De aproape doi ani il cauta serviciile speciale ucrainene pe generalul Alexei Pokaci, fostul sef al serviciilor de informatii din Ministerul de Interne al Ucrainei. In anii cand presedinte al Ucrainei era Leonid Kucima, generalul era omul tare al reg
De aproape doi ani il cauta serviciile speciale ucrainene pe generalul Alexei Pokaci, fostul sef al serviciilor de informatii din Ministerul de Interne al Ucrainei. In anii cand presedinte al Ucrainei era Leonid Kucima, generalul era omul tare al regimului. Nu era recomandabil sa-l superi; cu atat mai nechibzuita a parut indrazneala lui Ghiorghi Gongadze, unul din cei mai renumiti ziaristi ucraineni, care a publicat un articol foarte acid la adresa presedintelui ucrainean. Gongadze conducea un site de internet foarte popular, "Ukrainskaia Pravda", faimos pentru criticile la adresa coruptiei si faradelegilor regimului Kucima. Presedintelui Ucrainei nu i-a placut deloc materialul si i-a ordonat lui Pokaci sa-l convinga pe autor sa-si tempereze criticile. Generalul, insotit de trei subalterni gradati, s-a dus acasa la ziarist si l-a luat la o plimbare in natura. Discutia nu s-a desfasurat cum spera Kucima, asa ca ziaristul nu s-a mai intors acasa. Trupul decapitat al lui Gongadze a fost descoperit, mai tarziu, intr-o padure din apropierea Kievului. Pokaci a negat ca avea vreun amestec.
Totul s-a petrecut in octombrie 2000. Abia trei ani mai tarziu, in octombrie 2003, generalul a fost arestat, dar procesul se desfasura lent, asa ca a fost eliberat si plasat in arest la domiciliu. Atat a asteptat generalul: a doua zi si-a luat nevasta si a disparut. Dat in urmarire generala prin Interpol, generalul asasin era de negasit. Jurnalistii de la ziarul ucrainean "Sevodnia" au aflat, insa, ca sotia generalului este evreica: exista, deci, posibilitatea ca cei doi soti sa fi ajuns in Israel. Ziarul a decis sa trimita in Israel o echipa de jurnalisti. Nu le-a fost greu sa dea de urmele lui Pokaci, care se ascundea sub un nume fals. Asa a reusit sa paraseasca teritoriul ucrainean fara sa alerteze autoritatile de la granita. De obicei, evreii ucraineni care vor sa emigreze in Israel au nevoie de viza speciala a Ambasadei israeliene de la Kiev. Dar sotii Pokaci au emigrat fara sa fi trecut pe la serviciile consulare israeliene.
Initial, autoritatile de la Ierusalim au afirmat ca nu stiu nimic despre existenta generalului, dar responsabilii Politiei israeliene au recunoscut ca stiu despre cazul Pokaci si ca generalul se afla in vizorul lor. Un oficial al diplomatiei israeliene a declarat ca intre Israel si Ucraina exista relatii bune, astfel, daca Pokaci se afla in tara si Tribunalul ucrainean va emite un ordin de extradare, generalul va fi trimis la Kiev chiar daca, intre timp, ar fi obtinut drepturi de emigrant.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.