Targu Jiu, Vaslui si Petrosani sunt noile locatii unde fotbalul a ajuns in top, dar in care oamenii aluneca nefiresc pe panta saraciei lucie. Ambitia unor afaceristi precum fostul arbitru Adrian Porumboiu sau Alin Simota a facut ca in orase obscure

Targu Jiu, Vaslui si Petrosani sunt noile locatii unde fotbalul a ajuns in top, dar in care oamenii aluneca nefiresc pe panta saraciei lucie. Ambitia unor afaceristi precum fostul arbitru Adrian Porumboiu sau Alin Simota a facut ca in orase obscure din punct de vedere economic, Vaslui, respectiv Petrosani, oamenii sa se bucure pentru ceva.
Nu este nici pe departe o alinare a grijii zilei de maine, dar este un prilej de uitare, de "refulare in fata saraciei", dupa cum spunea patronul Jiului. Nici orasul Targu Jiu nu e departe. Doar ca acolo vegheaza Brancusi.
Medicamentul saraciei

Adrian Porumboiu incearca sa-i vindece pe vasluieni de mizerie, daruindu-le anul acesta fotbal pe paine

Adrian Porumboiu vrea sa investeasca 3 milioane de euro in fotbal, intr-un oras cu 80.000 de suflete, unde majoritatea salariilor ating suma de doua milioane de lei.

Libertatea: Cat stati in "A"?
Adrian Porumboiu: Am decat rolul de finantator la FC Vaslui. Scopul meu e sa las ceva in urma si ma consider un om important in Vaslui daca pentru o secunda macar reusesc sa aduc fericirea in inimile unor oameni decimati sufleteste de sindromul saraciei. Vin 15.000 de fani la stadion pentru a uita de necazuri si pentru acest lucru mi-as dori sa nu retrogradam vreodata.
Cine va fi liderul din teren?
Frunza va conduce din iarba, dar lui i se vor mai adauga trei fotbalisti. Pe banca seful va fi Panduru, unul dintre primii cinci tehnicieni din tara. Am incredere in el, dar ii voi angaja un purtator de cuvant pentru a pastra pacea cu ziaristii. Buget, 3 milioane de euro, obiectiv, primele opt locuri, iar la infrastructura se lucreaza cu macaralele.
V-ati pregatit pentru "culise"?
Arbitrii necurati, conducatorii manjiti si alti farsori trebuie sa se fereasca de Vaslui. Duhurile rele vor ramane pentru totdeauna in mlastinile care inconjoara orasul.

Obiectiv: Dorinel

Patronul Jiului, Alin Simota il vrea cu orice pret ca antrenor-jucator pe ex-stelist

Petrosaniul sau orasul insangerat de trecutul lui Miron Cozma se stinge treptat. Reconversia profesionala a esuat, minerii au cheltuit banii alocati de stat, saracia ranjeste de peste tot. In mijlocul abandonarii totale fotbalul s-a incapatanat sa renasca.
Libertatea: Cati ani ramaneti in "A"?
Alin Simota: Cat mai multi posibil. Vrem s-o facem onorabil, nu sa fim de rasul tuturor. Suntem o echipa mica, dar cu suflet mare.
Cine va fi liderul din teren? Dar cel de pe banca?
Liderul din teren va fi echipa, iar cel de pe banca mi-as dori sa fie Dorinel Munteanu. Are 37 de ani, dar sunt convins ca mai poate juca fotbal si in acelasi timp sa si antreneze Jiul. Discutam cu el in aceste zile pentru ca este un exemplu pentru noi toti. Orice lucru are un inceput. Dorinel de ce nu si-ar incepe cariera de antrenor la Jiul? Prioritatea mea este Munteanu.
Fotbalul a renascut la Petrosani, dar orasul moare treptat...
Petrosani este la 300 de km de Bucuresti, nu are un renume tocmai bun din cauza problemelor cu minerii, dar are o clima si niste peisaje de vis. Sunt argumente la care orice tehnician se gandeste cand il ofertam. Fotbalul a crescut in ultimii 3-4 ani. Din pacate oamenii din Petrosani n-au alte alternative in afara fotbalului. Este singura lor refulare in calea saraciei.
V-ati pregatit pentru blaturi?
Noi nu ne ocupam de blaturi. Daca o faceam promovam inca de anul trecut. Blatul are picioare scurte. Banii pe care ii investesc in fotbal ii justific privindu-ma in oglinda.
Strategia pentru anul viitor?
Bugetul e in stadiul de creionare, obiectivul este formarea unei echipe competitive. Am fi copii sa spunem ca vrem sa jucam in Europa. Trebuie sa schimbam mentalitatea fotbalistilor nostri, pentru ca banul se castiga in iarba. In Europa sunt peste 30.000 de jucatori someri deoarece din fotbal se imbogatesc doar sportivii valorosi.

Fotbalul il sfideaza pe Brancusi

"Avem un oras prosper, care poate sustine pentru 25 de ani o echipa de fotbal si vrem sa realizam prin acest sport cam ce a reusit Constantin Brancusi pentru Romania". Marin Condescu crede ca fotbalul la Tg. Jiu nu s-a nascut intr-un oras deja mort.
Libertatea: Cat vor rezista Pandurii in "A"?
Marin Condescu: N-as vrea sa traiesc clipa cand Pandurii vor retrograda. Nu vrem sa luam locul Craiovei in inimile suporterilor olteni, dar nu este vina noastra ca Pandurii au rasarit cand Stiinta si-a dat duhul.
Ce strategie are echipa?
Vom avea un buget de 40 de miliarde de lei, obiectivul va fi clasarea in primele zece locuri, iar stadionul va fi modernizat. Avem 12.000 de scaune, iar pana la toamna vor mai fi instalate 5.000. Si avem si 10.000 de cereri de abonamente.
Vindeti locul daca primiti o oferta tentanta?
Nu, nu, nu. Cat va fi carbune in Oltenia nu vom vinde locul. Nu vrem sa fim Cenusareasa Diviziei A.
V-ati pregatit pentru blaturile din Divizia A?
Sper sa gasim doar lucrurile bune ale fotbalului nostru cand vom debuta. Nu cunosc practicile, pentru ca nici nu sunt un om de fotbal. Acum antrenorul Sandoi si presedintele Sandu Boc vor raspunde. Eu am ramas presedintele C.A.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.