Dar, de fiecare data, dupa masa, in fata, nu mi se punea nici ceai, nici fructe, ci compot. Cat de racoritor putea fi sucul acela al fructelor! Visine, caise, cateva pomusoare de zmeura, pentru aroma, si ultimele cirese si capsuni - toate aceste fructe puse impreuna nu mai faceau un simplu compot, ci o simfonie a gusturilor. Mai mult acrisor decat dulce si destul de rece cat sa imi trezeasca iar pofta de joaca, licoarea aceasta minunata incorona masa. Dis-de-dimineata alergam in gradina sa strang fructe pentru compotul de dupa dejun. Desigur, ordinea era urmatoarea: o caisa in cos si trei in gura. Spre amiaza, cosul era plin mai mult cu visine, pentru ca niciodata nu m-am dat in vant dupa aceste fructe. Iata de ce si compotul avea o culoare pe care bunica mea o numea ""pielea cucoanei"", un roz rosiatic. LA TREABA. In primele zile de vacanta nu prea dadeam pe la bucatarie. Pe urma insa ma apuca pofta de gospodarit si faceam eu compotul, sub stricta supraveghere a bunicii. Astfel, am deprins secretele acestui suc extraordinar. De exemplu, compotul de fructe va deveni si mai gustos si va necesita mai putin zahar, daca in el se va adauga un pic de sare. Pentru a pastra o cantitate mai mare de vitamine, fructele se vor arunca in siropul clocotind, in prealabil adaugandu-se in el putina sare de lamaie. Ceea ce m-a mirat cel mai mult a fost momentul in care am vazut-o pe bunica turnand un pic de vin in amestecul acela de fructe. Ca sa aflu ca doua-trei linguri cu vin alb in compotul de caise si una-doua linguri cu vin rosu in cel de capsuni vor spori aroma fructelor fierte. DUPA MASA. Tin minte ca o data am pus si cateva felii de lamaie, ceea ce nu a stricat deloc compotul, ci l-a facut mai racoritor. Bineinteles ca nu se putea si fara boroboate. A fost o masa la care am ramas fara compot. De ce? Foarte simplu, am confundat zaharul cu sarea de lamaie. Atunci, doar pamantul s-a bucurat de bautura preparata de mine. Ca sa se raceasca repede, ibricul cu compot tutti-frutti era pus intr-un vas mai mare, pe jumatate plin cu apa rece de fantana. La sfarsitul mesei, sucul era numai bun de dat pe gat. Niciodata nu era suficienta o singura cana, mai luam una si inca una, pana ma ridicam de la masa, mai mult rostogolindu-ma. Atunci, bunica imi spunea: ""Nepotica lua bunica, nepotica! Ce bine a mancat ea si de aceasta data. Inca o saptamana si ai sa te indrepti, nu ai sa mai fii asa de slaba cum ai venit"".
Despre autor:
Sursa: Jurnalul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Analiză Clean Recycle: numărul deșeurilor de ambalaje, în creștere de sărbători
Sursa: green.start-up.ro
-
Femeia care rescrie felul în care copiii învață să vorbească
Sursa: start-up.ro
-
Răzvan Ghenu, Arggo: Ne confruntăm cu din ce în ce mai multe atacuri cibernetice
Sursa: retail.ro
-
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 29 aprilie - 5 mai
Sursa: garbo.ro
-
UniCredit va oferi carduri adaptate pentru nevăzători
Sursa: futurebanking.ro
-
Oracolul Îngerilor: Ce mesaj are Îngerul Păzitor pentru 26 aprilie 2024?
Sursa: kudika.ro
-
Ce măsuri au luat cele mai importante zone turistice din Italia pentru a...
Sursa: wall-street.ro