locuri existent. Dupa aplicarea noii legi vom selecta tinerii care doresc sa faca armata pe baza de voluntariat", a aratat Atanasiu. Pana la sfarsitul anului viitor, MApN va organiza sistemul de recrutare si de selectie a tinerilor care vor sa faca armata pe baza de voluntariat. Ministrul a precizat ca pe durata starii de razboi, mobilizare sau asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie pentru toti barbatii in varsta de peste 20 de ani. Printre avantajele noii legi, ministrul a precizat profesionalizarea completa a armatei, o mai mare stabilitate a organismului militar si reducerea problemelor de disciplina. El a explicat ca pentru un militar profesionist, care va avea un contract de cinci ani, va fi cheltuita o singura data suma necesara pregatirii acestuia. Ministrul sustine ca proiectul de lege a fost depus la Guvern si ca pana la sfarsitul anului ar putea fi adoptat de Parlament. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.