Depozitele la termen, certificatele de depozit si alte instrumente de economisire constituite sau achizitionate dupa 4 iunie 2005 se impoziteaza cu 10%, potrivit normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, aprobate de Guvern in sedinta de sap
Depozitele la termen, certificatele de depozit si alte instrumente de economisire constituite sau achizitionate dupa 4 iunie 2005 se impoziteaza cu 10%, potrivit normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, aprobate de Guvern in sedinta de saptamana trecuta. In cazul nerezidentilor, impozitul este de 5% pentru depozitele la termen, certificatele de depozit si alte instrumente de economisire constituite sau achizitionate inainte de 4 iunie si scadente ulterior acestei date, si de 10% pentru cele constituite intre 4 iunie si 31 decembrie 2005. De anul viitor castigul obtinut din astfel de instrumente de economsire va fi impozitat cu 16%. Dobanzile la depozitele la vedere/conturi curente in lei vor fi taxate cu 10% numai daca depasesc nivelul ratei dobanzii de referinta de pe pietele interbancare la depozitele la o luna comunicate de banca centrala in prima zi lucratoare a lunii pentru care se face calculul.
Cat priveste impozitarea castigurilor la jocurile de noroc, normele prevad ca acestea se impoziteaza, incepand cu 1 mai 2005 dupa cum urmeaza: 20% din venitul net care nu depaseste 100 de milioane de lei si 25% pentru castigul net care depaseste aceasta suma. Castigurile de pana la 6 milioane de lei nu se impoziteaza.
Venituri neimpozabile sunt alocatia pentru risc maternal, pentru ingrijirea copilului bolnav sau indemnizatia lunara pentru activitatea de liber-profesionist a artistilor interpreti sau executanti. Nu se impoziteaza nici salariile realizate de persoanele fizice cu handicap grav si accentuat, incadrate cu contract individual de munca. In ceea ce priveste modalitatea de calcul al accizelor pentru autoturismele si autoturismele de teren care fac obiectul contractelor de leasing, normele metodologice precizeaza ca in cazul celor din import noi sau rulate achizitionate in leasing, accizele se calculeaza in functie de starea autoturismului din momentul introducerii in tara. Cota de acciza datorata este cea in vigoare la momentul platii, aceasta aplicandu-se asupra bazei de impozitare formata din valoarea de intrare a autoturismului, la care se adauga cuantumul taxelor vamale si alte taxe speciale, dupa caz, datorate la momentul incheierii regimului vamal. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.