General Electric (GE), una dintre cele mai mari firme din lume, vrea sa isi majoreze prezenta in Romania, principalele proiecte vizate fiind in infrastructura, unde oficialii GE apreciaza ca exista oportunitati numeroase in perspectiva alinierii la s
General Electric (GE), una dintre cele mai mari firme din lume, vrea sa isi majoreze prezenta in Romania, principalele proiecte vizate fiind in infrastructura, unde oficialii GE apreciaza ca exista oportunitati numeroase in perspectiva alinierii la standardele Uniunii Europene.
"Vrem sa crestem in aceasta zona si exista oportunitati reale, mai ales pe partea de infrastructura, respectiv productie, transport si distributie de electricitate, transport feroviar si infrastructura medicala. Suntem de asemenea incurajati de facilitatile oferite investitorilor straini, mai ales cota unica de impozitare", a spus directorul executiv regional pentru Europa de Sud-Est, Dan Ionescu, fara a oferi detalii legate de proiecte concrete.
Compania a organizat, ieri, pentru prima data in aceasta regiune "GE Day" (n.r - ziua GE in Romania), in cadrul evenimentului fiind programata semnarea unui contract de 0,7 milioane de euro cu autoritatile locale din Giurgiu, pentru un proiect ce vizeaza modernizarea sistemului de iluminat stradal.
GE Consumer&Industrial, prin partenerul sau ElectroDaniella, vor inlocui vechea instalatie de iluminat cu echipamente care permit economii anuale de pana la 35 la suta, iar serviciile de mentenanta sunt reduse. Amortizarea investitiei va fi realizata pe o perioada de sapte ani, prin economiile la consumul de energie. Compania americana si-a stabilit in Romania sediul central al unei platforme de dezvoltare care inglobeaza activitatile a 11 tari din regiune, din Croatia pana in Grecia si Cipru. Vanzarile directe in zona au ajuns anul trecut la 478 milioane de dolari, in crestere cu peste 90 la suta comparativ cu 2003.
Firma livreaza piese de schimb si asistenta tehnica pentru grupul tubogenerator de 706,5 MW al Unitatii 1 a centralei nucleare Cernavoda. GE este implicata si in proiecte de modernizarea infrastructurii Trans-electrica si a livrat echipamente pentru o serie de producatori de energie electrica, precum si la Sicomed si rafinaria Petrobrazi. "Colaborarea cu noua furnizori din Romania a creat un export anual in valoare de 65 milioane de dolari", se arata intr-un comunicat al firmei.
Un alt domeniu in care GE si-ar putea extinde activitatile in Romania vizeaza producere de energie electrica din surse regenerabile. Directorul executiv regional pentru Europa Centrala si de Est, Rusia si CSI al GE Energy, Rod Christie, a mentionat, ieri, ca firma studiaza cu atentie proiectele de implementare a unor unitati eoliene de generare de electricitate, desi acest segment este intr-o etapa incipienta in Romania. Cu venituri de 152 miliarde de dolari anul trecut, compania americana acopera activitati diverse, de la motoare pentru avioane, turbine generatoare de energie, materiale plastice, echipamente medicale pana la productie media si servicii financiare. General Electric este prezent in Romania din anul 1982, cand biroul-reprezentanta a fost inaugurat de catre departamentul GE Energy.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.