Centrul pentru Resurse Juridice acuza sistemul sanitar pentru moartea sorei Irina Cornici, sustinand ca sistemul de ingrijire psihiatrica si de monitorizare a persoanelor cu probleme grave de sanatate mintala "esueaza" in protejarea demnitatii si int
Centrul pentru Resurse Juridice acuza sistemul sanitar pentru moartea sorei Irina Cornici, sustinand ca sistemul de ingrijire psihiatrica si de monitorizare a persoanelor cu probleme grave de sanatate mintala "esueaza" in protejarea demnitatii si integritatii fizice si psihice a pacientilor. "Consideram ca Irinei Cornici nu i-au fost respectate dreptul la asistenta medicala de specialitate, dreptul la libertatea persoanei, liberul acces la justitie si dreptul de a nu fi discriminat. De asemenea, statul a esuat in a asigura protectia victimei impotriva unor tratamente inumane sau degradante, asigurarea dreptului la petitionare si la un remediu eficient impotriva incalcarilor unor drepturi", arata reprezentantii CRJ, care sustin ca medicii vasluieni ar fi putut impiedica moartea Irinei.
Centrul pentru Resurse Juridice aminteste ca monitorizarile realizate de aceasta organizatie de-a lungul timpului au scos la iveala faptul ca in spitalele de psihiatrie exista "un numar extrem de mic de cazuri de internare nevoluntara, necorespunzator realitatii". "Parerea noastra este ca medicii evita, din diferite ratiuni, procedura internarii nevoluntare, mai complicata, dar care asigura o mai buna protejare a drepturilor pacientilor", sustine Georgiana Pascu, coordonator de programe al CRJ. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.