Citez dintr-o scrisoare primita la redactie: ""Pentru o gospodina care tine la «onoarea ei», nimic nu e mai important decat sa-i multumeasca pe cei care-i vin in ospetie"".
Doamna Maria Bargauanu din Craiova ne si da una
Citez dintr-o scrisoare primita la redactie: ""Pentru o gospodina care tine la «onoarea ei», nimic nu e mai important decat sa-i multumeasca pe cei care-i vin in ospetie"".
Doamna Maria Bargauanu din Craiova ne si da una dintre ""retetele de succes"" ale domniei sale, cu care si-a uimit nu de putine ori musafirii. ""Musafirii ca musafirii"", ne mai scrie dansa, ""dar mama e cel mai greu de multumit. Mama, si nu soacra, ca mie mama imi controleaza casa de-a-fir-a-par"". Scrisoarea doamnei Maria e buna si calda si ne releva un mediu familial echilibrat, unde ""neamurile «lui» si «ale mele» au devenit de multa vreme «ale noastre», intalnindu-se adeseori la aceeasi masa intinsa cu bucate gustoase, pe care le prepar, in bucataria mea, nu de putine ori la sugestia si cu sprijinul lor. Pentru cei din familia mea, bucataria este un element important de legatura. Aici imi beau cafeaua dimineata cu sotul meu, aici imi invat fetele sa gateasca («le invatam», ca amandoi ne pricepem si ne place «la cratita») si tot aici ma intalnesc cu verisoarele, cu vecinele ori cu prietenele, sa experimentam un fel nou de bucate"". In teritoriul acesta ""protejat"" de aburii mancarurilor si de aroma lor imbietoare a fost ""inventata"" si reteta pe care ne-a trimis-o si pe care o voi reproduce aici. Ea se numeste: aperitiv surpriza. ""E usor de facut. Procedati mai intai ca la un pandispan, scotand insa zaharul din reteta si adaugandu-i condimente. Deci, bateti 10 albusuri cu putin zahar, frecati galbenusurile pana devin cremoase si incep sa prinda o spuma alba. Le amestecati putin cate putin in spuma de albusuri, amestecati rand pe rand si 20 de linguri cu faina, in care ati pus o lingurita cu sare si un varf de cutit cu piper macinat. Adaugati si putin praf de copt stins cu zeama de lamaie. Separat, taiati cubulete un pumn de masline, un ardei rosu si unul galben, o felie de cascaval, 50 de grame de salam uscat, 50 de grame de muschi afumat (sau altceva asemanator), doua cepe verzi (inclusiv frunzele). Ungeti doua tavi de chec cu unt, le tapetati cu faina, turnati aluatul si presarati deasupra toate celelalte ingrediente, amestecandu-le usor cu o lingura, ca sa fie raspandite egal. Dati la cuptor 40 de minute. Atentie, il veti taia felii abia dupa ce s-a racorit. Va asigur ca aperitivul ii va surprinde pe musafiri"". Ce pot sa va mai spun? Eu am incercat reteta aperitivului-surpriza, iar succesul a fost asa cum l-a menit doamna Maria.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.