Cele 20 de desene, gravuri si pandantivul oferit de Picasso lui Geneviéve Laporte, in 1951, au fost vandute la licitatie, luni seara, la Artcurial, Paris, pentru suma totala de 1,54 milioane de euro. Licitatia a fost mai stransa pentru "Od
Cele 20 de desene, gravuri si pandantivul oferit de Picasso lui Geneviéve Laporte, in 1951, au fost vandute la licitatie, luni seara, la Artcurial, Paris, pentru suma totala de 1,54 milioane de euro. Licitatia a fost mai stransa pentru "Odalisque" care fusese estimat la 180.000 de euro si a fost cumparat de statul francez pentru Muzeul Picasso din Paris la pretul de 410.000 de euro. "Le songe" fusese estimat la 160.000 de euro, dar a atins pretul de 360.000 de euro. Intregul lot scos la licitatie de Laporte, fosta iubita a pictorului, continea 18 desene, gravuri si un pandantiv din argila. Suma obtinuta din vanzarea acestora va fi donata pentru crearea unei fundatii de protectie a animalelor si a mediului.
Geneviéve Laporte avea 17 ani in 1944, cand a fost desemnata sa-l intervieveze pe Picasso, in varsta de 63 de ani, pentru revista liceului. La inceput, intre ei nu a fost decat o prietenie nevinovata, dar cei doi s-au reintalnit in mai 1951 si s-au indragostit. Vor petrece impreuna vara lui 1951, la Saint-Tropez, cu Paul si Dominique Eluard. Povestea lor de dragoste se va termina in 1953, dupa ce Francoise Gilot (una din cele mai importante femei din viata pictorului, mama Palomei Picasso) il paraseste pe Picasso. Pictorul ii propune atunci lui Geneviéve sa plece cu el la Vallauris. Ea refuza insa sa-l urmeze intr-un loc "atat de impregnat de povestea lui de dragoste cu alta femeie". Dupa terminarea relatiei lor, cei doi vor continua sa se vada cu regularitate pana in 1961, an in care Picasso se va casatori cu Jacqueline Roque, in varsta de 26 de ani. Ulterior ea s-a casatorit, iar in prezent este bunica.
"Dupa cum vedeti nu topai intr-un picior de bucurie ca le-am vandut", a precizat "muza" lui Picasso afisand si acum, la 78 de ani, acelasi zambet luminos care l-a vrajit si fascinat pe marele pictor. "M-am gandit ca este insa o atitudine egoista din partea mea sa le tin incuiate intr-un seif. Acum nu-mi ramane decat sa sper ca desenele mele dragi au ajuns pe mana cuiva care sa le iubeasca cel putin la fel de mult precum le-am iubit eu", a mai declarat Geneviéve. (C.C.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.