Tevatura pe marginea reformei din Justitie - acuzatiile exagerate ca Guvernul vrea sa desfiinteze separatia puterilor in stat, sa subordoneze Justitia Executivului etc. etc. - isi are sorgintea in blocajul institutional existent in Justitie in multe
Tevatura pe marginea reformei din Justitie - acuzatiile exagerate ca Guvernul vrea sa desfiinteze separatia puterilor in stat, sa subordoneze Justitia Executivului etc. etc. - isi are sorgintea in blocajul institutional existent in Justitie in multe privinte. Concret, PSD-ul a creat in lunga sa guvernare un dispozitiv legislativ care ii prelungeste influenta asupra Justitiei chiar dupa ce nu mai este la putere. Pe de alta parte, acelasi PSD a folosit inamovibilitatea magistratilor pentru a "mobila" pe vecie posturile cele mai importante din Magistratura, Procuratura si Consiliul Superior al Magistraturii cu oamenii sai. Ca urmare, a aparut in functionarea Justitiei fenomenul numit in mecanica "gripaj" - mecanismele nemaifunctionand: nenumarate cazuri nerezolvate, taraganate la infinit sau rezolvate gresit... Cu alte cuvinte, nu-i vorba de "intarirea tendintei autoritariste" a presedintelui statului sau ministrului Justitiei, ci de o intarire a statutului procurorilor si a atributiilor de control ale Consiliului Superior al Magistraturii - dupa cum a declarat doamna Monica Macovei. E vorba insa si de o "pritocire" a componentei unor foruri din aparatul Justitiei cu persoane care sa ia locul celor compromise.
Ministrul Justitiei nu va putea interveni in sistemul Justitiei decat prin declansarea procedurii de revocare din functie a unor procurori generali si adjunctilor lor; despre erori si abuzuri ale acestora presa a informat la timp. Doamna Monica Macovei a mai precizat ca intentioneaza si o restructurare a Parchetului National Anticoruptie avand in vedere ca la varful PNA exista un "conflict mocnit" cauzat de acelasi blocaj.
Functiile de conducere din instante si parchete vor fi scoase la concurs in temeiul reformei punandu-se astfel capat situatiei in care numerosi magistrati ignora legile. Persoanele care detin in prezent aceste posturi vor fi interimare pana la finalizarea concursurilor; este vorba nu de toti magistratii, ci de presedintii si vicepresedintii curtilor de apel, tribunalelor si judecatoriilor. O alta prevedere are in vedere reducerea vechimii in munca necesare ocuparii unor posturi astfel incat la concursul organizat de Institutul National al Magistraturii sa se poata prezenta si tineri. Reforma nu a uitat un alt aspect: colaborarea cu fosta securitate... Fostii colaboratori ai securitatii nu pot fi numiti in functii de conducere... In plus, judecatorii si procurorii sunt obligati sa completeze declaratii in fiecare an si pe propria raspundere ca nu sunt in prezent "lucratori operativi" sau "informatori" ai serviciilor secrete - romane sau straine... Nu de alta, dar ca sa nu se mai poata intampla ca hotararile si sentintele sa fie influentate de "organe" ca pe vremea lui Ceausescu....
De ce, deci, atata tevatura? Reforma din Justitie marcheaza un progres indiscutabil...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.