Investitiile franceze directe in Romania vor creste, in 2005, cu circa 7%, a apreciat ieri consilierul economic al Frantei la Bucuresti, Phillipe Boin, cu ocazia unui Forum de afaceri romano-francez, la care a participat si presedintele Romaniei, Tra
Investitiile franceze directe in Romania vor creste, in 2005, cu circa 7%, a apreciat ieri consilierul economic al Frantei la Bucuresti, Phillipe Boin, cu ocazia unui Forum de afaceri romano-francez, la care a participat si presedintele Romaniei, Traian Basescu, transmite Rompres. "Cred ca relatiile comerciale bilaterale sunt foarte dinamice, Romania fiind o tara cu un puternic potential economic si uman", a spus Boin. In 2004, in Romania existau aproape 3500 de societati comerciale cu capital francez, cu un volum total al capitalului investit de 1,1 miliarde de euro. La randul sau, presedintele Traian Basescu a afirmat ca statul roman trebuie sa sustina investitiile straine, pentru ca "sursa fundamentala pentru dezvoltarea Romaniei consta in crearea unui mediu de afaceri corespunzator". Investitiile franceze sunt prezente in toate domeniile de activitate de la industrie (farmaceutica, chimica, alimentara) si servicii la productie de masini si utilaje, echipamente electrice, mijloace de transport. Dintre firmele prezente pe piata romaneasca, reprezentative sunt Accor, Alcatel, Alstom, Air France, Bouygues, Bricostore, Cora, Danone, Eurocopter, Gaz de France, HÈrvÈ, Hyparlo-Carrefour, Lafarge, Michelin, Orange, Renault, Serve, Soconac, Sociètè Gènèrale, Veolia Water si Vinci.
Schimburile comerciale romano-franceze s-au ridicat, anul trecut, la 3,5 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 29% comparativ cu 2003. Pentru acest an estimarile referitoare la schimburile comerciale dintre cele doua state indica o cifra de 4,5 miliarde de euro. Firmele frantuzesti au investit peste 1,6 miliarde de euro in Romania, in ultimii ani. (A.G.C.)//
Strudel pentru investitori
Finalizarea privatizarii societatii de distributie Distrigaz Nord cu compania germana Ruhrgas este programata pentru data de 28 iunie, a anuntat ministrul Economiei, Codrut Seres, la conferinta internationala "A investi in Romania", care a avut loc ieri, la Bucuresti. Ministerul Economiei si Comertului (MEC), in colaborare cu Vienna Economic Forum, a organizat, sub inaltul patronaj al primului ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, a doua editie a acestei conferinte. Manifestarea are drept obiectiv identificarea si promovarea oportunitatilor de investitii in Romania si in regiunea sud-est europeana. "Avem perspective foarte bune ca privatizarea BCR sa se incheie in acest an, urmata foarte curand de privatizarea CEC", a declarat premierul Tariceanu, in discursul sustinut la conferinta. Statele din sud-estul Europei trebuie privite ca o oportunitate de relatii profitabile cu partenerii economici din zona Marii Negre si a Caucazului de Sud, si nu ca o simpla ancora de extindere a activitatii companiilor vestice, a mai spus premierul Calin Popescu Tariceanu. El a pledat pentru o mai buna cooperare regionala, amintind ca la summit-ul Cooperarii in sud-estul Europei a lansat un apel catre toate guvernele din regiune pentru o comunicare eficienta in ceea ce priveste atragerea fondurilor straine pentru constructia coridoarelor de transport paneuropene si crearea unei comunitati a energiei, inclusiv a unei burse regionale a energiei in Romania.
CFR Marfa va fi scoasa la privatizare, a declarat vicepremierul George Copos, fara a preciza insa o data pentru initierea acestui proces. Pe de alta parte, George Copos a afirmat ca bancile din Romania ar trebui sa reduca dobanda la credite pana la nivelul de 10%, tinand cont ca, in prezent, dobanda la depozite este de numai 3 - 4%. El a precizat ca in perspectiva integrarii in UE, are o mare teama in ceea ce priveste IMM-urile, care nu sunt pregatite pentru aderare.
In ceea ce priveste cea mai mare privatizare din Romania, cea a Petrom cu compania austriaca OMV, presedintele grupului vienez, Wolfgang Ruttenstorfer, a declarat ca marca Petrom va fi relansata pana la sfarsitul acestui an, in conditiile in care compania a pierdut din cota de piata. Totusi, el a precizat ca Petrom ramane lider de piata in Romania, cu o pondere de circa 35% din totalul vanzarilor de carburanti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.