Filmul romanesc "Italiencele" este povestea a doua surori dintr-un sat din Oltenia care pleaca, ilegal, la cules de capsuni in Spania. Dupa un an, cand se intorc acasa, victorioase, cu un aer occidental, fetele spun ca n-au mai fost in Spania, la cap
Filmul romanesc "Italiencele" este povestea a doua surori dintr-un sat din Oltenia care pleaca, ilegal, la cules de capsuni in Spania. Dupa un an, cand se intorc acasa, victorioase, cu un aer occidental, fetele spun ca n-au mai fost in Spania, la capsuni, ci in Italia, la struguri. Adevarul este insa altul. O comedie dramatica, cu final optimist. Regizorul Napoleon Helmis i-a distribuit in acest film pe Mara Nicolescu, Ana Ularu, Valentin Popescu si Vlad Zamfirescu.
Regizorul a marturisit ca "Am vrut sa spun o poveste, nu sa fac un film. Filmul asta e dulce-amar, negru si alb. E trist si e vesel in acelasi timp.
"Italiencele" a fost filmat la Mihai Bravu, Calugareni, Gara Baneasa, Pasarea, Chirnogi, intre 2 iulie si 7 august 2003, in conditii nu tocmai "roz": canicula, balti, urzici, milioane de furnici, purici si gandaci. Regizorul l-a trimis pe Toma Cuzin, interpretul lui Brusli, sa se documenteze pentru rol observand comportamentul unui tanar fara adapost din Piata Amzei zis chiar asa: Brusli. Svetlana Mihailescu si-a donat onorariul pentru a face costumele.
Cand s-a filmat scena in care Jeni il bate pe Giovani, Vlad Zamfirescu s-a speriat de sticla groasa pe care a vazut-o in mana Marei Nicolescu. Ca urmare, intai s-a repetat cu un cascador care, ca sa atenueze lovitura, a avut o cheie lipita pe ceafa. Dupa toate aceste peripetii, locul sticlei a fost luat de o bata. Steagul american folosit in film a fost comandat special unui croitor. Acesta a fost nevoit sa-l coasa de doua ori, pentru ca prima oara a gresit si numarul stelutelor, si pe cel al liniilor. Regizorul a tinut foarte tare ca actorii sa vorbeasca in graiul oltenesc autentic. De aceea, uneori, s-au tras si 6 duble pentru ca, in loc de pe, sa se rosteasca "pa".
In film exista o scena in care, pe degetul Anei Ularu, se aseaza o buburuza. De fapt, buburuza a fost filmata in timp ce zbura de pe mana Anei. Gargarita a fost obtinuta cu greu: s-au vanat mai multe exemplare care au fost, apoi, depozitate intr-un borcan. Realizatorii au trebuit sa aiba multa rabdare pana cand, in sfarsit, una dintre ele sa aiba atata energie (fiindca si buburuzele sufera de caldura), incat sa-si ia zborul.
O parte dintre personajele si situatiile din film sunt inspirate din cele intalnite de regizor in satul sau natal. O alta sursa de inspiratie au fost filmarile realizate pentru emisiunea "Prezentul simplu".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.