Jocul a prins judetele din Moldova si Ardeal, iar dosarul a ajuns la Directia de Investigare a Crimei Organizate si Terorismului din cadrul Ministerului Public, existand indicii de spalare de bani si evaziune fiscala

Dosarul "Delfinul"

Jocul a prins judetele din Moldova si Ardeal, iar dosarul a ajuns la Directia de Investigare a Crimei Organizate si Terorismului din cadrul Ministerului Public, existand indicii de spalare de bani si evaziune fiscala

Dosarul "Delfinul" a ajuns pe masa procurorilor Directiei de Investigare a Crimei Organizate si Terorismului (DICOT) din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere ca prejudiciul creat prin acest joc piramidal depaseste un milion de euro, iar zonele in care organizatorii si-au gasit adepti cuprind mai multe judete din Moldova si Ardeal.
Pana in momentul de fata, DICOT Timis a strans probe din toate zonele unde au existat informatii ca functioneaza acest joc, trimitand ulterior dosarul la Bucuresti.
Seful DICOT Timisoara, procurorul Mircea Andres, ne-a declarat, ieri, ca dosarul "Delfinul", in care sunt cercetate sase persoane din structura centrala a acestui joc piramidal sub aspectul savarsirii infractiunilor de spalare de bani, evaziune fiscala, inselaciune si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, a fost trimis, luna trecuta, la Bucuresti.
"Noi am fost primii care am demarat cercetarile in cazul "Delfinul", in baza probelor stranse de politistii inspectoratelor judetene. Ulterior, avand in vedere ca infractiunile au fost savarsite in mai multe judete, iar prejudiciul estimativ depaseste un milion de euro, ne-am declinat competenta in favoarea structurii centrale a DICOT", ne-a precizat procurorul Andres, mentionand ca dosarul a plecat sub numarul 4/D/P/2005.
Potrivit unor surse din cadrul Politiei Roman, numai in municipiu au fost inregistrate 36 de plangeri din partea unora dintre membrii acestui sistem care au depus importante sume de bani, unul dintre cei sase anchetati de procurori fiind romascan. "Barbatul se ocupa de racolarea de persoane care urmau a fi integrate in acest sistem piramidal", au afirmat politistii din Roman.

Muzica "mobilizatoare"

Ancheta in acest caz a fost demarata la mai toate inspectoratele judetene din Moldova si Ardeal, in urma unor informatii potrivit carora in aceste zone s-ar desfasura jocuri de tipul Caritas-ului, Gerald sau FNI.
Pe acorduri muzicale "mobilizatoare", asemanatoare celor de indobitocire folosite de guru Bivolaru, firma "Delphin International" isi racola adeptii in carciumi si restaurante, promitandu-le "raiul pe pamant" prin inmultirea substantiala a veniturilor. Dovada "indobitocirii" membrilor o reprezinta chiar faptul ca oameni cu dare de mana (avand in vedere ca inscrierea in joc presupune achitarea a peste 2.000 de euro) au acceptat sa semneze o "clauza secreta" potrivit careia, in cazul in care vor anunta autoritatile despre aceste inselatorii, vor plati despagubiri de patru ori mai mari decat au depus.
Infiintat in urma cu aproape trei ani in Campulung Muscel (Suceava), Delphin International si-a intins tentaculele in Arad, Timisoara, Iasi, prinzand la sfarsitul anului trecut si judetul Neamt.
Pentru inscrierea in joc, participantii trebuiau sa plateasca suma de 2.290 de euro si sa cumpere patru volume numite sugestiv "Calea Succesului" (contra infimei sume de zece euro), angajandu-se ca vor racola si alti clienti. Pentru fiecare client "convins", "primul delfin" primea 540 de euro si cate 360 de euro pentru fiecare persoana nou racolata de acesta din urma.
"Reusita" continuitatii jocului era, potrivit anchetatorilor, indoctrinarea cu lozinci de genul "circuitul financiar continua la nesfarsit si va asigura fericirea vesnica". Amestecul muzicii subliminale cu atmosfera destinsa a locurilor unde se tineau "intrunirile", de cele mai multe ori restaurante, si discursurile mobilizatoare ii prosteau pur si simplu pe creduli.
Mai mult, potrivit unei clauze stipulate in contractul pe care trebuiau sa-l semneze ultimii racolati, in cazul in care participantul ar fi furnizat informatii despre joc Garzii Financiare sau Politiei, se obliga la plata unor "despagubiri" de 10.000 de euro catre "Delphin International".

Tinuta obligatorie

Una dintre intalnirile "delfinilor" din zona Moldovei a avut loc la Campulung Moldovenesc, unde au participat, potrivit unor surse locale, peste 200 de persoane in tinuta obligatorie (costum si cravata). La intrarea in local, in schimbul a 400.000 de lei, fiecare a primit o "medalie" metalica a carei achizitionare a fost obligatorie. Participantii au "grade" in functie de vechimea in "afacere" si de numarul de noi clienti racolati. Reprezentantii Delphin International au tinut discursuri mobilizatoare despre cat de usor se pot face bani intrand in "afacerea" lor si despre inutilitatea muncii zilnice pentru trei-patru milioane de lei pe luna.
Aproape la fel s-a intamplat si in judetul Neamt, cu singura deosebire ca aici participantii au fost mai putin numerosi. "Exista un fond muzical profund mobilizator, asa cum banuim ca se intampla la unele secte", ne-a declarat anul trecut un localnic precizand ca, desi participantii aveau la dispozitie trei zile pentru a se hotari daca semneaza sau nu acel contract, ieseau de la intruniri de parca "le-ar fi luat cineva mintile". "Daca nu renunti nici macar la a doua ocazie, n-ai decat sa patrunzi in vartejul ametitor al afacerii Delphin International si sa depui cei 2.290 de euro pe adresa Private Course of Development, Suite 3, Watergarden 4, P.O. Box 642", ne-a declarat atunci un nemtean care a avut fericita inspiratie de a se retrage la timp.

Clauza secreta

Potrivit inspectorului principal Ciprian Cozma, din cadrul Serviciului Economic al IJP Neamt, unul dintre ofiterii care s-a ocupat de documentarea cazului, patronul roman al societatii Delphin International, a semnat, cu ceva timp in urma, un contract de prestari servicii cu societatea comerciala Center Business Consulting SRL din Arad.
"Inselaciunea a fost greu de probat la timpul respectiv, tocmai pentru ca depunatorii refuzau sa sesizeze autoritatile. E foarte posibil ca, la un moment dat, participantii la joc sa fie multumiti, dar mult mai probabil este ca se tem de clauza secreta pe care au fost obligati s-o semneze. Sa depui aproape 2.300 de euro (fara sa iei mare lucru, dar sa speri ca te vei imbogati in scurt timp) si sa trebuiasca sa platesti despagubiri de 10.000 de euro daca spui ceva, te poate pune serios pe ganduri", ne-a declarat inspectorul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.