In data de 21 iunie 2005 organizatia World Monuments Fund a publicat lista pentru anul 2006 a Celor Mai Periclitate 100 de Situri din Lume. Pe lista figureaza si Cetatea Oradea. Documentatia de nominalizare pe lista a fost intocmita de Fundatia Trans
In data de 21 iunie 2005 organizatia World Monuments Fund a publicat lista pentru anul 2006 a Celor Mai Periclitate 100 de Situri din Lume. Pe lista figureaza si Cetatea Oradea. Documentatia de nominalizare pe lista a fost intocmita de Fundatia Transilvania Trust din Cluj-Napoca, si inaintata impreuna cu Primaria Municipiului Oradea, cu scopul de a atrage atentia oficialitatilor din tara si organizatiilor nationale si internationale asupra starii extrem de periclitate a complexului. Incepand inca de la fondarea sa, in 1965, organizatia World Monuments Fund (Fondul pentru Monumentele Lumii) cu sediul in New York, a avut un rol principal in salvarea si conservarea lucrarilor de arta si de arhitectura aflate intr-o stare avansata de degradare. In bogatul inventar al patrimoniul construit oradean, cetatea se remarca in mod deosebit, detinand de-a lungul istoriei rolul de centru politic, militar, administrativ si religios al tinutului. Istoricul cetatii concentreaza istoricului orasului: incepand cu inaltarea primei catedrale de catre regele Ladislau I cel Sfant in secolul XI, prin curtea episcopala renascentista din secolele XV-XVI, construirea cetatii si a Palatului Princiar de catre principii Transilvaniei in secolele XVI-XVII, pana la transformarea in cel mai important centru militar din vestul tarii. Fortificatia monumentala de zidarie urmareste planimetria celor mai moderne fortarete italienesti ale epocii renasterii, fiind proiectata de arhitectul militar Cesare Baldigara in timpul principelui Ioan Sigismund de Zapolya si terminata de catre principele Gabriel Bethlen, initiatorul Palatului Princiar. Printre programele lansate de World Monuments Fund se numara programul World Monuments Watch List of 100 Most Endangered Sites - Lista Celor Mai Periclitate 100 de Situri din Lume. Lista publicata prima data in 1996 este bienala, si directioneaza atentia internationala asupra semnificatiei culturale si pericolelor care ameninta siturile incluse pe lista. In mai multe cazuri includerea pe lista inseamna singura speranta pentru anumite monumente amenintate apartinand patrimoniului cultural.
In Romania in afara cetatii de la Oradea exista trei monumente care au fost incluse pe lista Cele Mai Periclitate 100 de Situri din Lume. Unul dintre acestea este Coloana Infinitului lui Constantin Brancusi. Proiectul de restaurare initiat de catre World Monuments Fund a primit in anul 2001 premiul Europa Nostra. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.